matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Friterad aubergine i tomatsås & ris med gröna linser & sju kryddor

Publicerad 2012-11-30 18:00:18 i Billigt

 
 
Världens konstigaste sak att bli sugen på - aubergine. Jag älskar stekt aubergine! Kanske är det för att man använder aubergine rätt mycket i filippinsk mat och att jag är uppvuxen med det, eller så är det för att när man steker auberginen ändrar den smak helt och blir sådär härligt mushy.
Sju kryddor är en libanesisk kryddblandning. Min sambo tyckte riset luktade jul, och det stämmer, kryddblandningen innehåller bl.a. kanel.
 
2 personer
 
Ingredienser:

1 dl gröna linser
1,5dl basmatiris
3dl vatten
1tsk sju kryddor-kryddblandning
1tsk Santa Maria Green Harissa
½ grönsaksbuljongtärning
 
Auberginen:

1 stor aubergine, tärnad
1tsk Green Harissa
2tsk salt
Olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2-3msk tomatpuré, utrört i 1dl vatten
Svartpeppar
1tsk socker
 
Salladen:

2 tomater, tärnade
½ gurka, tärnad
½ rödlök, strimlad
50g getost eller fetaost, smulad (kan uteslutas)
2tsk citronjuice
Salt
Svartpeppar
 
Blanda auberginetärningar med 1tsk salt och låt stå och vattna av sig i en timme. Häll av vattnet som sugits ur auberginen och badda auberginetärningarna med hushållspapper. Hetta rikligt med olivolja i en stekpanna och stek tärningarna gyllene på alla sidor, krydda med green harissa. Koka upp lite vatten och koka gröna linser med lite salt i 5min. Häll av vattnet och blanda i ris, buljongtärning och 3dl vatten. Låt puttra på låg värme under lock i 20min. Smaka av med kryddor när det är färdigkokt. Hetta lite olivolja i en liten kastrull och stek vitlöken mjuk. Tillsätt tomatpurén och vattnet och låt stå och puttra utan lock till den reducerats lite, i 5-10min beroende på hur tjock man vill ha den. Smaka av med socker, salt och peppar. Blanda tomatsåsen med auberginetärningarna och servera med linsriset och salladen.
 
 

Spaghetti med körsbärstomat, örter & rostade pumpakärnor

Publicerad 2012-11-28 12:30:22 i Billigt

 
 
Gott i all sin enkelhet!
 
 
2 personer
 
Ingredienser:
 
Spaghetti
0,5dl pumpakärnor
½ ask körsbärstomater, klyftade
1 näve färsk basilika, hackad
1 näve persilja, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ rödlök, finstrimlad
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Parmesanost (kan uteslutas eller ersättas med vegansk parmesan)
 
Koka spaghettin. Torrosta pumpakärnor i en stekpanna med lite salt, sätt åt sidan. Häll på en skvätt olivolja i pannan och fräs vitlök snabbt utan att det tar färg och sätt åt sidan. Blanda spaghetti med en skvätt olivolja, tomater, örter, vitlök, rödlök, pumpakärnor och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med hyvlad parmesanost.
 
 
 

Brownies

Publicerad 2012-11-25 17:18:20 i Amerikanskt

 
 
Belönade mig själv med att baka brownies i fredags. Alltså, varför gör man inte det oftare? Det är superenkelt, och mycket godare än kladdkaka!
 
Ca 8st
 
Ingredienser:

100g mörk choklad
25g smör
1 ägg
1,2 dl socker
½ tsk äkta vaniljpulver
1dl vetemjöl
½ krm bakpulver
30g hasselnötter, hackade
1msk smält smör, till formen
2msk ströbröd, till formen
 
Glasyren:

1,5dl crème fraiche
0,4dl kakao
1tsk äkta vaniljpulver
2tsk socker
100g mörk choklad
 
Smält 100g choklad och smör i en kastrull. Sätt åt sidan och låt svalna av något. Vispa ägg, socker och vaniljpulver poröst. Vispa i den avsvalnade chokladen. Blanda i mjöl, bakpulver och de hackade nötterna. Gör en rektangulär form av aluminiumfolie, ca 15x20cm. Pensla lite smält smör i folieformen och bröda med ströbröd. Häll i smeten och fördela jämnt i formen. Baka i ugnen på 175°C i 20-25min. Sätt att svalna. Smält chokladen till glasyren i en kastrull, sätt åt sidan att svalna något. Blanda kakao, vaniljpulver, socker och crème fraiche väl. Blanda i den avsvalnade chokladen i crème fraicheröran. Bred ett jämntjockt lager över den avsvalnade kakan. Kyl i minst 2h, men helst över natten då det bara blir godare ju längre de får vila svalt. Skär upp i rutor innan servering.
 
Inte så tydlig bild, men de är goda, ni får ta det på mitt ord!
 

Köttbullar med kokt potatis & brunsås

Publicerad 2012-11-25 16:54:02 i Billigt

 
 
2 personer
 
Ingredienser:

500g blandfärs
1 äggula
½ gullök, riven
2tsk worcestershiresås
1tsk soja
½ tsk kryddpeppar
1tsk vitpeppar
1tsk svartpeppar
2tsk salt
Smör, till stekning
 
Såsen:

2,5dl matlagningsgrädde
2-3tsk maizena
1 kycklingbuljongtärning
1msk soja
Ev. salt och svartpeppar
 
Börja med att knåda färsen till den fått en jämn, smetaktig konsistens. Blanda resterande köttbullsingredienser i en liten skål väl, blanda sedan med färsen. Rulla köttbullar av färsen, blöta händerna innan du rullar så går det lättare att få dem jämna. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Koka upp matlagningsgrädden tillsammans med buljongtärningen. Färgsätt såsen med soja, och red med maizena till önskad konsistens. Servera köttbullarna med brunsåsen, kokt potatis, lingonsylt och saltgurka.
 
 

Embutido - filippinsk köttfärslimpa

Publicerad 2012-11-19 12:59:20 i comfort food

 
 
Det var längesen jag gjorde filippinsk mat nu, så igår testade jag något nytt, nämligen embutido.
Embutido är festmat i Filippinerna. Lite märkligt att det som anses vara "festmat" i Filippinerna oftast inte är typiskt inhemskt, utan amerikanska och spanska rätter. Amerikanska och spanska rätter med en filippinsk twist, kanske jag ska säg. Eller ja, kanske inte så märkligt ändå, det hänger väl kvar sedan koloniseringen, precis som att filipinos med ljusare hy anses vara lite finare än andra. Nog om det, åter till mat
I Spanien är embutido en slags korv, men det är ingen korv i Filippinerna. I Filippinerna är embutido en slags fylld köttfärslimpa som man ångat. Yes, ångat. Låter kanske inget vidare, men jag gillar det, liksom min sambo. När jag skulle ånga den upptäckte jag dock att den inte fick plats i min ånginsats, så jag hade den i ugnen istället, tillsammans med en liten form med vatten vid sidan om. Jag vet inte om det gjorde någon skillnad med vattnet, men ångad blev den iallafall!
Jag tror att man egentligen ska äta den kall (och jag tror att den varit lättare att skiva upp kall), men jag serverade den varm med ris och tomatsallad.
 
4 personer
 
Ingredienser:

500g fläskfärs
1 ölkorv
4 hårdkokta ägg, skalade
Pickles (jag använde 2st picklade vildgurkor)
½ liten gullök, riven
1 liten morot, skalad och riven
1 ägg, rått
1msk soja
½ dl relish/söt picklemix, hackad (jag använde bostongurka)
1,5msk ströbröd
Salt
Svartpeppar
 
Knåda fläskfärsen tills den blivit till en jämn smet i konsistensen. Blanda det råa ägget, lök, morot, soja, relish, ströbröd, salt och svartpeppar i en skål, och blanda därefter med färssmeten väl. Platta ut färsen till en liggande rektangel med de ungefärliga måtten 30cm x 20cm på en stor bit aluminiumfolie, kanske 40cm lång. Placera ägg, ölkorv och pickles vertikalt nästan längst ut i kanten på färsrektangeln, och rulla sedan ihop allt med hjälp av folien. Slut ändarna på färsrullen, vira sedan in den i aluminiumfoliet. Ta extra folie vid behov, den ska alltså vara helt inslagen. Placera den i en ugnsform och sätt in i ugnen tillsammans med en liten ugnsform/skål med vatten vid sidan om (vattenskålen kan ev. uteslutas) och baka i ugnen på 200°C i 1h. Låt svalna, ta bort folien och skiva upp köttfärslimpan i ca 1,5-2cm tjocka skivor. Om man vill kan man servera som den är, eller kall, eller så kan man bryna hela limpan innan man skivar upp den, i stekpanna så den får fin färg. Jag serverade ju den som sagt som den var, med ris och tomatsallad på tomat, rödlök och koriander till. Traditionellt serverar man den dock med ris och ketchup. Och då allra helst bananketchup (nej, den smakar inte banan). Superamerikanskt? Nej, superfilippinskt! Kitschigt och barnsligt, men GOTT!
 
 

Pappardelle med italiensk oxragu på högrev & torrsaltat fläsk

Publicerad 2012-11-18 11:28:40 i Italienskt

 
 
Varit sugen på pasta med något rejält kött till, ett tag nu. Därför blev det långkok igår. Högrev, en av de bästa och smakfullaste bitarna enligt mig. Köpte någon fin variant pappardelle i affären (den enda pappardellen de hade), och jag måste faktiskt erkänna att det var lite annorlunda än de billigare varianterna av pasta jag brukar köpa. Lite bättre liksom. Sen om det var att jag fick till det med koktiden bara, eller om det faktiskt var högre kvalitet på pastan vet jag inte. Middagen blev hursomhelst väldigt omtyckt.
 
3 personer
 
Ingredienser:

100g pancetta eller bacon, strimlad (jag använde torrsaltad bacon, väldigt gott)
1kg högrev, skuret i ca 1,5cm-tärningar
1 morot, skalad och tärnad
2 selleristjälkar, strimlade
1 gullök, hackad
2dl rött vin
4msk tomatpuré
1 köttbuljongstärning, upplöst i 2,5dl varmt vatten
2 lagerblad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2msk socker
Olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Hetta upp en stor gryta och stek bacon/pancettastrimlor tills krispiga. Tillsätt grönsakerna och låt svettas under lock i 10min på låg-medelvärme. Häll bacon- och grönsaksstrimlet i en skål och sätt åt sidan och bryn köttbitarna med socker i lite olivolja tills brynta på alla sidor. Bryn köttet lite åt gången, så att det inte blir för mycket som ska stekas på en gång, annars blir köttet kokt istället för stekt. Jag stekte mitt i två omgångar. När köttet är färdigt kan du hälla tillbaka grönsaks- och baconstrimlet. Häll på rödvin, tomatpuré, lagerblad och buljongen. Sänk värmen och låt puttra under lock i 3h. Rör om då och då. Koka pappardelle i rikligt saltat vatten (1 liter vatten/100g pasta, ½msk salt/liter vatten) i 9-10 minuter. Häll inte av precis allt vatten från pastan, utan låt lite vara kvar i grytan. Ringla lite olivolja över pastan och blanda. Servera med oxragun, hyvlad parmesanost och kanske lite hackad persilja.
 
 
 

Stekt pumpa & bulgur med basilika, citron & getost

Publicerad 2012-11-16 07:48:00 i Billigt

 
 
Pumpa har nog aldrig varit så gott som igår. Nääh där ljög jag, mathanga curryn är svårslagen, but close enough. Den fick ligga i stekpannan och gotta sig i 15 minuter, och den blev alldeles perfekt brynt! Bättre än jag nånsin fått den i ugn! Tillsammans med getosten blev det riktigt gott. Pumpa+getost=sant!
 
2 personer
 
Ingredienser:
 
½ butternutpumpa, skuren i ca 1,5cm-tärningar
1,5dl fullkornsbulgur
3dl vatten
100g getost, smulad
10-15 basilikablad, strimlade
Saften från ½ citron
Skalet från 1 citron, rivet
Salt
Svartpeppar
Olivolja
 
Hetta olivolja i en stekpanna. Stek pumpatärningar med salt och peppar i 15min, rör om då och då. Koka upp vattnet lättsaltat i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt bulguren och låt puttra under lock i 12min. Sätt åt sidan och låt vila minst 5min under lock. Blanda citronskal, citronsaft och basilikan med bulguren. Smaka av med salt och peppar. Blanda i pumpatärningar och toppa med den smulade getosten. Servera med vitlöksbröd som jag, och/eller med en klick naturell yoghurt, eller varför inte en sallad?
 
 

Rotfruktsgratäng med skogschampinjon, timjan & brie

Publicerad 2012-11-15 16:41:46 i Billigt

 
 
Ok, det var ju egentligen meningen att det skulle bli en paj till middag, men degen var fruktansvärd. Jag hatar deg! Jag hatar att knåda! Jag hatar att kavla! Och jag avskyr när man ska ska täcka pajformen med pajlock. Speciellt med en skitdeg som den jag gjorde igår. Jag mjölade bord och ovanpå degen, men ändå fastnade skiten på kaveln och det blev sprickor överallt. Det var helt enkelt omöjligt! Jag gjorde om det kanske 3-4 gånger. In i kylen och låta den bli kall, mjöla ytterligare, knåda den med händer spolade i iskallt vatten. Inget funkade. Till slut gav jag upp och slängde degen i soporna. Vilken lättnad! Och såhär i efterhand, vilket överflöd med pajdeg egentligen! Gratäng är och har alltid varit godare än paj. Så middagen räddades iallafall. Rotfruktspaj blev rotfruktsgratäng. Slutet gott, allting gott.
 
2-4 personer
 
Ingredienser:

2 medelstora potatisar, skalade och fint tärnade
2 palsternackor, skalade och fint tärnade
1 stor morot, skalad och fint tärnad
1 liten kålrot, skalad och fint tärnad
1 rödlök, klyftad
15-20 små skogschampinjoner, skivade
1msk timjan
Salt
Svartpeppar
3 ägg
2,5dl matlagningsgrädde
2tsk cayennepeppar
200g brieost, skivad med vita kanter bortskurna
Olivolja
 
 
Torrstek champinjonskivor i en het stekpanna tills de börjar ta färg. Salta, peppra och häll på lite olivolja och stek någon minut, häll i en pajform. Hetta ytterligare lite olivolja i stekpannan och stek lökklyftor och rotfruktstärningarna i 4 minuter. Salta, peppra och krydda med timjan och cayennepeppar. Häll i pajform och blanda med svampen. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över rotfrukter och svamp. Fördela skivor av brieosten över rotfrukterna. Grädda i ugnen ca 35 minuter på 200°C. Servera med en sallad. Jag gjorde en sallad på små klyftade plommontomater, skivad selleri, vitlökspulver och en kryddblandning från Santa Maria som heter "Forest blend".
 
Mmm, ser ut som en härligt flottig pizzaslice. Men den är lite nyttigare. Lite iallafall.
 

Wokade sobanudlar med tofu & grönkål

Publicerad 2012-11-14 12:47:00 i Billigt

 
 
Åh, grönkål. Neverending story. Tyckte jag tog en rejäl bunt av det jag köpte förra veckan, men det är fortfarande sjukt mycket kvar. Det gäller att vara fantasifull, så igår blev det en japansk/koreansk twist på det, med tofu och sobanudlar. Om man aldrig ätit sobanudlar tycker jag att man ska testa det. Det är bruna, japanska nudlar gjorda på bovetemjöl. Väldigt goda!  God och nyttig wok, med min favorit kimchi till!
 
2 personer
 
Ingredienser:

100g sobanudlar
4 stjälkar grönkål, fint strimlade
½ paket fast tofu, tärnat i 1,5cm-tärningar
1msk ketjap manis (tjock, söt, indonesisk soja)
1msk gochugaru (koreanskt chilipulver)
2tsk sesamolja
1msk ingefära, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 lime, klyftad
 
Stek tofutärningar i sesamolja i en stek- eller wokpanna tills gyllene på alla sidor. Sätt tofu åt sidan och låt rinna av på hushållspapper. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Sätt åt sidan och lägg i strimlad grönkål och subanudlar. Låt stå under lock i 4min. Häll av vattnet och spola noga i kallt vatten. Stek ingefära och vitlök på medelvärme tills gyllene. Tillsätt grönkål och nudlar och öka värmen. Häll på soja och gochugaru och tillsätt tofun och blanda allt och woka snabbt. Servera med limeklyfta och/eller kimchi.
 
 

Helstekt kyckling med franska örter, potatismos & sauterad haricot verts

Publicerad 2012-11-11 12:44:38 i Amerikanskt

 
 
Helstekt kyckling - finns det ett bättre sätt att tillaga kyckling på? Det saftiga köttet, det krispiga skinnet... Och så är det svårt att misslyckas med!
Receptet till detta är inspirerat av en middag som serveras i filmen "It's complicated", när Meryl Streep ska bjuda Alec Baldwin på hans favoriträtt. Som vanligt blir jag nyfiken och måste testa, och oj, så gott! Känns väldigt amerikanskt med potatismos till helstekt kyckling, men det funkar!
Kycklingen var ekologisk, första gången jag köpt det faktiskt. Anledningen är priset. 177kr/kg är ett saftigt pris. Me när jag var i affären jag hittade en med nedsatt pris, och tänkte att jag väl kunde unna mig en ekologisk för en gångs skull. Jag måste faktiskt säga att den smakar lite annorlunda. Den smakar faktiskt mer.
 
2-4 personer
 
Ingredienser:
 
Kycklingen:
1 hel kyckling (jag hade en ekologisk på ca 1,7kg)
50g smör, rumpstempererat
3 vitlöksklyftor, pressade
2,5msk franska örter (fryst kryddblandning från Findus)
Salt
Svartpeppar
Saften från ½ citron
Rivet skal från 1 citron
1/3 purjolök, delad i 2 bitar
2 lagerblad
2msk olivolja
 
Moset:

8-10 medelstora potatisar, skalade och tärnade
50g smör
2dl mjölk
Salt
 
Haricot verts:

1 paket färsk haricot verts, halverade
2tsk aromat
1msk olivolja
 
Blanda samman smör, 2msk franska örter, citronskal och saft, vitlök, salt och svartpeppar. Tryck in kryddsmöret under skinnet, och pressa ut så det fördelas jämnt. Gnid in kycklingen med olivolja, salt, peppar och ½msk franska örter. Fyll kycklingen med den citronhalva som du pressat saften från, purjolöken och lagerbladen. Bind upp kycklingbenen. Lägg i en ugnsform och häll på 1dl vatten i botten. Stek i 30min på 190°C. Ös kycklingen då och då med buljongen som bildas. Öka värmen till 230°C efter 30 minuter, och stek vidare i 25 minuter. Fortsätt ösa emellanåt. Ta ut och stick med en provsticka i den tjockaste delen. Är saften som sipprar ut röd är den inte klar. Sätt då in i ugnen på 200°C och stek 10 minuter, ta sedan ut och kolla igen. Upprepa ifall den inte är klar. Observera att när du sedan skär upp kycklingen så kan benen vara röda eller rödaktiga. Detta är inget farligt, det är om du ser att köttet är uppenbart rött eller om det rinner blod som det inte är klart. Dessutom är det inte så stor risk att svensk kyckling innehåller salmonella. När kycklingen är klar ska man låta den vila i 15 minuter innan man skär upp den.
 
Koka potatistärningar i 12 minuter. Häll av vattnet och mosa med en potatisstöt. Blanda i smöret och sedan mjölken, om det blir för torrt är det bara att blanda i mer mjölk. Smaka av med salt.
 
Hetta olivolja i en stek- eller wokpanna. Stekt haricot verts snabbt med aromaten. Servera med potatismos och kyckling.
 
 

Flygande Jakob

Publicerad 2012-11-11 12:16:05 i Billigt

 
 
Oftast när jag har brist på middagsinspiration (händer sällan) så kan det hända att jag frågar min sambo ifall han är sugen på något speciellt. Detta är alltså en nödlösning, för jag vet vad jag får för svar. Antingen en lååång tystnad och sedan "jag vet inte", eller en lååång tystnad följt av "falukorv". Visst, jag gillar falukorv, men om vi skulle ätit det så ofta som han velat hade jag sett ut som en falukorv. Nej, att fråga honom om middagsinspiration är en säker biljett till middagsfrustration. Men häromveckan hände faktiskt något. Han hade en middagsrequest, för en gångs skull. Flygande Jakob. Det var länge sedan jag gjorde det, och det är faktiskt gott i all sin enkelhet. Så i fredags blev det just Flygande Jakob till middag, till min sambos stora glädje.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

2 kycklingfiléer (jag hade 2 färska med skinn)
2 banananer, skivade
1 paket bacon, strimlat
2,5dl matlagningsgrädde
1dl ketchup
2msk sweet chilisås
1 näve naturella cashewnötter (eller jordnötter, men jag föredrar cashew)
100g riven ost
1msk italiensk salladskrydda
Salt
Svartpeppar
 
Sätt ugn på 200°C. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Hetta olja i en stekpanna och bryn filéerna tills de fått fin färg på båda sidor. Sätt åt sidan att svalna något. Knaperstek baconstrimlorna och låt rinna av på hushållspapper. Blanda grädde, ketchup, sweet chilisås och italiensk salladskrydda i en skål. Skiva kycklingfiléerna i 2 cm tjocka skivor och lägg i en ugnsform. Strö över bacon, och fördela bananskivorna över. Häll på gräddbladningen så det täcker allt. Strö över den rivna osten och grädda i ugnen tills osten fått fin färg, i ca 20-25min. Ta ut och strö över cashewnötter. Servera med ris.
 
 

Kolja med aubergine i röd curry

Publicerad 2012-11-11 11:58:44 i Fisk- och skaldjur

Denna vecka har varit hektisk, mycket plugg och prov och allmän stress. Tyvärr hamnar middagen i skymundan i dessa tider, och blogginlägg likaså. Det har blivit en del uteblivna middagar och snabba lösningar (läs: PIZZA), men i tisdags blev det faktiskt middag gjord här hemma. Snabbt, men gott. 
 
2-4 personer
 
Ingredienser:

1 paket frusen kolja, skuren i bitar
1 liten aubergine, tärnad
1 näve haricot verts, färska
2 röda chili, finhackade
2,5dl kokosmjölk
2msk röd curry-pasta
Fisksås
Rapsolja
 
Stek auberginetärningar i lite rapsolja, tills gyllene. Tillsätt chilin och fräs snabbt, sedan currypastan och blanda väl. Häll på kokosmjölken och rör tills currypastan blandats upp. Blanda i fiskbitar och haricot verts och låt puttra tills kokosmjölken reducerats till önskad konsistens, i kanske 10 minuter. Smaka av med fisksås, och servera med ris.
 
 
 

Sauterad grönkål med rostad pumpa & mandel

Publicerad 2012-11-06 11:22:15 i Billigt

 
 
Har sett att de har stora, inplastade buketter med grönkål i alla mataffärer nu. De verkar nästan stå orörda där i hyllorna, eller så fylls de flitigt på. Detta har iallafall gjort mig nyfiken på denna nyttiga och klimatsmarta kålsort. Jag har bara använt det en gång, men då var det någon fryst variant. Det var till julafton för några år sedan, i form av en paj med bl.a. cheddar och valnöt, som ett skönt komplement till det annars köttdignande julbordet. Den var väldigt god för övrigt, borde nog göra den till jul i år igen. Men ja, paj är jobbigt. Det är så många moment, blanda knåda vila kavla förgrädda... Blir trött bara jag tänker på det. Nej, något enklare tack! Men när jag googlade på "grönkål" måste jag säga att jag blev smått besviken. Långkål? Är det allt? Nej, det måste finnas mer! Jag sökte på "kale" som är det engelska namnet på grönkål och vips dök det upp en massa recept. Det är visst en väldigt populär diet- och hälsogrej i den engelsktalande världen. Folk gör chips, smoothies och what not på det. Jag tänkte att man borde kunna woka eller sautera det, och till slut blev det detta recept.
Har sjukt mycket grönkål kvar, och i veckan kommer jag tillaga det iallafall 2 gånger till. Grönkålsveckan, puh! Kommer jag vara föräten på det efter detta? Nej, det är faktiskt gott, och mångsidigt om man bara tänker utanför långkålsboxen.
Gårdagens recept var mycket lyckat! För att vara på den säkra sidan stekte jag några parmesanpanerade quornfiléer till min sambo. Hade nog inte behövts kan jag säga såhär i efterhand. Med ris eller kanske pasta till blir detta faktiskt en komplett måltid!
 
4 personer
 
Ingredienser:

4-5 stjälkar grönkål, strimlade
½ butternutpumpa, skalad och tärnad
1dl mandelspån, rostad
2 salladslök, finhackade
1msk skånsk senap
1msk pepparrot
1,5msk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar
Olivolja
 
Sätt ugnen på 220°C. Blanda pumpatärningar, salt, svartpeppar och 1-2msk olivolja och rosta i ugnen tills det tagit fin färg, ca 20-30min.Rör ihop dressingen genom att blanda 1msk olivolja, balsamvinägern, salladslöken, senapen, pepparroten, salt och peppar i en liten skål. Hetta en torr stekpanna och rosta mandelspånen tills de börjar få färg, häll över spånen i en liten skål och sätt åt sidan.  Häll på 1msk olivolja i stekpannan och sautera grönkålen. Salta och peppra grönkålen försiktigt och sautera tills grönskålsbladen krympt något. Häll över i en stor skål och blanda med dressingen. När pumpan ser fin ut kan man ställa den åt sidan och låta svalna i 5min. Vänd därefter i pumpan i grönkålen försiktigt, så att pumpan inte blir alldeles mosig. Strö över mandelspånen och servera med ris eller pasta. Vill man kan man som jag gjorde igår också servera parmesanpanerad quorn- eller kycklingfilé till. Då vänder man tinade filéer i 1 lättvispat ägg, och sedan panerar man det med en blandning av riven parmesan, lite salt och svartpeppar. Därefter steker man det på medelvärme i olivolja tills ostpaneringen blivit ljust gyllenbrun. Men som sagt, quornfilé vid sidan om känns överflödigt!
 
 

Stekt hjort & potatisgratäng med murkelsås

Publicerad 2012-11-05 08:48:17 i comfort food

 
 
I fredags åt vi upp det sista vi hade av hjortbogen jag fått av min mamma. Eftersom den redan var tillagad gick det snabbt, bara till att steka upp i lite smör och krydda lite extra.
Potatisgratäng kan vara lite klurigt kan jag tycka. Ska man reda såsen med mjöl eller ska man inte reda överhuvudtaget? Ska man förkoka potatisen i mjölk eller ska man inte förkoka den alls? Alla recept säger olika. Själv går jag all in när jag väl gör potatisgratäng, för detta är inte ofta. Jag reder såsen med ost. Kan det bli mer onyttigt? Potatisen förkokar jag skivad i vanligt vatten. Sen står jag inte och varvar potatis, lök och sås sådär noga, utan blandar bara allt hejvilt och försöker platta till det någorlunda med stekspade innan jag stoppar in den i ugnen. Det är väl egentligen inte så noga hur man gör egentligen, huvudsaken är ju att det är bra kryddat och att potatisen är genomkokt.
 
4 personer
 
Ingredienser:

250-400g långkokt hjortbog, i tärningar
25g smör
Salt eller kryddblandningen "Forest blend" från Santa Maria
 
Gratängen:

8-10 medelstora potatisar, skalade och tunt skivade
1 gullök, skivad
2,5dl matlagningsgrädde
200g (minst!) västerbottenost eller annan lagrad ost, riven
Salt
Svartpeppar
 
Såsen:
 
25g smör
1dl matlagningsgrädde
1 påse spad från hjortbogskoket, eller 2dl köttbuljong
1 burk konserverade murklor, hackade (eller färska om man kan få tag på det)
1msk soja
Salt
Svartpeppar
 
Koka upp potatisskivorna en kastrull. Låt puttra på medelvärme efter uppkok, i 8min. Häll av vatten och häll över potatisen i en ugnsform. Fördela löken över potatisen. Koka upp matlagningsgrädde och 2/3-delar av den rivna osten. Låt osten smälta i grädden under omrörning, låt puttra på låg värme tills konsistensen tjocknat något. Smaka av med salt och svartpeppar och häll såsen över potatisen i formen. Blanda allt i ugnsformen och platta till ytan så den ser någorlunda jämn ut. Strö över den resterande osten och gratinera i ugnen på 210°C i 20-30min. När osten du toppade gratängen med har fått en fin gyllene färg är den klar. Ta ut och låt svalna.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Pressa ur spad från murklorna väl, ifall du använder konserverade. Fräs murklorna i någon minut, häll därefter på buljong/kokspad och matlagningsgrädden och låt koka upp. Sänk värme och låt puttra i 5min. Om man vill kan man reda såsen med maizena eller mjöl här, jag gjorde det inte. Smaka av såsen med soja, salt och svartpeppar. 
Smält smöret till köttet i en stekpanna. Stek och krydda hjortköttet efter smak. Servera med potatisgratängen, murkelsåsen och eventuellt svartvinbärsgelé till. Jag kan även tänka mig att lättkokta brysselkål eller sauterade haricot verts till hade varit gott också. Och så hade maten inte blivit sådär sjuttiotalsbrun som den blev nu. Men som sagt, huvudsaken är ju att det är gott!
 

 

Avokadomimosa med krasse & krabba

Publicerad 2012-11-05 08:19:51 i Amerikanskt

 
 
Ok, nu är det så att jag kollar för tillfället helt sjukt mycket på Mad men. En fantastiskt bra och snygg serie. Jag älskar serier som inte utspelar sig i nutid, speciellt om de utspelar sig under 50- eller 60-talet. Och då allra helst i Amerika. Och anledningen till att jag ville göra något så fancy som avokadomimosa är eftersom de åt det i ett avsnitt. Har inte riktigt kunnat släppa det där sen jag såg det, och bestämde mig för att testa det. Min sambo blev kanske inte överförtjust när han kom hem och insåg att vi skulle ha rostad bröd till kvällsmat, men mätta blev vi iallafall, och gott var det.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

2 avokado, 1 mosad och 1 tärnad
1 paket smörgåskrasse
2 salladslök eller ½ rödlök, hackat (jag använde rödlök)
Saften från ½ citron
Salt
Vitpeppar
3 stänk tabasco
2msk majonnäs
2msk chilisås (jag hade ingen chilisås, så jag blandade 2msk tomatpuré med lite srirachasås)
1msk pepparrot
1tsk worcestershiresås
2 burkar krabbkött
2 hårdkokta ägg, tärnade
1msk persilja, hackad
 
Koka äggen och låt svalna. Om man har en vanlig spis (alltså inte gas eller induktion) kan man köra mitt trick. Koka upp vatten som täcker halva äggen ungefär, med äggen i från start, när det börjar koka stänger man av plattan och sätter tiden. För sådär lagom löskokt med lite rinnig gula i mitten sätter man 7min, 10min för lagom hårdkokt.
Blanda mosad avokado med salladslök/rödlök, citronsaft, tabasco, majonnäs, chilisås, pepparrot, worcestershiresås och smaka av med salt och vitpepparn. Blanda i tärnad avokado, krabbkött (som sköljts väl) och tärnade ägg (jag brukar använda äggskäraren, istället för att kladda med kniv) Toppa allt med krassen och servera till rostat bröd.
 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela