matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Hjortgryta med svampragu & potato skins

Publicerad 2012-10-29 14:06:19 i Svenskt

 
 
Var hemma hos mina föräldrar förra helgen. Vi skulle äta hjort, men mamma hade råkat ta ut för mycket ur frysen, så jag fick med mig ca 1kg hjortbog med ben hem. Det tackar man inte nej till!
Jag tycker att det är väldigt gott med vilt, men jag är inte direkt van vid att tillaga det. Det blev mycket googlande, och till slut hittade jag några recept som verkade intressanta.
Eftersom vi normalt inte äter så mycket kött under veckorna så gjorde jag ett storkok på bogen och fryste in hälften, så nästa helg kan vi festa loss på hjort igen, härligt!
 
Förkoket:

Ca 1kg hjortbog eller annan del, gärna med ben (jag hade ben) skuren i 3-4 bitar
1 morot, skalad och grovt hackad
½ purjolök eller 1 gullök, grovt hackad
1 selleristjälk, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, lätt krossade
3 svartpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 lagerblad
5 enbär
2tsk timjan, torkad
2tsk rosmarin, torkad
2tsk forest blend (kryddblandning för vilt från Santa Maria)
Salt
2msk koncentrerad svartvinbärssaft
50cl porteröl (jag använda 3,5%-ig Carnegie Porter)
25g smör
 
Smält smöret i en stor gryta. Fräs selleri, purjolök, morot och vitlök i någon minut. Tillsätt alla kryddorna förutom saltet och köttet och bryn på alla sidor. Tillsätt portern och saften. Låt puttra i 2-3h på låg värme. Rör om 1gång/h. Låt svalna i sitt spad. Ta bort fettet som bildats som en hinna vid ytan på spadet med en sked och släng. Skrapa ur märgen ur benen om du har ben och blanda med spadet. Köttet är nu så mört att det trillar sönder. Dela köttet i mindre bitar och fördela jämnt i fryspåsar. Sila spadet och fördela även detta i fryspåsar, så har du en fantastisk buljong till såsen! Grönsaks- och kryddrester som blivit över från koket kan du slänga.
Jag fick 2 påsar spad och 2 påsar hjortkött. Det var ca 260g kött/påse, och det kanske låter lite med 260g till 2 personer, men det blev faktiskt perfekt, det blev till och med rester! Har man köttet i en gryta drygas det ut och man behöver inte lika mycket. Dessutom är potatisen vi hade till väldigt mättande. Någon gelé eller lingonsylt behövs inte till eftersom svampragun får fin sötma från äpplet.
 
2 personer
 
Ingredienser:
 
Hjortgrytan:
 
Ca 260g hjortkött (tillagat enligt receptet ovan)
1 påse spad från förkoket
1-2dl crème fraiche
1-2msk koncentrerad svartvinbärssaft
Salt
Svartpeppar
25g smör
 
Potato skins:

2 bakpotatisar
150g västerbottenost, riven
50g smör
Salt
0,5-1dl mjölk
2 salladslök, hackade
 
Svampragu:

300g blandad svamp (jag använde skogschampinjon, trattkantarell och ostronskivling), grovt hackat
1 äpple, urkärnad och tärnad
½ rödlök, hackad
25g smör
Salt
Svartpeppar
½ dl persilja, hackad
 
Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisarna och stick några hål i dem med en gaffel. Baka i ugnen i ungefär 1h. Kolla med en teststicka om de är färdiga, ta ut och låt svalna något. Halvera dem och gröp ur innanmätet försiktigt, så att skalen inte går isönder. Mosa innanmätet med en potatisstöt. Blanda med smör, all ost förutom 4msk, mjölk och salt till ett någorlunda slätt mos. Fördela moset jämnt i potatisskalen. Toppa med salladslöken och därefter den sparade osten. Gratinera i ugnen på 225°C tills osten fått en gyllene färg.
Hetta lite smör i en gryta och fräs hjortköttet snabbt. Tillsätt spad och svartvinbärssaften och koka upp. Sänk värmen och tillsätt crème fraiche. Låt puttra någon minut, smaka av med salt och peppar.
Torrstek svamp i en stekpanna, tills det börjar ta färg. Tillsätt smöret och löken och stek tills löken börjar mjukna. Häll i äppeltärningarna och fräs i någon minut tills de börjar bli lite mosiga. Avsluta med att strö över persilja och smaka av med salt och peppar. Servera svampragun med hjortgrytan och potato skins.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela