matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Ezogelin - turkisk soppa med röda linser & mynta

Publicerad 2012-10-05 15:11:00 i Billigt

 
 
Turkiskt - igen. Men det är ju så gott!
Igår gjorde jag soppa. Det turkiska namnet på soppan är ezogelin, som betyder "bruden Ezo". Konstigt namn på en soppa kan man ju tycka, men det ligger en mer eller mindre sann historia bakom det. En historia om olycklig kärlek. 
Ezo var en vacker kvinna som levde i sydöstra Turkiet i början av 1900-talet. Hennes hemby låg längs en karavanled, och rykten om hennes skönhet spreds till fjärran länder. Män stannade till i byn bara för att få en glimt av denna omryktade skönhet. Ezo blev bortgift med en man hennes familj valt ut till henne, men det var inget lyckligt äktenskap. Mannen var förälskad  i en annan kvinna, och Ezo skilde sig så småningom från honom och flyttade hem till sin familj igen. Några år senare blir hon bortgift igen, med sin kusin i Syrien. Även denna gång var hon inte lycklig. Hon längtade hem till sin hemby, och hon kom inte överens med sin svärmor.
Ezo dog 46 år gammal i tuberkulos. Hon blev en turkisk legend, och man har gjort film och skrivit sånger om henne. Idag ger man blivande brudar denna soppa att äta innan bröllopet, för att ge tur i framtiden och i äktenskapet.
Är det inte helt fantastiskt med en saga bakom en maträtt? Jag blev helsåld och var tvungen att göra soppan direkt! Fängslande historia och en god, mättande soppa. Det kan ju inte bli bättre, såhär i hösttider.
 
4 personer
 
Ingredienser:

1 gullök, hackad
1 liten morot, fint tärnad
1 sellerstjälk, fint hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tomat, tärnad
1dl röda linser
½dl råris
½dl bulgur
1,5msk tomatpuré
3tsk paprikapulver
1tsk spiskummin
1 nypa chilipulver
1 nypa chiliflingor
3tsk sumac
3tsk torkad mynta
Salt
Svartpeppar
2msk olivolja
0,75liter grönsaksbuljong
 
Sautera gullök, morot och selleri i olivolja i en gryta, tills det börjar få lite färg. Tillsätt vitlök, tomat, tomatpuré och alla kryddor förutom salt och mynta. Sautera i 5min. Häll i linser, råris och bulgur och blanda väl. Häll på buljongen och mynta och låt puttra på låg värme i 35-40min. Mixa eventuellt lite med mixerstav för att göra soppan lite tjockare. Smaka av med salt, mynta och sumac. Servera soppan toppad med hackad färsk mynta och sumac.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela