matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Gratäng med spenat & getost

Publicerad 2013-02-01 14:04:51 i Billigt

 
 
Ok, ok, detta skulle egentligen blivit något som heter börek som är en turkisk maträtt, typ som en paj med filodeg. Men nu visade det sig att filodegen jag hade i frysen hade blivit helt frostskadad och att den smulade sönder bara man tittade på den, typ. Så jag fick skippa den. Ersatte med rivna ostskalkar instället. Onyttigt men gott!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:
 

5dl spenat, hackad (jag använde fryst bladspenat)
100g getost eller fetaost, smulad
½ gullök, hackad
3 ägg
5dl mjölk
Salt
Svartpeppar
2tsk rökt paprikapulver
1msk sesamfrön
Olivolja
150-200g riven ost (jag använde gamla prästostskalkar)
 
Sätt ugnen på 200°C. Stek lök i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt spenat och stek tills det mjuknat. I med getosten, salt och peppar och blanda väl. Häll över i en ugnsform. Strö över paprikapulvret och sesamfröna. Vispa samman ägg och mjölk och häll över i ugnsformen. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen tills det fått fin färg, ca 15-25min. Servera med en sallad.
 
 
 
 

Samgyetang - koreansk rissoppa med kyckling, röda dadlar & ginseng

Publicerad 2013-02-01 13:50:24 i Koreanskt

 
 
För länge sedan såg jag en märklig rot i en liten låda på grönsaksavdelningen på Coop. När jag tittade närmare såg jag att det var färsk ginsengrot. På Coop! Jag blev lite impad, även om jag inte riktigt vet hur man använder ginseng. Hem och googla. Jag hittade direkt något som fångade min uppmärksamhet, och det var denna soppan. Jag älskar ju koreanskt, så jag kände att jag var tvungen att testa det. Ginsengroten försvann dock från Coop, och de verkade inte köpa in fler, så soppkokandet lades på is. Tills jag hittade de små torkade röda dadlarna på Kina Center Livs på Möllan. "Nu!" tänkte jag. Men nej. Ingen ginseng. Dadlarna hamnade i en låda i skafferiet. Ingen soppa utan ginseng. Men nyligen råkade jag hitta färsk ginseng, och kom genast att tänka på soppan! Jag köpte den illa kvickt, och vips hade jag alla konstiga ingredienser jag behövde. Blev det gott? Det blev rissoppa, och ärligt talat, filippinsk rissoppa slår denna med hästlängder. Men resan hit var ju fin. Och sen är ju ginseng bra för kropp och knopp.
 
2-4 personer
 
Ingredienser:
 

4 kycklinglår
1dl ris
4-6 torkade, röda dadlar
1 färsk ginsengrot
5 vitlöksklyftor, hela
2 salladslök, hackade
Salt
Svartpeppar
 
Häll alla ingredienserna förutom salladslöken i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av. Sänk värmen och låt puttra under lock i 40min. Rör om då och då. Servera soppan toppad med salladslök.
 
 
 
Torkade, röda dadlar. Heter jujube på japanska, tror jag. Smakar lite som katrinplommon, så om man inte kan få tag på dessa kan man ha det som substitut. Substitut till ginseng vet jag dock inte. Man kanske kan utesluta den helt, för handen på hjärtat; jag kände inte av någon distinkt ginsengsmak. Dessutom luktade den inte gott. Lite murket liksom. Typiskt sånt som anses vara nyttigt!
 
Självklart fuskade jag med fisksås till! Om nom!
 

Sobanudlar med ingefära & salladslök i dashibuljong

Publicerad 2013-02-01 13:29:23 i Billigt

 
 
Bröd är ju räddaren i nöden. En macka, snabbt fixat och uppätet. Skitbra! Men vad gör man när brödet tar slut? Orkar man gå och köpa? Nej, inte jag. Jag rotar i skafferiet och trollar fram något. Som t.ex. denna soppan! God, nyttig och värmande.
 
1 person
 
Ingredienser:

1 bunte sobanudlar (mina sobanudlar är buntade i portioner, superbra!)
1tsk ingefära, riven
1msk dashibuljongpulver
1msk japansk soja
1msk torr sherry
1dl vatten
1 salladslök, strimlad
 
Koka sobanudlarna. Skölj dem i kallt vatten häll upp i en skål och sätt åt sidan. Koka upp 1dl vatten och häll i soja, ingefära, sherry och dashibuljong. Häll över buljongen över nudlarna och toppa med salladslöken. Klart!
 
Dashibuljong. Finns i affärer med japanskt sortiment.
 
Sobanudlarna i portionsbuntar á 50g. Väldigt praktiskt!
 
Tadaa!
 

Fish tacos med tomat- & avokadosalsa i tortillabröd

Publicerad 2013-02-01 13:14:17 i comfort food

 
 
Fish tacos åt jag hos Caroline första gången. Vi åt tills vi höll på att spricka, gott var det!
Söndagar brukar innebära comfort food för mig. Slutet på veckan och det är måndag dagen efter, visst förtjänar man då något tröstande gott?
 
2-4 personer
 
Ingredienser:

1 paket fryst fiskfilé (jag använde sej), skuret i nuggetsstora bitar
1 ägg
1dl mjöl
1msk bakpulver
½ dl vatten
Salt
Svartpeppar
2tsk spiskummin
2tsk mald koriander
1tsk rökt paprikapulver
2tsk vitlökspulver
Olja, till fritering
 
Salsan:

2 avokado, tärnade
2 tomater, tärnade
1 näve koriander, hackad
½ rödlök, strimlad
½ citron eller lime, saften
2tsk spiskummin
Salt
 
Annat tillbehör:

Créme fraiche blandat med lite salt och 1-2 pressade vitlöksklyftor
Tortillabröd
 
Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddorna till frityrsmeten. Vispa i ägget tills det blivit en jämn smet utan klumpar. Spä med vatten tills det blivit en tjock smet, typ som lättvispad grädde. Om den blir för lös kan du bara röra i mer mjöl. Släng i fiskbitarna i frityrsmeten och blanda runt så alla bitarna täcks. Hetta olja i en gryta, testa med en liten brödbit om du är osäker på värmen. Brödet ska bli gyllene efter ca 1min, reglera värmen så att det inte blir för varmt bara, annars blir det friterad sushi! Lägg i fiskbitarna försiktigt och fritera gyllene. Låt bitarna rinna av på papper. När du friterat all fisk börjar du om från början och friterar dem ytterligare en gång. Du kommer förstå varför när du känner på bitarna du friterade först, de har antagligen blivit mjuka, och så ska det ju inte vara! Så fritera allt en gång till, så blir det krispigt!
Blanda alla ingredienserna till salsan och rör ihop créme fraichen. Servera fish tacosen med salsan i tortillabröd, och toppa med massa göttig vitlöks-créme fraiche!
 
 

Smördegspirog med vitkål & salsiccia

Publicerad 2013-02-01 12:55:57 i Billigt

2 personer
 
Ingredienser:

3-4 smördegsplattor
Lite mjöl
1 ägg, lätt vispat
2dl vitkål, strimlad
3 salsicciakorvar, hackade
1tsk kryddpeppar
1tsk vitpeppar
1tsk svartpeppar
Salt
1msk olivolja
 
Sätt ugnen på 200°C. Strö lite mjöl ovanpå och under smördegsplattorna och kavla ut dem så att du kan stansa ut cirklar (ungefär 10-15cm i diameter, jag använd en liten plastskål som mall) Ta överblivna kanter och kavla ut så kan du få ytterligare en cirkel. Jag använde 3 smördegsplattor och fick 4 piroger. Hetta olivolja i en stekpanna och fräs vitkål tills den börjar mjukna. Tillsätt korven och kryddorna och stek tills korven börjar få lite fin yta. Skopa upp ungefär 1dl fyllning i mitten på varje smördegscirkel och  vik över degen och förslut genom att pressa ihop kanterna, och trycka med en gaffel längs med hela sidan. Lägg i ugnsform och pensla pirogerna med det vispade ägget. Grädda i ugnen i ca 15-25min tills priogerna börjar få fin, gyllene yta. Servera med en god sallad, eller om man är trött och stressad bara precis som de är. 
 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela