matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Falafel i pitabröd med picklad vildgurka & tahinisås

Publicerad 2012-10-31 10:45:00 i Billigt

 
 
Igår gjorde jag hemmagjord falafel. Jag har hela tiden trott att det varit omständigt att göra falafel och jag har därför skjutit på att göra det, men ack så fel jag hade! Det är riktigt enkelt - mixa, forma, stek! Falafelsmeten/röran är väldigt kompakt och flyter inte alls ut när man steker den, som jag trott att den skulle göra. Om jag ska vara helt ärlig så smakar den man köper på diverse falafelhak (åtmintone här i Malmö) riktigt gott och väldigt likt min hemmagjorda, men då ska den också vara nyfriterad, och det är inte ofta man får det när man köper det ute. Dessutom tror jag inte att man kan välja denna fantastiska tahinisås till.
 
2-4 personer
 
Ingredienser:

2,5dl torkade kikärtor, blötlagda i minst 12h
2 skivor vitt bröd, smulat utan kanter
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1dl persilja, grovt hackat
½ liten gullök, grovt hackad
1tsk bakpulver
1tsk spiskummin
1tsk 7 kryddor (libanesisk kryddblandning med bl.a. kryddpeppar, finns att köpa i butiker med sortiment från mellanöstern, kan ersättas med enbart kryddpeppar)
1tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
 
Tahinisåsen:

1dl tahini
1dl vatten
saften från 1 citron
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
 
Tillbehör:

Libanesisk vildgurka (eller saltgurka), skivad
Isbergssallad, strimlad
Tomat, urkärnad och hackad
Rödlök, strimlad
Pitabröd
Srirachasås
 
När man gör falafel ska man inte använda kokta kikärtor, man ska ha "råa", blötlagda kikärtor.
Skölj de blötlagda kikärtorna väl och plocka bort eventuella missfärgade. Mixa kikärtor, persilja, gullök, vitlök, bröd och kryddor till en slät men ändå lite grov pasta. Den ska alltså inte vara som hummus, utan lite mer som grovkornig senap. Pulsmixa, det är en bra metod. Smaka av med salt och peppar och ställ kikärtspastan åt sidan och låt "marinera" i 30-60min. Jag lät min stå i 60min. Gör tahinisåsen under tiden så att den också får stå och få smak.
Rör runt i tahiniburken väl, det brukar skikta sig. Jag har 2 olika sorters tahini hemma, en från Kung Markatta som är ganska grov i konsistensen, och en som är slät och något mer autentisk från Libanon, av märket Al Wadi. Till denna såsen använde jag Al Wadi.
 
 
Som sagt, rör runt så att allt det goda inte ligger som en klump på botten av tahiniburken. Häll upp tahini i en skål, pressa i vitlöken och citronjuicen och rör. Du kommer märka hur den tjocknar och blir ljusare allt efter som du rör. Spä med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt. Sätt åt sidan.
När falafelröran fått stå och vila 30-60min kan du blanda i bakpulvret. Rör om väl. Hetta generöst med olja i en stekpanna. Forma små biffar, ca 3cm i diameter och 1-1,5cm tjocka och stek mörkt gyllenbruna på båda sidor.
Servera i varma pitabröd med tahinisås och tillbehören.
De tillbehör jag räknat upp är sådana jag använde. Jag älskar pickles i min falafel (älskar pickles överhuvudtaget faktiskt) och man kan egentligen använda vilken slags pickle man vill. Vildgurka hade jag aldrig hört talas om förut, men jag hittade en burk med "Libanesisk vildgurka" av märket Sevan i affären och tänkte att det kanske kunde funka till - och det gjorde det.
 
 
Vildgurka
 
Annat gott man kan ha till är fetaost, färsk bladpersilja, hummus, vitlökssås, stekt halloumi, oliver, feferoni... Tja, man kan egentligen ta det man gillar bäst!
 
 
Såhär tjusiga blev de små falafelbullarna!
 
Den färdiga falafeln, med tillbehör intryckta näst intill det stackars pitabrödets bristningsgräns.
 

Indian fried rice & rödlökspickle

Publicerad 2012-10-30 12:23:00 i Billigt

 
 
I mitt kylskåp brukar det stå massa plastburkar med diverse rester och trängas. Mycket ris. Torrt, tråkigt ris som bara väntar på att få stekas upp. Det blir oftast så att jag slänger ris som blir över, för oftast får vi kanske typ 1dl över efter middagen. Men ibland blir det lite mer över, och ibland får jag till det! Som igår! Jag samlade ihop burkarna med överblivet ris och vips hade vi middagen färdig, och detta var i princip med sådant jag hade hemma redan. Älskar att steka ris på en spik!
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

Överblivet ris (jag hade kanske 1 liter)
2 ägg (kan uteslutas för en vegansk måltid)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 sellerstjälk, finhackad
3 salladslök, hackade
2msk ingefära, finhackat
2 gröna chili, finhackade
1 näve haricot verts, finhackat
1 stor morot, fint tärnad
2msk japansk soja (fast jag använde filippinsk)
1msk spiskummin
2tsk koriander
Salt
Svartpeppar
2msk rapsolja
 
Rödlökspicklen:

1-2 rödlökar, skivade
Saften från ½ citron
1msk vitvinsvinäger
2 gröna chili, finhackade
2tsk socker
Salt
Svartpeppar
 
Börja med picklen så den hinner "picklas" ordentligt, annars blir det väldigt skarp löksmak. Det är inte svårare än att man ska blanda alla ingredienserna väl, så att all lök "dressas" med citronen och vinägern. Låt stå i 1h, rör om då och då.
Hetta olja i en stekpanna. Stek vitlöken tills den börjar ta färg, häll i morot, selleri, och salladslök och fräs 1-2 minuter. Tillsätt ingefära och chili, fräs någon minut, tillsätt sedan riset och blanda väl. Putta riset åt sidan i stekpannan och knäck i äggen. Vispa med stekspaden i äggen så det blir äggröra, och blanda med riset. Låt steka tills riset mjuknat. Tillsätt sojan, spiskumminen, pepparn och koriandern. Smaka av med salt. Servera med rödlökspicklen.
 
 
Nu ser det ut som jag har fifty-fifty ris och lök, och det kanske ser lite oaptitligt ut, men löken blir faktiskt väldigt mild när man picklar den.
 

Lammfrikadeller med mynta i tomatsås & bulgur med fårost, karamelliserad lök & rostad mandel

Publicerad 2012-10-29 14:56:50 i Färs

 
 
Detta är en maträtt jag planerat göra hur länge som helst, men som hela tiden av en eller annan anledning skjutits upp. Dumt egentligen, för detta var riktigt gott! Igår gjorde jag den äntligen, och faten skrapades kan jag lugnt säga.
 
2 personer
 
Ingredienser:
 
Frikadellerna:
400g lammfärs
3msk färsk mynta, finhackat
2tsk spiskummin
4 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Svartpeppar
 
Tomatsåsen:

2msk tomatpuré utblandat i 2dl vatten
2 röda chili, finhackade
½ liten gullök, hackad
1msk socker
2tsk torkad mynta
1msk olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Bulgursalladen:

1,5dl bulgur
3dl vatten
1tsk salt
100g fårost, smulad
1 gullök, skivad
½ dl mandelspån, rostad
1msk olivolja
 
Börja med att knåda lammfärsen tills den blivit jämn. Blanda i mynta, spiskummin, vitlök, salt och peppar och blanda väl. Rulla frikadeller. Blöta händerna med lite vatten mellan rullningarna så blir frikadellerna runda och fina. Sätt åt sidan och börja med tomatsåsen.
Hetta olja i en gryta och fräs gullök och vitlök tills mjukt. Tillsätt chilin och fräs snabbt. Häll i tomatpuréblandningen och blanda väl. Tillsätt mynta, socker och frikadeller. Låt puttra under lock i 10-15min. Vänd frikadellerna och rör runt lite försiktigt i tomatsåsen efter halva tiden. Ta av locket och låt puttra och reduceras tills tomatsåsen fått önskad konsistens, jag reducerade i ca 7min. Smaka av med salt och peppar. Koka upp vattnet till bulguren med salt. Häll i bulguren och låt puttra på låg värme under lock i 12min. Ta bort från plattan och låt stå och vila under lock i 5min. Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills det börjar ta färg, häll i en skål och sätt åt sidan. Häll på olivolja i stekpannan och fräs den skivade löken på medelvärme tills löken börjar bli brun. Blanda ner i bulguren tillsammans med den smulade fårosten och det rostade mandelspånet. Servera med lammfrikadellerna.
 
 

Lammcurry, ris, indiska pickles & yoghurt

Publicerad 2012-10-29 14:33:27 i Indiskt

 
 
Fick en påse "meat masala powder" av min bloggande vän Caroline för längesen. Jag har använt denna då och då, och det är så praktiskt, för gör man indiska kryddblandningar från grunden är det så många kryddor som ska rostas och malas, och det tar sin lilla stund.
I lördags gjorde jag lammgryta med denna kryddblandningen. Enkelt och gott!
 
2 personer
 
Ingredienser:

400-500g lammkött, putsat och skuret i ca 2cm stora tärningar
1 liten gullök, skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 gröna chili, hackade
2cm ingefära, finhackat eller rivet
2 stjälkar curryblad
2tsk senapsfrön
1msk kokosolja
2msk meat masala powder
Salt
Svartpeppar
3-4dl vatten
1dl kokosmjölk
 
Blanda kött med meat masala-pulvret i en skål och låt stå och marinera i minst 10 minuter. Fräs senapsfrön i kokosoljan i en gryta. Tillsätt gullöken och fräs tills det börjar ta färg. Tillsätt ingefära, chili och vitlök och fräs med en stund, tillsätt sedan currybladen och fräs ytterligare en liten stund. Häll i köttbitarna och fräs tills det tagit färg på alla sidor. Häll i vatten och låt puttra under lock i 30-40min tills köttet mjuknat. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra utan lock i ca 10 minuter så att såsen reduceras och tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris, indiska pickles och raita (naturell yoghurt med lite finhackad gurka och sparsamt kryddat med spiskummin och salt) eller som jag gjorde i lördags, med en klick naturell yoghurt.
 
 

Hjortgryta med svampragu & potato skins

Publicerad 2012-10-29 14:06:19 i Svenskt

 
 
Var hemma hos mina föräldrar förra helgen. Vi skulle äta hjort, men mamma hade råkat ta ut för mycket ur frysen, så jag fick med mig ca 1kg hjortbog med ben hem. Det tackar man inte nej till!
Jag tycker att det är väldigt gott med vilt, men jag är inte direkt van vid att tillaga det. Det blev mycket googlande, och till slut hittade jag några recept som verkade intressanta.
Eftersom vi normalt inte äter så mycket kött under veckorna så gjorde jag ett storkok på bogen och fryste in hälften, så nästa helg kan vi festa loss på hjort igen, härligt!
 
Förkoket:

Ca 1kg hjortbog eller annan del, gärna med ben (jag hade ben) skuren i 3-4 bitar
1 morot, skalad och grovt hackad
½ purjolök eller 1 gullök, grovt hackad
1 selleristjälk, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, lätt krossade
3 svartpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 lagerblad
5 enbär
2tsk timjan, torkad
2tsk rosmarin, torkad
2tsk forest blend (kryddblandning för vilt från Santa Maria)
Salt
2msk koncentrerad svartvinbärssaft
50cl porteröl (jag använda 3,5%-ig Carnegie Porter)
25g smör
 
Smält smöret i en stor gryta. Fräs selleri, purjolök, morot och vitlök i någon minut. Tillsätt alla kryddorna förutom saltet och köttet och bryn på alla sidor. Tillsätt portern och saften. Låt puttra i 2-3h på låg värme. Rör om 1gång/h. Låt svalna i sitt spad. Ta bort fettet som bildats som en hinna vid ytan på spadet med en sked och släng. Skrapa ur märgen ur benen om du har ben och blanda med spadet. Köttet är nu så mört att det trillar sönder. Dela köttet i mindre bitar och fördela jämnt i fryspåsar. Sila spadet och fördela även detta i fryspåsar, så har du en fantastisk buljong till såsen! Grönsaks- och kryddrester som blivit över från koket kan du slänga.
Jag fick 2 påsar spad och 2 påsar hjortkött. Det var ca 260g kött/påse, och det kanske låter lite med 260g till 2 personer, men det blev faktiskt perfekt, det blev till och med rester! Har man köttet i en gryta drygas det ut och man behöver inte lika mycket. Dessutom är potatisen vi hade till väldigt mättande. Någon gelé eller lingonsylt behövs inte till eftersom svampragun får fin sötma från äpplet.
 
2 personer
 
Ingredienser:
 
Hjortgrytan:
 
Ca 260g hjortkött (tillagat enligt receptet ovan)
1 påse spad från förkoket
1-2dl crème fraiche
1-2msk koncentrerad svartvinbärssaft
Salt
Svartpeppar
25g smör
 
Potato skins:

2 bakpotatisar
150g västerbottenost, riven
50g smör
Salt
0,5-1dl mjölk
2 salladslök, hackade
 
Svampragu:

300g blandad svamp (jag använde skogschampinjon, trattkantarell och ostronskivling), grovt hackat
1 äpple, urkärnad och tärnad
½ rödlök, hackad
25g smör
Salt
Svartpeppar
½ dl persilja, hackad
 
Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisarna och stick några hål i dem med en gaffel. Baka i ugnen i ungefär 1h. Kolla med en teststicka om de är färdiga, ta ut och låt svalna något. Halvera dem och gröp ur innanmätet försiktigt, så att skalen inte går isönder. Mosa innanmätet med en potatisstöt. Blanda med smör, all ost förutom 4msk, mjölk och salt till ett någorlunda slätt mos. Fördela moset jämnt i potatisskalen. Toppa med salladslöken och därefter den sparade osten. Gratinera i ugnen på 225°C tills osten fått en gyllene färg.
Hetta lite smör i en gryta och fräs hjortköttet snabbt. Tillsätt spad och svartvinbärssaften och koka upp. Sänk värmen och tillsätt crème fraiche. Låt puttra någon minut, smaka av med salt och peppar.
Torrstek svamp i en stekpanna, tills det börjar ta färg. Tillsätt smöret och löken och stek tills löken börjar mjukna. Häll i äppeltärningarna och fräs i någon minut tills de börjar bli lite mosiga. Avsluta med att strö över persilja och smaka av med salt och peppar. Servera svampragun med hjortgrytan och potato skins.
 
 

Currygryta med banan & paprika, ris & brysselkål

Publicerad 2012-10-29 12:45:18 i Billigt

 
 
Ibland vill man bara ha svennebananmat. Sån där härlig comfort food som tar en tillbaka till barndomen och skolmatsalen. Jag vet att många ryser när de hör ordet "skolmat", men faktum är att vi hade bra skolmat på låg-, mellan- och högstadiet. Man insåg kanske inte det då, men när man började gymnasiet upptäckte man hur dålig skolmat faktiskt kan vara. Korvburgare, anyone? (kokt falukorvsskiva i burgarbröd) Eller får man lov att fresta med "skolbuffé"? (=rester.) Jag kan säga som så att det blev många ostfrallor på favoritcaféet under gymnasietiden. 
I torsdags gjorde jag hursomhelst en riktig skolmatsinspirerad sjuttiotalsklassiker - currygryta. Currygryta med svensk curry. Jag skippade dock kycklingen och använda quornbitar som jag brukar. Min sambo åt med god aptit kan jag säga, det tog slut i ett nafs!
 
2 personer
 
Ingredienser:

4dl quornbitar
1 banan, skivad
1 röd paprika, strimlad
2,5dl lätt crème fraiche
1msk curry
1-2 vitlöksklyftor, pressade
½ gullök, hackad
1-2msk tomatpuré
5 stänk tabasco
Salt
Svartpeppar
1-2msk rapsolja
 
Bryn quornbitarna i oljan i en gryta. Tillsätt lök och vitlök när quornbitarna börjar ta färg, och stek tills mjukt. Tillsätt curryn och blanda väl.Tillsätt tomatpurén, tabascon och crème fraichen och blanda väl. Låt puttra någon minut eller två. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt banan och paprikabitar och låt puttra ytterligare någon minut. Servera med ris och lättkokt brysselkål.
 
 
 

Mjaddarah, tomat- & vårlökssallad & za'atarpanerad halloumi

Publicerad 2012-10-25 10:32:06 i Billigt

 
 
Mjaddarah är en maträtt bestående av gröna linser, ris, spiskummin och karamelliserad lök. Mjaddarah äts lite varstans, så jag vet egentligen inte vart den kommer ifrån. En del säger att den är från Syrien, andra från Palestina och så finns det de som säger att den kommer från Libanon. Hursomhelst är det en väldigt god maträtt, trots sina få ingredienser. Kombinationen med salladen är riktigt bra! Jag har tidigare bara gjort just mjaddarah och tomatsalladen, men min sambo tyckte det fattades något (själv var jag mer än nöjd som det var!) så igår stekte jag halloumi till, som jag panerat i za'atar som jag haft liggande i en plastpåse ett tag nu. Passade jättebra till, och så blev min sambo nöjd, dessutom.
 
3 personer
 
Ingredienser:

1,5dl gröna linser
1dl basmatiris
3dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
Salt
½ msk spiskummin
1 gullök, skivad
2msk smör
 
Salladen:

3 tomater, tärnade
2 vårlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
½ msk vitvinsvinäger
1msk olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Eventuellt tillbehör:

250g halloumi, skivad
2msk za'atar
Olivolja, till stekning
 
Koka upp linserna i lättsaltat vatten och låt koka i 5min. Häll ut vattnet och ersätt med de 3 deciliterna vatten, linserna, riset och buljongtärningen. Koka upp och sänk till låg värme, låt puttra försiktigt i 20min under lock, tills vattnet är borta, sätt åt sidan och smaka av med salt och spiskummin. Stek gullöken i smöret tills de blivit mjuka och gyllene. Toppa riset med den karamelliserade löken. Vänd halloumiskivorna i za'atarkryddan och stek gyllene på båda sidor i olivolja. Blanda alla ingredienserna till salladen och servera med halloumi och mjaddarah.
 
 

Southern style chocolate pie

Publicerad 2012-10-24 13:11:45 i Paj

 
 
I fredags gjorde jag chokladpaj, som jag skrivit om tidigare. Ända sedan jag såg filmen "The help" (eller "Niceville", som den heter på svenska, har man inte sett den så bör man!) så har jag varit nyfiken på Minny's chocolate pie. Alltså, den utan bajs. Först tyckte jag att den såg lite oaptitlig ut, med den stora gräddklicken i mitten. Den såg liksom inte särskilt spännande ut. Sedan läste jag någonstans att pajerna som användes under filminspelningarna var bakade av en väldigt duktig konditor, och att receptet hon använde sig av var ett gammalt originalrecept från den amerikanska södern.
När jag ser filmer där de äter typiska maträtter från söden såsom friterad kyckling, sötpotatispaj och majsbröd blir jag alltid väldigt sugen på att testa det, vilket jag också gjort flera gånger. Denna chokladpaj är väldigt söt, fyllig och god. Pajdegen är nog den bästa jag gjort (fast det receptet hittade jag på matgeek.se), jag brukar ju inte vara så förtjust i pajdeg annars. Jag är inte lika förtjust i att baka som att laga mat egentligen, men ibland blir man ju bara så sugen!
 
6-8 personer
 
Ingredienser:
 
Pajdegen:

130g rumstempererat smör, tärnat
1dl florsocker
1 ägg
2 äggulor
4,2dl mjöl
1tsk salt
 
Fyllningen:

2dl kondenserad mjölk (sötad)
3msk kakao
4msk smält smör
2 ägg, lätt vispade
1tsk vaniljextrakt eller äkta vaniljpulver
1krm salt
 
Till servering:

2,5dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker (eller 1tsk socker+1krm äkta vaniljpulver, som jag använde)
 
Jag har fått för mig att man ska undvika att arbeta med pajdegar med varma händer. Man ska inte smälta smöret, för då blir pajen torr. Jag har normalt varma händer, så när jag knådade degen sköljde jag dem i iskallt vatten innan. Jag undvek även att använda metallredskap, för att det kan genereras värme i dem. Men jag vet inte, jag är ingen mästare på att baka. Pajdegen blev iallafall väldigt bra, sen om det beror på att jag inte smälte smöret eller om det bara var ett bra recept låter jag vara osagt.
Blanda smörtärningar med florsockret med en träsked till en slät massa. Arbeta in ägg och äggulor tills smeten är klumpfri. Arbeta in mjölet, lite i taget. Mjöla bordet eller den arbetsyta man nu väljer att knåda och kavla på. Skölj nu eventuellt händerna i kallt vatten, om man inte har kalla händer av naturen. Knåda degen i minst 1 minut. Rulla degen till en boll och platta ut det lite grann. Slå in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30min. Degen håller dock i 4-5 dagar såhär i kylen, så vill man baka pajen senare går det bra. Jag lät den vila i ungefär 1-1,5h.
Ta ut degen, den ska nu vara kall. Kavla ut den på mjölad arbetsyta, tills du har en så pass stor deg att den passar pajformen. Rulla upp degen försiktigt över kaveln, så att degen vilar ungefär på mitten av den utkavlade degen, och så att den utkavlade degens ändar möts. Det är svårt att förklara, här är en länk till en video på youtube som visar hur man gör ifall man är osäker. Spola fram till 4:15, så förstår ni vad jag menar.
Placera degen i pajformen och skär av överflödig deg på kanterna, men lämna 2cm. Vik upp kanterna och nyp till så att det ser fint ut. Nagga botten på pajen med en gaffel. Ställ pajen i kylen igen i 1h.
Värm ugnen till 175°C och förgrädda i 15min. Om man vill vara säker på att pajdegen ska hålla formen kan man lägga bakplåtspapper ovanpå och fylla formen pajskalet med torkade ärtor, bönor eller ris. Detta förhindrar degen från att resa sig och mista formen. Om jag ska vara ärlig så tänkte jag mig inte för och missade helt förgräddningen. Pajen blev dock god ändå! Så om man vill kan man faktiskt hoppa över den, iallafall när man gör denna pajen.
Till fyllningen. Vispa samman kondenserad mjölk, kakao, smält smör, ägg, vanilj och salt. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 20min på 175°C. Ta ut pajen och täck med aluminiumfolie. Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare 25min. Ta ut och låt svalna helt.
Vispa samman grädde och vaniljsockret (sockret i grädden förkortar visptiden) och garnera pajen med en stor klick grädde i mitten. Servera den resterande grädden vid sidan om pajen.
Eat my shit.
 

 

Svampsoppa med gräslök & marsalavin

Publicerad 2012-10-24 10:35:19 i Billigt

 
 
Tisdagar och torsdagar har jag kvällskurs, vilket innebär att jag inte är hemma förrän lite innan 20. Att ställa sig och laga något tidskrävande är då inget alternativ, så jag brukar planera in snabblagade maträtter dessa dagar. Soppa är något som brukar gå snabbt. Igår gjorde jag svampsoppa.
Svamp i affären brukar vara dyrt. Väldigt dyrt, och när man gör svampsoppa vill man ju verkligen inte snåla på det. Har upptäckt att det finns frusen svamp på ica, som är ganska billig. 500g för 20 spänn, helt ok! Hur mycket av vikten som är vatten vågar jag inte gissa på, det är nog en del. Men det gör ingenting, det blir ju buljong av det, och en god buljong är ju viktig i en soppa! Jag använde en hel sådan påse svamp till soppan igår, och det blev över, så middagen blev ju ändå billig. Billig, god och mättande. En bit vitlöksbaguette till det och middagen är fulländad.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

1 påse blandad frusen svamp (500g)
2,5dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde, eller sojagrädde)
½ gullök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Ett litet knippe gräslök, hackat (ca ½ dl hackad)
1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong om man vill ha en vegetarisk soppa)
5dl vatten
2tskl valfria kryddor, t.ex. rosmarin och timjan (jag använde en kryddblandning från Santa Maria extra fine selection som heter Forest blend, mycket god!)
2 msk olivolja
½ dl marsalavin
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
 
Hetta en gryta, häll i svampen och låt smälta. Låt vattnet från svampen reduceras lite, häll sedan försiktigt av buljongen i en skål och sätt åt sidan. Häll i lite olivolja i grytan och fräs svampen på medelvärme. Tillsätt gullök och vitlök och fräs med i 2 minuter. Häll på marsalavinet och låt alkoholen koka bort, 1 minut ungefär. Häll på svampbuljongen, vatten och buljongtärning efter någon minut och låt koka upp, så att buljongtärningen löser sig. Häll på grädden och låt koka upp igen. Låt stå och puttra på låg-medelvärme och reduceras i 10-15min utan lock, tills soppan fått önskad konsistens. Rör om då och då. Smaka av med kryddor. Ta bort från plattan och blanda i gräslöken. Servera med vitlöksbaguette.
 
 

Fårostfyllda tomater med örtris, persisk gurk- & tomatsallad & myntayoghurt

Publicerad 2012-10-23 16:31:00 i Billigt

 
 
"Bara tomat?" Min sambo trodde jag hade glömt steken i ugnen igår. Men nej, jag tyckte att det lät tillräckligt med fyllda tomater. Nu vet jag bättre. Det var ingen riktig måltid, man var fortfarande ganska hungrig efteråt, men salladen gick iallafall åt mer än vanligt! De fyllda tomaterna är egentligen en förrätt eller något man har som tilltugg. Kanske skulle man haft en bit stekt fisk till? Det var iallafall gott även om det inte var speciellt mättande, så här kommer receptet!
 
2 personer
 
Ingredienser:

4 tomater, halverade och urkärnade
3msk olivolja
3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Svartpeppar
100g fårost, smulad
2 skivor vitt bröd, smulat, utan kanter
Ev. hackad färsk mynta (garnering)
 
Örtriset:

Kokt basmatiris, 2 portioner
2tsk salt
½ dl persilja, hackad
½ dl koriander, hackad
2msk dill, hackad
 
Blanda olivolja, salt och svartpeppar och vitlök i en skål. Marinera tomathalvorna i detta i 5-10min. Sätt ugnen på 200°C. Blanda fårost och brödsmulor och fyll tomathalvorna. Ringla över den överblivna marinaden över tomaterna. Gratinera i ugnen i ca 20min, tills osten blivit lite gyllene. Ta ut och toppa med den hackade myntan. Blanda det nykokta riset med saltet och örterna. Servera örtriset med tomathalvorna, salladen och myntayoghurten. Om man vill bli mätt kan man dessutom servera med en stekt laxfilé till exempel.
Recepten till salladen och myntayoghurten hittar du här.
 
 
 

Spaghetti i tomatsås med aubergine, basilika & manchego

Publicerad 2012-10-20 09:51:05 i Billigt

 
 
Igår var jag ensam hemma igen, och jag stannade faktiskt hemma för en gångs skull! Jag drack rött vin och kollade på Mad men, gjorde chokladpaj (åt aldrig den, och är inte riktigt klar med den, men bild och recept kommer senare om den var god) och varvade med att lägga 1000-bitarspussel. Riktigt trevligt faktiskt! Uppfriskande att dessutom vara vid god vigör klockan 9 en lördagmorgon också!
Pastarätten jag gjorde igår blev verkligen väldigt god. Tomatsåsen var fantastisk, särskilt tillsammans med auberginen. Detta var verkligen ett sådant recept där kött hade varit överflödigt. Det var till och med så att man hade kunnat skippa osten, men nu  hade jag köpt en dyr liten bit manchego så då fick det ingå. Har aldrig testat manchego innan. Den var god, men kanske inget optimalt tillbehör till pasta. Ost till pasta bör, enligt mig iallafall, vara smakrik och smulig. Manchegon var smakrik med inte smulig, men smakrik på ett annat vis än parmesan och pecorino, som jag tycker passar bra till pastarätter. Men nu vet jag det!
Iallafall, ni som inte gillar aubergine kanske kan bli omvända med detta recept, så gott var det! Gott, lättlagat och billigt (om man bortser från osten, men man använder ju inte hela så det blir ju ändå billigt, om man ser till priset per portion.)
 
2 personer
 
Ingredienser:

Spaghetti
1 aubergine, skuren i 2cm-tärningar
Salt
Svatpeppar
3msk olivolja
½ gullök eller 1 schalottenlök (jag använde schalotten), hackad
5(!) vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
½ burk hela körsbärstomater på burk (ville egentligen ha av märket Mutti, men de hade inte det, så det fick bli hemköps egna; Garant. Blev bra ändå!)
1msk socker
1-2 msk basilika, färsk eller fryst (min basilikaplanta slokade så det fick bli fryst, inte riktigt detsamma, men det funkade)
Manchego eller annan ost (fast jag rekommenderar egentligen annan ost, t.ex. parmesan eller pecorino, eller parmazano för en vegansk måltid)
 
Blanda auberginetärningar med ca ½msk salt och blanda i en skål. Låt stå och vattna av sig i ca 30min. Börja med tomatsåsen under tiden. Hetta 1msk olivolja i en kastrull. Bryn lök och vitlök tills det blivit mjukt, häll i tomaterna och pressa försiktigt sönder dem. Sänk värmen så det endast puttrar lite, och låt stå utan lock och reducera i 20-30min, tills det tjocknat till önskad konsistens. Rör om då och då så att det inte bränner i botten. Det gör inget om tomatsåsen blir klar innan allt annat och kallnar, den kommer ändå bli varm när man blandar i det i den nykokta spaghettin.
Hetta 2msk olivolja i en stekpanna, och sätt ugnen på 200°C. Häll av överflödigt vatten från auberginetärningarna och badda dem med lite hushållspapper så att de är någorlunda torra. Stek auberginetärningarna på ganska hög värme så de får fin gyllene färg på alla sidor. Häll över i en ugnsform och låt stekas vidare under tiden du fixar resten. Koka spaghettin och mixa tomatsåsen slät med en mixerstav. Ta ut auberginetärningar ur ugnen när spaghettin är klar. Blanda tomatsåsen och auberginen med spaghettin. Servera med hyvlade bitar av manchego, parmesan eller den ost man nu valt.
 
 

Honungsrostad palsternacka, belugalinser & ruccola med böncrème

Publicerad 2012-10-19 06:54:00 i Billigt

 
 
Min sambo är i Norge på jobb, och då blir det hardcore cooking här hemma! Kanske inte så hardcore med gårdagens middag egentligen, men jag tycker väldigt mycket om ugnsrostade palsternackor, och det gör inte min sambo. Den enda rotfrukten han egentligen gillar ugnsrostad är potatis, som ett barn! Anyway, när han är borta passar jag på. Eventuellt är han borta ikväll också, och då blir det också fokus på grönsaker. Som så många andra gånger har jag snubblat över detta recept när jag slösurfat och kollat olika recept, detta hittade jag på en blogg.
I detta recept har jag använt favabönor till min crème. Jag hade aldrig smakat favabönor tidigare, och jag måste säga att det var en väldigt god böna, trots att jag inte kokade dem själv. Detta är faktiskt, tro det eller ej, ganska mättande! Linserna, bönorna och palsternackan gör sitt, liksom.
 
1-2 personer
 
Ingredienser:

½ grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
0,7dl belugalinser (eller annan fast sorts linser, t.ex. puylinser. Huvudsaken är att de inte blir mosiga när man kokar dem)
3 palsternackor, skalade och skurna i ca 5cm stavar
1 röd chili, finhackad
1 gullök, skivad
½ msk flytande honung (eller socker för en vegansk måltid)
Salt
Svartpeppar
2 nävar ruccola
Olivolja
 
Böncrèmen:

1 burk favabönor (eller stora vita bönor, om man inte får tag på favabönor)
½ msk spiskummin
2tsk salt
1-2 msk vitvinsvinäger
2msk olivolja
 
Sätt ugnen på 200°C. Blanda palsternackor med salt, peppar och olivolja i en ugnsform. Rosta i ugnen i ca 40-60min tills de börjar bli lite gyllene i kanterna. Koka upp vatten med grönsaksbuljongen, tillsätt linser och sänk värmen. Låt puttra under lock i 15-20min tills vattnet försvunnit nästan helt. Låt svalna i sitt eget spad (förhindrar linserna från att bli mosiga), sätt eventuellt kastrullen i isvatten så det svalnar lite snabbare. När palsternackor och linser är färdiga kan du fortsätta. Om där är spad kvar i linskastrullen kan du hälla av det. Fräs lök i olivolja i en stekpanna tills de börjar bli gyllene. Tillsätt chili och fräs med någon minut, tillsätt sedan linser, palsternackor och honung och fräs snabbt. Blanda i stor skål tillsammans med ruccolan. Skölj bönorna väl, om du inte kokat dem själv. Blanda alla böncrèmeingredienser och mixa med mixerstav till en slät créme. Servera med linssalladen. Servera eventuellt med bröd vid sidan av. Böncrèmen är nämligen även väldigt god att doppa bröd i, eller att ha på rostat.
 
 
 

Auberginelasagne med tomat, parmesan & tryffelolja

Publicerad 2012-10-18 16:14:21 i Italienskt

 
 
Igår gjorde jag något som får hela lägenheten att lukta hemmagjorde pizza; auberginelasagne! Det dumma med lasagneplattor är bara att de inte passar i min ovala ugnsform. Har bara 2 stycken ugnsformar, en stor i plåt som jag brukar använda istället för ugnsplåt i ugnen (den är nämligen lättare att diska) och en normalstor oval i keramik. Till lasagne använder jag den ovala. Skitkul att försöka placera lasagneplattor fint i den! Jag brukar bryta plattorna och typ pussla ihop, men det blir aldrig riktigt bra. Tror jag får inhandla en ugnsform, en reklangulär en...
Till auberginelasagnen är det iallafall väldigt gott med caprese, ni vet den där italienska med mozzarella, tomat och basilika. Trots att det är mycket tomat i lasagnen så är det lite annorlunda med färsk till! När man gör caprese ska man helst använda den svindyra mozzarellan som är gjord på buffelmjölk. Den på komjölk smakar ju i princip ingenting! Man borde kanske egentligen testa att göra egen? På typ getmjölk? Måste kolla i nån ekologisk hippehälsokostbutik och se om man kan komma över en liter getmjölk eller två.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

1 aubergine, skivad
3-5 lasagneplattor (har man en oval ugnsform som jag får man bara plats med typ 2,5/lager)
2dl frusen spenat
1 paket keso med feta&olivsmak
4 soltorkade tomater, hackade
4 tomater, skivade
1 gullök, skivad
1-2dl riven parmesanost
4 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Tryffelolja
 
Caprese:

1-2 förpackningar mozzarellaost, skivad
3 tomater, skivade
1 näve färska basilikablad, hela
1msk olivolja
 
Salta auberginskivorna på båda sidor och låt ligga och vattna av sig i 30-60min. Torkade av aubergineskivorna och stek gyllene på båda sidor i olivolja i en stekpanna. Lägg ett lager lasagneplattor i botten på ugnsformen. Varva därefter tomatskivor, oregano, salt, peppar, lök, vitlök, aubergineskivor, keso, spenat, soltorkad tomat, tryffelolja och parmesan. Avsluta allt med tomat, oregano, salt, peppar och ett rikligt lager med parmesanost. Grädda i ugnen på 175°C i 25-35min tills parmesanen på toppen smält och blivit gyllene. Under tiden lasagnen är i ugnen kan man passa på att göra caprese. Varva mozzarella, basilikablad, tomat och basilikablad på ett fat. Avsluta med att ringla över lite olivolja. Servera din caprese med auberginelasagnen.
 
 

Soppa med lax, kokosmjölk & saffran

Publicerad 2012-10-17 11:09:45 i comfort food

 
 
Soppa är fantastiskt gott när man är frusen. Extra härligt när man kryddar den med massa chili också, då blir man ännu varmare!
Denna soppa såg jag tillagas på "Halv åtta hos mig", tror till och med att det var första avsnittet jag någonsin såg. Egentligen heter den "Pacos fisksoppa", men eftersom detta inte säger så mycket så har jag valt att beskriva soppan mer med min rubrik till detta inlägg. Denna soppa är hursomhelst otroligt god! Godast är den när man kokar sin egen skaldjursbuljong som man gör i originalreceptet, men jag orkade bara inte ställa mig och skala räkor, så det fick bli färdig fond på flaska, och det funkar alldeles utmärkt det med.
 
4 personer
 
Ingredienser:

300g laxfilé, skuren i stora kuber
1 burk (250ml) kokosmjölk
3 tomater
1 liten gullök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3cm ingefära, finhackat eller rivet
1 röd chili, hackad
½ apelsin
1 påse saffran
1msk socker
Salt
Svartpeppar
1 liter fiskbuljong
1 färskt broccolihuvud, skuret i små buketter
1 näve färska sockerärtor, ev. delade på mitten om de är stora
 
Hetta olja i en gryta och stek lök och vitlök. Mosa tomaterna i handen och lägg i grytan (akta så det inte sprutar tomatjuice över hela köket bara!) och stek tills tomaterna börjar bli mosiga i konsistensen. Tillsätt chili, ingefära och saffran och blanda väl. Häll på fiskbuljongen och lägg i apelsinhalvan och koka upp. Sänk värme och låt stå och puttra i 10-15min. När det puttrat klart kan man trycka lite med en sked i apelsinhalvan så att man får lite mer apelsinsmak i soppan. Plocka ur apelsinen och släng. Tillsätt kokosmjölken, laxkuberna och grönsakerna. Låt koka i 4minuter. Servera eventuellt med bröd till, men det är faktiskt en mättande soppa så det behövs inte, tycker jag.
 
 

Tinomok - Filippinska frikadeller med taroblad & kokosmjölk

Publicerad 2012-10-17 10:42:00 i comfort food

 
 
När jag var i Filippinerna förra julen åt jag jättemycket. När man beställer in mat i Filippinerna är det inte riktigt som här, man får inte in varsin portion. Det är nästan alltid "good for two persons", eller mer. Men det är lite bättre kan jag tycka, då får man ju smaka lite av allt. Det blir dock väldigt mycket mat, om alla beställer in varsin "good for two"!
En sak jag aldrig hade testat innan var laing. Laing är blad från taroplantan kokta i kokosmjölk och kryddor. Ärligt talat så har jag faktiskt fortfarande inte testat det. Men det är bara för att tinomok är så förbaskat gott!
 
Tinomok är samma sak som laing, fast med en skillnad - det är även frikadeller i! Det är riktigt gott och mättande! Det är lite svårt att få tag på taroblad i Sverige, kanske kan man köpa frysta? Jag har inte kollat efter det, för jag köper färdig laing på burk som jag kokar upp med extra kokosmjölk och sedan kokar frikadellerna i.
 
Såhär ser den ut, färdig laing på burk. Jag brukar använda 2 burkar när jag gör tinomok. Dessa finns att köpa på Asien trading på Möllan.
 
 
4 personer
 
Ingredienser:

2 burkar laing (á 155g)
1dl kokosmjölk
1-3 röda chili, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
400g blandfärs (eller fläskfärs, inte ren nötfärs, då blir frikadellerna hårda och torra)
1msk olja
 
Börja med att knäda köttfärsen tills den är smidig, typ som en deg i konsistensen. Rulla därefter små bollar av färsen. Fukta händerna med kallt vatten mellan rullningarna så blir frukadellerna rundare och finare. Man behöver inte krydda frikadellerna, de tar ändå smak sen när de får koka med kryddorna.
Hetta lite olja i en gryta. Fräs vitlök och chili mjukt, men utan att det tar färg. Tillsätt laing och sedan kokosmjölken. Koka upp och lägg i frikadellerna. Låt puttra 10-15 min, beroende på hur stora du gjort frikadellerna. Servera med ris.
 
Grå och brun bild, ser inte tilltalande ut kanske, men det smakar ljuvligt!
 

Plov från Uzbekistan - ris med lamm, berberis och rostad vitlök.

Publicerad 2012-10-14 16:45:13 i comfort food

 
 
Uzbekistanskt, vilken märklig matinspiration! Jag tittade på "Du är vad du äter" nån gång för länge sen, och plov var något ett par hade i kylskåpet. Skipper ratade givetvis det, men jag blev nyfiken. Uzbekistan? Måste testas! Sagt och gjort, och jag gillade det!
Det var längesen jag gjorde plov nu, och jag hade fått för mig att det skulle koka jättelänge. Så fel jag hade, maten var klar på en timma! Lammsmaken kommer verkligen fram i denna maträtt, och vitlöken får en helt annan smak när den rostas i ugnen.
 
2-4 personer
 
Ingredienser:

2dl basmatiris, väl sköljt
2 stora morötter, skalade och rivna
1 stor gullök, skivad
400-500g lammkött, skuret i tärningar
1 grönsaksbuljongtärning
3dl vatten
Salt
Svartpeppar
0,5-1msk spiskummin
0,5-1msk koriander (mald)
½ dl berberis (små mörkröda, syrliga bär som kan köpas i affärer med sortiment från mellanöstern. Kan man inte få tag på berberis kan man ersätta med torkade tranbär)
2-4 hela vitlökar (1/person)
1msk rapsolja
Olivolja
 
Sätt ugnen på 180°C. Skär av toppen på vitlöken och droppa över lite olivolja. Svep in i aluminiumfolie och baka i ugnen i 1h. Fräs lammbitar i rapsoljan i en tjockbottnad gryta tills de fått fin färg. Sätt lammbitar åt sidan och fräs lök och kryddor. Tillsätt de rivna morötterna och fräs tills de mjuknat något, häll därefter tillbaka kött och tillsätt ris buljongtärning och 3dl vatten. Låt puttra på låg värme i 15min under lock, rör om då och då. Kolla om riset är klart efter 15 min och om det sugit upp allt vatten. Smaka av och tillsätt berberis. Servera med den rostade vitlöken.
 
 

Smördegsinbakad guinnessgryta

Publicerad 2012-10-13 14:03:33 i Brittiskt

 
 
Nu är det höst på riktigt. Termometern visade -2°C igår morse och luften var sådär härligt kylig och klar. Det är ok med kallt när det är blå himmel och solsken, och man kan gömma sig inomhus med tjock tröja och tjocka strumpor. En annan tröst är alla grytor som passar så bra när regnet och rusket tar över. Igår gjorde jag något som heter smördegsinbakad guinnessgryta. Det var ett recept jag hittade i ett recepthäfte på coop. Vanligtvis tycker jag att de där recepthäftena brukar vara ganska oinspirerande och trista, men det här var faktiskt inte det! Massa mumsiga och värmande höstrecept! Så igår blev det som sagt en mustig köttgryta, eller mer paj skulle jag vilja kalla det. Har man lock på är det paj i mina ögon!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:
 
2 msk olivolja
400-500g nötkött, tärnat (jag använde högrev)
2 morötter, skalade och tärnade
10-15 små champinjoner, skivade
2 selleristjälkar, hackade
1 stor gullök, klyftad
3-4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 flaska (33cl) guinness, eller annan stout
2dl vatten
2 köttbuljongtärningar
½msk torkad timjan, eller 1 msk fäsk timjan (jag använde torkad)
1tsk salt
1tsk svartpeppar
1msk vetemjöl utblandat i 2msk vatten
3 smördegsplattor
1 ägg, lätt vispat
 
Bryn köttärningar i olivoljan i en stor gryta tills de fått fin färg. Lägg i grönsaker och svamp och bryn med i någon minut. Häll i öl och vatten och koka upp. Sänk värme och tillsätt buljongtärningar och kryddor. Låt puttra under lock i 1,5h. Rör om då och då. Tillsätt mjölredningen och låt sjuda i någon minut. Sätt ugnen på 200°C. Kavla samman smördegsplattorna så det blir en enda stor deg, och kavla ut något tills degen täcker grytan. Kolla med locket till grytan så ser du om det behövs kavlas ut mer. Täck grytan med degen och skär av överflödig deg på sidorna, men lämna 3cm så du kan vika upp kanten och "nypa" fast den. Om man får deg över (vilket man får, mer eller mindre) kan man om man vill göra fina mönster som man kan dekorerar pajlocket med. Pensla pajlocket med det vispade ägget. Grädda i ugnen i 15-20min. Håll koll så att den inte bränns. Servera eventuellt med en sallad vid sidan om. Själv glufsade jag i mig den som den var, med en kall öl!
Egentligen ska man ha små portionsugnsformar som man fördelar grytan i, så att alla får sin egna lilla paj. Några sådana formar har inte jag, så det fick bli en enda stor paj istället. Funkar bra det med!
 
 
Ser kanske inte mycket ut för världen på bild, men den är fantastiskt god, som det mesta som fått stå och puttra ett tag på spisen.
 

Rökt makrill, dillpotatis med lime- och spenatsås

Publicerad 2012-10-11 17:39:00 i Fisk- och skaldjur

 
 
Var sugen på varmrökt fisk tidigare i veckan och tänkte att på onsdag skulle det passa bra! I affären höll jag på att tappa hakan när jag såg priset på rökt makrill. 153kr/kg, och för något som inte ens var rökt på riktigt utan smaksatt med rökarom. Nähä! Det där kan jag göra bättre själv tänkte jag, och köpte istället hem ett paket frysta makrillfiléer.
Så igår blev det lite somrig middag, med "hemmarökt" makrill, dillpotatis och syrlig sås. Snabbt, enkelt och framför allt gott!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

1 paket fryst makrill
1msk liquid smoke (eller annan rökarom)
Salt
Svartpeppar
Olivolja
10 potatisar, med skal
1-2msk dill, hackad (jag använder fryst)
2,5 dl matlagningsgrädde
Saft från 1 lime
Skal från ½ lime, finrivet
1-2dl fryst spenat
 
Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten. Häll av vattnet när potatisen är klar och blanda i dillen. Hetta olja i en stekpanna, pensla filéerna med rökarom, salta och peppra och stek krispiga på båda sidor. Tina spenat i en kastrull, tillsätt matlagninsgrädde, limeskal och limesaft och låt koka och reducera i ca 5-10min. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken, potatisen och såsen med färska eller blancherade sockerärtor. Jag gillar dem färska!
 
 

Rostad potatis med koriander, vitlök och chili och persisk brödsallad

Publicerad 2012-10-10 12:54:00 i Billigt

 
 
Finns det något godare än potatis som fått kremera långsamt i ugnen? Det är en sann njutning för mig. Jag är ju en rismänniska, så det blir oftast att jag gör just ris, men när jag väl gör potatis så uppskattar jag det än mer.
Igår fick potatisen en hedersplats på tallriken, och med all rätt, för det var riktigt gott med alla kryddorna till!
 
2 personer
 
Ingredienser:

Potatisen:

7-8 medelstora potatisar, skalade och tärnade
1dl koriander, hackad
8 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chili, finhackade
Saften från ½ citron
2msk olivolja
Salt
 
Salladen:
 
1,5dl stora vita bönor, blötlagda minst 8h och kokta 1,5h
 1 pitabröd, penslat med lite olivolja på båda sidorna, och ingnott i 1 hackad vitlöksklyfta
1msk olivolja
2-4 tomater, urkärnade och tärnade
1 bunt salladslök, halverade och delade på mitten
20 basilikablad, hela
2 nävar ruccolasallad (eller annan sallad, jag använde fransk mixsallad i påse)
100g fårost (eller fetaost), smulad
1dl svarta oliver
1msk rödvinsvinäger
Lite salt
Svartpeppar
 
Bönorna är bäst om man kokar dom själv, för då kan man koka dom i buljong, vilket man enligt receptet egentligen ska. Jag glömde göra det, men annars kan jag tänka mig att de blir godare kokta i kycklingbuljong/grönsaksbuljong. När bönorna är kokta kan man låta dom svalna blandade med olivoljan.
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 215°C. Blanda potatisen med olivolja och salt i en ugnsform. Låt rostas i ugnen i 1h. Sätt ugnen på grill när det är 10min kvar, och putta potatisen lite åt sidan och lägg in salladslöken blandat med lite olivolja, samt pitabrödet på ett galler och grilla tills det fått fin yta.
Stek koriander, chili och vitlök med lite salt i olivolja i en stekpanna någon minut. Pressa över citronsaften och sätt åt sidan. När brödet ser fint ut, och salladslöken mjuknat, och potatisen har blivit sådär fint gyllenbrun kan man ta ut allt ur ugnen. Blanda ner korianderblandningen med potatisen, och blanda salladslöken tillsammans med bönorna, salladen, tomaterna, basilikan, oliverna, vinägern och kryddorna. Smula över fårosten över salladen och riv pitabrödet i småbitar och blanda. Servera salladen och potatisen med en klick naturell yoghurt. Min sambo sa att det hade kanske varit gott med lite stekt bacon till också, så om man är på det humöret kan man ha det till. Annars är denna middagen god och mättande, precis som den är!
 
P.S. Är det någon annan som lagt märke till att man kan se ådror på vissa bönor? Skitläskigt, ser ut som små inälvor.
 

Paj med persika, chévre, pinjenötter & honung

Publicerad 2012-10-09 11:02:14 i Vegetariskt

 
 
Jag har haft en förpackning med chévre i kylen hur länge som helst. Jag tycker verkligen om chévre, men jag har bara inte vetat vad jag skulle göra med den. Chévre chaud? Jag gör sällan förrätt. Chévregratinerade rotfrukter? Inte sugen. Kollade runt lite och hittade till slut något som lät spännande. Persika i en matpaj? Let's do it! Tyvärr har jag fått skjuta upp tillagningen av denna paj alltför många gånger. Om det inte varit att vi beställt pizza någon kväll så har det varit att de inte haft några persikor i affären. Suck. Men nu, nu har jag gjort den! God blev den också, och min sambo som älskar paj blev också glad. Pajdegen lämnade dock mycket att önska, som vanligt. Om det är någon som har ett bra recept på pajdeg får man gärna dela med sig, jag har inte hittat någon vinnare hittills.
 
2-3 personer

Ingredienser:

Pajdeg:

1,5dl vetemjöl
1,5dl rågmjöl
125g smör, tärnat
1,5msk vatten
1tsk salt
 
Fyllning:

200g chévre, smulad
3 ägg
2dl matlagningsgrädde
Salt
1tsk vitpeppar
2 persikor, tunt skivade
Honung
1 näve pinjenötter
 
Sätt ugnen på 225°C. Blanda salt, vetemjöl och rågmjöl i en skål, tillsätt smörtärningar och blanda väl med mjölet tills det inte finns några smörklumpar kvar, tillsätt därefter vattnet och arbeta in det. Fördela deg i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda i 10-12min, sänk värmen till 200°C och ta ut pajskalet och låt svalna något. Fördela persikohalvorna i pajskalet, smula därefter chévren över. Vispa samman ägg, matlagningsgrädde, salt och vitpeppar, häll över i pajskalet. Sätt in i ugnen och grädda tills pajen fått en fin, gyllene yta, ca 20-30min. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna, häll över i en skål att svalna. Ta ut pajen när den ser färdig och fin ut. Strö över de rostade pinjenötterna och ringla över honung över hela pajen. Servera pajen med en sallad. Min sallad bestod av fransk mixsallad på påse, röd paprika, sockerärtor och rödlök med en vinägrett på olivolja, balsamvinäger, vitlökspulver, en gnutta senapspulver, salt och svartpeppar. 
 
 

Rendang - indonesisk curry

Publicerad 2012-10-08 13:15:32 i comfort food

 
 
Danska matlagningsprogram är något jag gillar, har jag upptäckt. Camilla Plum, Annemad och Spise med Price - alltid inspirerande!
En gång såg jag på Camilla Plum, och då tillagade hon något som verkligen fick det att vattnas i munnen på mig; rendang. Min rendang är dock lite mer autentisk än Camilla Plums variant, exakt hur autentisk vågar jag inte svara på, men vad gör det? Den är ju god!
Rendang är en curry från Indonesien (även om wikipedia inte anser att rendang är en curry, men jag tycker att benämningen "curry" beskriver maträtten bra. Jag menar; om inte rendang är en curry, vad är då en curry?) med bland annat nötkött, kokosmjölk, kanel och chili. Nötköttet kokas så länge så det blir mört, och helst så mjukt att det bara trillar sönder när man sätter gaffeln i det.
Igår gjorde jag det på högrev, och jag lät det koka kanske 2½h. Egentligen behöver man bara låta det koka i 1,5h för att det ska bli gott, men ju längre man kokar - ju bättre blir köttet och desto bättre blir grytans konsistens. Det är meningen att kokosmjölken ska reduceras helt, men jag gillar när det är lite sås till, så kortare koktid gör mig absolut ingenting. Så länge köttet har fin konsistens och smaken från kryddorna hunnit utvecklas ordentligt så är jag mer än nöjd.
Till rendang ska man väl egentligen servera någon typisk indonesisk sidorätt, men jag hade en gurka hemma och tyckte att det skulle passa bra med en svalkande gurksallad till den heta curryn, så jag gjorde en favorit, nämligen thailändsk gurksallad, som jag hämtat från min bloggande vän Carolines blogg.
Detta är så gott och tröstande i höstrusket med sina värmande kryddor och lena kokosmjölk - prova det!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:
 
400 g nötkött (jag använde högrev), skuren i 2x2cm-tärningar
1 burk kokosmjölk
½dl riven kokos
3 salladslök, hackade
3 vitlök, grovt hackade
5-10 torkade, röda chili, grovt hackade
2,5cm ingefära, grovt hackad
1 stjälk citrongräs, hackad
2msk vatten
1msk korianderfrön (hela)
1msk spiskumminfrön (hela)
1msk fänkålsfrön (hela)
1tsk gurkmeja
1 nypa muskotnöt
1msk socker
3 kryddnejlikor
1 hel kanelstång
Salt
2 msk rapsolja
 
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills det börjar ta lite gyllene färg. Håll koll! Gränsen mellan bränd kokos och rostad kokos är hårfin! Sätt kokosflingorna åt sidan i en annan skål så det inte bränns på eftervärmen från stekpannan.
Blanda salladslök, vitlök, torkad chili, ingefära, citrongräs och 2msk vatten och mixa till en pasta med stavmixer. Mortla korianderfrö, spiskumminfrö och fänkålsfrö. Hetta olja i en gryta och fräs den mixade kryddpastan på medelvärme i någon minut, tillsätt därefter de mortlade kryddorna och fräs i 2min. Tillsätt köttet och bryn på alla sidor. Tillsätt resterande ingredienser i grytan (inklusive de rostade kokosflingorna) och låt puttra i 1,5-3,5h. Kolla till då och då och rör om så att det inte bränner i botten när kokosmjölken reduceras. När grytan känns färdig eller när du är hungrig kan du smaka av allt med salt. Servera med ris och den thailändska gurksalladen.
 
 
 
 

Fiskgratäng med morot, spenat & chili

Publicerad 2012-10-07 11:25:18 i Brittiskt

 
 
Igår gjorde jag comfort food när den är som bäst; fiskgratäng, på Jamie Olivers sätt.
Fiskgratäng har för mig innan bara varit något man köpt färdigt och slängt in i ugnen när man inte orkat göra mat. Visst är det gott med sådan där fryst också, men det slår inte den hemgjorda. När jag testade denna av Jamie Oliver var jag helt såld. Den är enkel att göra, och den blir nyttigare än den färdigköpta.
Igår var jag ensam hemma, så jag passade på gosa ner mig i soffan med rykande het fiskgratäng, coca cola och tjejfilm ("Bridesmaids", kan rekommendera den till de som gillar komedier i stil med "40-year old virgin") och början på "The woman in black" (skräckis med Daniel Radcliffe), men den var för läskig för att se själv, så den stängde jag av. Ska nog se resten nu, när det är ljust. Mesigt, men sant.
 
4 personer
 
Ingredienser:

7-8 medelstora potatisar, skalade och tärnade
2 små morötter, skalade och rivna
Saften och skalet från 1 citron, finrivet
2 selleristjälkar, finhackade
1 tomat, tärnad
2 dl frusen spenat (om man använder färsk kan man nog ta dubbla mängden, då spenaten krymper vid tillagning)
2,5 dl lätt créme fraiche
1 röd chili, finhackad
1 paket frusen kolja, delad i mindre bitar (dela filéerna typ 3-4 gånger)
1dl persilja, hackad
Olivolja
1-2dl riven ost
Salt
Svartpeppar
 
När du tärnar potatisarna behöver du inte vara så noga med hur det ser ut, de ska endast tärnas för att minska koktiden. Koka potatistärningarna i lättsaltat vatten i 12min. Sätt ugnen på 200°C. Tina spenat i mikrovågsugnen och kläm ur vätskan. Ta en ugnsform och riv morötter och citronskal direkt i formen. Blanda i selleri, tomattärningar, spenat, chili, persilja, lite salt och peppar och créme fraichen och blanda väl. Lägg på fiskbitarna ovanpå och kläm citronsaften över fisken, ringla över olivolja och salta och peppra. Blanda nu fisken med resterande grönsakerna. Känn efter så att potatisen är genomkokt med en provsticka, häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Ringla över olivolja och salta och peppra moset och blanda väl. Fördela moset jämnt över fiskblandningen. Ett tips är att använda själva potatisstöten när man skopar över moset, så blir det luftigt och med små toppar, då blir det krispigare när man sedan gratinerar det. Avsluta med att strö över den rivna osten ovanpå moset. Gratinera i ugnen i 30-40min, tills den börjar få fin färg. Om man är som jag så kan man servera vita bönor i tomatsås och ketchup till. Jamie Oliver gjorde det och jag härmade och älskade det! Min sambo fnyser åt det och tycker att man kan ju inte ha ketchup till fiskgratäng, men jo, det kan man! Annars är den också god precis som den är, eller kanske med en lätt sallad till?
 
 
 

Ezogelin - turkisk soppa med röda linser & mynta

Publicerad 2012-10-05 15:11:00 i Billigt

 
 
Turkiskt - igen. Men det är ju så gott!
Igår gjorde jag soppa. Det turkiska namnet på soppan är ezogelin, som betyder "bruden Ezo". Konstigt namn på en soppa kan man ju tycka, men det ligger en mer eller mindre sann historia bakom det. En historia om olycklig kärlek. 
Ezo var en vacker kvinna som levde i sydöstra Turkiet i början av 1900-talet. Hennes hemby låg längs en karavanled, och rykten om hennes skönhet spreds till fjärran länder. Män stannade till i byn bara för att få en glimt av denna omryktade skönhet. Ezo blev bortgift med en man hennes familj valt ut till henne, men det var inget lyckligt äktenskap. Mannen var förälskad  i en annan kvinna, och Ezo skilde sig så småningom från honom och flyttade hem till sin familj igen. Några år senare blir hon bortgift igen, med sin kusin i Syrien. Även denna gång var hon inte lycklig. Hon längtade hem till sin hemby, och hon kom inte överens med sin svärmor.
Ezo dog 46 år gammal i tuberkulos. Hon blev en turkisk legend, och man har gjort film och skrivit sånger om henne. Idag ger man blivande brudar denna soppa att äta innan bröllopet, för att ge tur i framtiden och i äktenskapet.
Är det inte helt fantastiskt med en saga bakom en maträtt? Jag blev helsåld och var tvungen att göra soppan direkt! Fängslande historia och en god, mättande soppa. Det kan ju inte bli bättre, såhär i hösttider.
 
4 personer
 
Ingredienser:

1 gullök, hackad
1 liten morot, fint tärnad
1 sellerstjälk, fint hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tomat, tärnad
1dl röda linser
½dl råris
½dl bulgur
1,5msk tomatpuré
3tsk paprikapulver
1tsk spiskummin
1 nypa chilipulver
1 nypa chiliflingor
3tsk sumac
3tsk torkad mynta
Salt
Svartpeppar
2msk olivolja
0,75liter grönsaksbuljong
 
Sautera gullök, morot och selleri i olivolja i en gryta, tills det börjar få lite färg. Tillsätt vitlök, tomat, tomatpuré och alla kryddor förutom salt och mynta. Sautera i 5min. Häll i linser, råris och bulgur och blanda väl. Häll på buljongen och mynta och låt puttra på låg värme i 35-40min. Mixa eventuellt lite med mixerstav för att göra soppan lite tjockare. Smaka av med salt, mynta och sumac. Servera soppan toppad med hackad färsk mynta och sumac.
 
 

Biber dolmasi

Publicerad 2012-10-04 10:56:00 i Billigt

 
 
För något år sedan såg jag en tysk film som heter "Gegen die wand" ("Mot väggen" på svenska), och i denna filmen finns det en scen där en av huvudrollsinnehavarna lagar mat. Det var denna scen som inspirerade mig till att tillaga denna maträtt första gången. Det var nog också efter detta som jag upptäckte det turkiska köket. Maträtten jag blev inspirerad att tillaga var hursomhelst fylld paprika, eller biber dolmasi som det heter på turkiska.
Biber dolmasi är fylld paprika, på turkiskt vis. När man gör biber dolmasi ska man egentligen ha en speciell paprika som är lite blekare i färgen, vet inte riktigt vad den heter, men jag har sett den säljas på hemköp i påsar. Nu handlade jag på coop och där hade de inte dessa speciella paprikorna, så jag fick nöja mig med vanliga gröna. Jag har faktiskt bara gjort denna maträtt med vanliga paprikor, så jag vet inte om det är nån större skillnad.
Fyllningen i paprikan kan man egentligen variera lite hur man vill. Jag brukar göra en skitgod vegetarisk! En krydda jag alltid har i denna maträtt är en kryddblandning för lamm som rätt och slätt heter "lammkrydda". Det är en blandning på spiskummin, gurkmeja, vitlök, rosmarin, timjan, koriander och ja jag vet inte allt, men man kan egentligen göra med vilka kryddor man gillar bäst! Jag gör alltid för mycket fyllning, men det gör inget, den kan man käka vid sidan om paprikan också. Detta måste man nästan göra för att bli mätt på 1 paprika, man får ju inte plats med särskilt mycket i en paprika!
 
4 personer
 
Ingredienser:

4 gröna paprikor (eller the real deal; de där lite blekare paprikorna)
Kokt ris, för 2 personer (jag brukar använda jasminris)
10-15 champinjoner, skivade
1dl persilja, hackad
Saften från 1 citron
1 gullök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tomater, hackade
1msk lammkrydda
Salt
Svartpeppar
2tsk sumac
Olivolja
2msk tomatpuré utblandat i 2dl vatten
 
Torrstek först de skivade champinjonerna i en het stekpanna. Häll på olivolja när de börjar få fin färg, tillsätt gullöken och stek färdigt. (Om man har liten stekpanna eller mycket champinjoner bör man steka det i omgångar, annars kokas champinjonerna istället för att stekas) Blanda ris, champinjoner, lök, persilja, vitlök, tomater, citronsaft och kryddor i en skål och smaka av. Skär av toppen på paprikorna och rensa från kärnor. Fyll paprikorna med risblandningen och sätt på toppen igen. Sätt paprikorna så det står upp i en kastrull/gryta med en skvätt olivolja i botten. Det bästa är att ha en trång kastrull så att de inte trillar omkull under tillagningen, utan står stadigt. Häll på tomatpurévattnet och låt puttra på medelvärme tills paprikornas kött mjuknat. Servera med turkisk yoghurt och änn mer fyllning vid sidan av.
 
 

Acili ezme - turkisk tomatröra

Publicerad 2012-10-02 15:32:00 i Sallad

 
 
Acili ezme heter en god, turkisk tomatröra. Det brukar ingå som en sås till meze, men funkar som dippa till chips och som sidorätt/sallad/sås till mycket. Den påminner om salsa fresca - den mexikanska salsan med koriander, men är lite starkare och syrligare. Istället för koriander har man persilja. Andra speciella ingredienser som ingår är granatäppelsirap och sumac. Sumac är en syrlig krydda som ingår i många maträtter från mellanöstern, och kan hittas i affärer med sortiment från den delen av världen. Jag hittade dock min sumac på coop forum (stadiongatan, ifall  där finns nån undrande malmöit) av alla ställen! Min granatäppelsirap hittade jag på utländska avdelningen på ica. Ja, om man tittar sig runtom i affären kan man bli överraskad över vad man kan hitta!
Hursomhelst, igår var en sådan dag då jag inte kände för att göra något speciellt. Inte diska. Inte plugga. Inte kolla på tv. Inte ens laga mat, som jag älskar. Jag ville bara gå och lägga mig. Men inte på tom mage. Så jag slängde ihop något snabbt. Hummus och baba ganoush hade jag över från tidigare, så de fick agera dippa till mitt persiska sesambröd, som hunnit torka till sig och bli tråkigt vid det här laget (detta brödet ska ätas färskt!), så det fick sig en liten pick me up med penslad olivolja och vitlök, uppvärmt i folie i ugnen några minuter. Till detta hade jag även en bit fårost. Inget fancy svårlagat här inte. Men så var det ju måndag igår också. Idag känns det som en bättre dag (trots kvällskurs, därav något snabbt och lättlagat!) så ikväll vankas det spaghetti och "köttfärssås". Gör min på quornfärs - nästan lika gott, men tusen gånger snällare mot moder jord, och midjemåttet. Win win!
 
Acili ezme
 
4 personer
 
Ingredienser:

½ rödlök, finhackad
1 bit grillad paprika, finhackad
3 tomater, urkärnade och finhackade
1dl persilja, finhackad
2msk olivolja
1tsk granatäppelsirap
Saft från ½ citron
1-2 röda chili, finhackade
2tsk salt
1tsk sumac
 
Mortla salt, lök och sumac tills löken mosats något. Blanda med resterande ingredienser och låt vila i 1-3h innan servering, så att smakerna utvecklas. Ju längre desto bättre. Viktigt i detta recept är att verkligen ta sig tiden att finhacka allt noggrant. Visst kan man väl mixa det (bara lätt, pulserande mixande, så att det inte blir en smet av det), men enligt mina efterforskningar blir resultatet bäst om man hackar allt själv, old school, med kniv och skärbräda. Acili ezme passar till så mycket, testa som salsa till grillat, som dippsås eller varför inte som topping på bruschetta?
 
Och det är givetvis den röda röran på bilden som är min acili ezme.
 
 
 
 

Persisk lammgryta med örter & kidneybönor, gurk- och tomatsallad & myntayoghurt

Publicerad 2012-10-01 13:45:16 i comfort food

 
 
Först ville jag skriva originalnamet på maträtten som rubrik, men tänkte att det kanske inte sa så mycket om vad det egentligen var. Grytan heter egentligen ghormeh sabzi. Salladen är vanlig i Iran (eller i hela mellanöstern egentligen) och heter shirazi. Yoghurten med gurka och mynta kallas mast-o-khiar. Som ni antagligen räknat ut är detta en persisk maträtt. Jag älskar persisk mat! Det är så många smaker på en gång, och så är det oftast långkok, så köttet fullkomligen smälter i munnen. Persisk mat är smakrik men inte stark, fokus ligger istället på färska örter.
I detta recept ingår det lite ovanliga ingredienser. Persiska pickles, torkade persiska limefrukter och torkad bockhornsklöver (alltså inte malda bockhornsklöverfrön, utan torkade blad) kan man få tag på i affärer med sortiment från mellanöstern. Om man inte har någon sådan butik nära kan man använda citron- eller limejuice från 1 frukt istället för 2 torkade limefrukter, och 1tsk malda bockhornsklöverfrön istället för torkad bockhornsklöverblad.
 
Torkad, persisk limefrukt; limu omani.
 
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

400g putsat och tärnat kött (nöt- eller lamm)
1,2dl torkade kidneybönor (blötlagda över natten)
½ gullök, hackad
2dl persilja, hackad
2dl koriander, hackad
2 salladslök, hackade
½msk torkad bockhornsklöver
2 torkade, persiska limefrukter
½tsk gurkmeja
Salt
Svartpeppar
2msk olivolja
Vatten
 
Sallad shirazi:

1 gurka, urkärnad och tärnad
2 tomater, tärnade
½ rödlök, hackad
1,5msk olivolja
Saft från ½citron
1tsk torkad mynta
Salt
Svartpeppar
 
Myntayoghurten:
 
2,5dl naturell yoghurt (jag brukar köpa matyoghurt)
½ gurka, urkärnad och fint tärnad
½ msk mynta
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt
Svartpeppar
 
Sautera persilja och koriander i lite olivolja i en liten kastrull på ganska låg värme i 15 min. Ta en stor gryta och sautera gullök tills den börjar bli gyllene. Tillsätt gurkmeja, kött, salt och peppar och bryn tills köttet tagit färg på alla sidor. Tillsätt örterna, bockhornsklövern, salladslöken, kidneybönorna och de torkade limefrukterna och fyll på med vatten så att det nästan täcker allt. Koka upp och låt koka någon minut, sänk sedan och låt puttra på ganska låg värme under lock i 1,5h. Rör om då och då.
Medan man väntar kan man svänga ihop salladen och yoghurten, yoghurten blir bara godare ju längre den får stå till sig och låta smakerna utvecklas. Inga konstigheter med varken sallad eller yoghurt, det är bara att blanda allt.
När 1,5h har gått kan man smaka av kryddor, och sen eventuellt låta grytan puttra 30min till, men om man är väldigt hungrig kan man äta direkt, köttet är mört och grytan är god redan! Servera med basmatiris, myntayoghurten, salladen och eventuellt torshi (persiska grönsakspickles).
 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela