matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

♥ Möllan ♥

Publicerad 2012-08-31 14:25:03 i Allmänt

 
 
 
 
"Jag älskar dig mer än möllan."

Detta hörde jag en kille säga till en tjej på skolan igår. Så himla fint. Jag förstår precis vad han menar. Atmosfären där finns liksom inte någon annanstans i malmö. Människor från hela världens hörn går att finna i denna del av stan. Persiska små butiker trängs mellan thaiaffärer och ölhak. Känslan på möllan är avslappnad, ungdomligt livlig, och det känns nästan inte ens som man är i malmö. Älskar det.
 
 
 
Om man någon gång ska handla på möllans torghandel så är det baskemej nu! Det fullkomligt dignar av grönsaker, frukter, bär, svamp och örter. Man får nästan lite beslutsångest när man går där. Jag älskar det! Jag fyndade 2 knippen koriander (alltså 2xca350g koriander! ska fylla frysen inför vintern) 1 knippe salladslök och ca 100g haricot verts.
 

42spänn för allt det här! Fatta döbilligt juee!
 
 

Chicken adobo

Publicerad 2012-08-31 14:10:46 i Billigt

 
 
 
 
Adobo är nog den kändaste filippinska maträtten. Det är riktigt lätt att göra, och riktigt gott! Jag är dock lite osäker på måtten, så mina mått kommer vara på ett ungefär, mer som en riktlinje. Det bästa är om man smakar av under matlagningens gång och känner efter vad som behövs. Det är så få ingredienser, så det enda man ska se till är att balansen mellan sältan från sojan och syran från vinägern är i balans. Detta är ju helt upp till ens egen smak, vissa gillar saltare och vissa gillar surare.
Adobo kan göras på vad som helst; kyckling, fläskkött, nötkött, grönsaker (t.ex. på kinesisk vattenspenat) - you name it. Men det vanligaste är kyckling och fläsk. Om man vill kan man blanda t.ex. kyckling eller fläsk, det funkar riktigt bra ihop i denna maträtt faktiskt!
Första gången jag gjorde adobo följde jag ett recept jag hittat på internet. Det var en lång ingredienslista som innefattade allt från lagerblad till majsmjölsredning. Jag var inte så förtjust i resultatet, dock. Det smakade inte som mammas eller mina släktingars adobo. Det slutade med att jag helt enkelt freestylade en dag, och bara blandade vinäger, soja och vitlök. Och tadaa! Resultatet var som adobo ska smaka! Jag vet, jag borde kanske bett min mamma om receptet, men jag tänkte inte så långt, uppenbarligen. Så anledningen till att jag inte har några exakta mått på denna maträtten är att jag aldrig mäter själv. Jag kör på känsla, helt enkelt.
 
2 personer
 
Ingredienser:

2-4 bitar kycklinglår (eller annan kycklingdel med skinn och ben. Eller annat kött, i 2,5cm-tärningar)
2dl soja, helst filippinskt, men japansk funkar också
1-2dl kokosvinäger, eller vitvinsvinäger om man inte kan få tag på kokosvinäger
2-4 vitlöksklyftor, pressade
Ev. lite svartpeppar (jag använder inte det i denna maträtt, faktiskt)
Olja
 
Detta är filippinsk soja och filippinsk kokosvinäger.
Vinägern har en väldigt ren smak, och är näst intill oumbärlig i det filippinska köket.
 
Blanda vinäger, soja, vitlök och ev. svartpeppar i en gryta. Smaka av och justera ifall det är för salt eller för surt. Syran och sältan ska vara lika, i balans liksom. Lägg i kycklingen och koka upp. Sänk värmen, sätt på locket och låt puttra i 10min. Vänd på kycklingen och låt puttra ytterligare 10min. Sätt grytan åt sidan och hetta olja i en stekpanna. plocka ur kycklingbitarna ur grytan och stek tills de fått fin stekyta på båda sidorna. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och servera med ris och en tomatsallad:
 
2 hackade tomater
½ rödlök, hackad
½-1dl koriander, hackad
Lite salt
Ev. en finhackad röd chili
 

Bilden gör inte denna fantastiska maträtt rättvisa, men ni får ta mig på mitt ord: SARAP SARAP NAMAN! (betyder typ "skeeetagott" på tagalog)
 
 

Mushroom briyani

Publicerad 2012-08-29 19:43:00 i Billigt

 
 
Detta är ännu ett recept av min goda vän Caroline. Det är en sån där blanda-massa-göttiga-ingredienser-med-ris-maträtt som jag älskar! Det är som en risotto, fast istället för massa vin och parmesan är det en smakexplosion av kryddor, som indiskt brukar vara. Det är liksom all indisk mat (eller mycket asiatisk mat för den delen) en maträtt som handlar om förberedelser. Man bör i stort sätt ha alla ingredienser färdigpreppade, så att man bara kan slänga ner dem i pannan efterhand. När man väl satt igång går det snabbt iallafall. Snabbt och billigt och gott framförallt! Sånt gillar vi!  
 
 
 

Receptet hittar ni här.
 
 

Dak dori tang

Publicerad 2012-08-29 08:21:00 i Billigt

 
 
Ok, detta är verkligen ett vardagsrecept. Det är inget fancy eller svårt överhuvudtaget, bara lättätet, lättlagat, billigt och skönt. Maträtten i sig är faktiskt inget sådär speciellt, smakar lite som hämtmat (fast stark!), men ibland vill man kanske bara ha det, i all sin enkelhet. Dak dori tang är en koreansk maträtt man äter till vardags. Om man vill kan man ha potatis i, men det hade inte jag. Jag tror inte man ska ha röd paprika i egentligen, men det hade jag. Sen ska man egentligen ha kyckling i, helst med ben och skinn så man får så mycket smak av kycklingen som möjligt, och för att det inte ska bli så torrt som det ju lätt blir med kycklingfilé. Men jag använde quornbitar. Tycker de blir saftigare än kycklingfilé i grytor, och sen är det lite nyttigare. Alltid något.
 
3 personer
 
Ingredienser:
 

150-200g quornbitar (eller kyckling, med ben kanske man ska ha 250g)
1 gullök, strimlad
1 röd paprika, strimlad i 2cm-stavar
2 små morötter, strimlade i 2cm-stavar
3-4msk japansk soja
Svartpeppar
Sesamolja
1tsk socker
1dl vatten
2msk gochujangpasta (koreansk, fermenterad chilipasta)
gochugaru (koreanska chiliflingor, om man inte vill ha det så starkt kan man nöja sig med 1tsk, men jag gillar starkt och hade 2msk i)
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
Ev. 2 medelstora potatisar, skalade och skuren i 2cm-tärningar
 
Hetta upp sesamolja i en gryta. Fräs morötter, vitlök och lök. Tillsätt sedan quornbitarna eller kycklingen och bryn på alla sidor. Släng i paprika och fräs en stund. Häll i soja, vatten, socker, svartpeppar, gochujangpasta och gochugaru. Rör om väl, sänk värmen och låt puttra under lock i 15min, rör om då och då. Om man har potatis i kan man kolla om potatisen är klar, låt annars puttra 5min till. Servera med ris och kanske kimchi, om man har det hemma.
 
 
 
Detta är koreansk, fermenterad chilipasta; gochujang.
 
Såhär ser gochujang ut, tjock och mörkt röd. Den smakar starkt, kryddigt och lite sött och är supergod!
 
 
Gochugaru; koreanskt chilipulver. Ja, de sålde detta endast i 1kg-förpackningar.
Denna kommer räcka hela livet känns det som.
 
Såhär ser gochugaru ut. Lite grövre än vanligt chilipulver.
 
Dak dori tang.
 
 

Varm pumpasallad med kikärtor & tahinidressing

Publicerad 2012-08-28 10:33:00 i Billigt

 
 
Hittade detta recept på en matblogg när jag surfade runt för att leta efter recept till espinacas con garbanzos. Receptet blev så hyllat av både bloggaren och av dennes läsare att jag kände mig tvungen att testa. För mig är det ofta så, att jag blir nyfiken på recept som innehåller ganska få ingredienser, men som ändå går hem. Jag är ju visserligen en sån som tycker om i princip all mat, men jag kan ändå inte låta bli att se what the fuzz is all about.
Tahini är något jag inte riktigt funnit supergott. Alltså helt ok, men inte sådär munvattnande. Det är kanske eftersom det påminner lite om jordnötssmör, och jag och jordnöten går inte ihop så bra alltid. Jag ska inte säga att jag hatar jordnötter, jag käkar ju chilinötter. Det finns även en filippinsk maträtt med jordnötssmör som jag tycker är god. Och peanutbutter-jellymackor är ju syndigt gott ibland! Men ja, det beror helt och hållet på hur man använder sig av denna nöt (som egentligen är en ärta, har jag för mig?). 
Hur som helst, tahini är ju sesampasta. Jag älskar ju sesamfrön och sesamolja, men det har jag inte alltid gjort faktiskt. Jag antar att tahini är något jag lär mig gilla (som jag gjort med fetaost, oliver, m.m.) Och denna dressing är en bra start, för ååh vad GOD den var till denna salladen! Denna maträtt kan tyckas torftig, men jag lovar, den är mättande. Kikärtorna "köttar" till det, och det är en sån där vegetariskt rätt jag snackat om tidigare, en sån som inte får en att längta efter kött. Den bästa sortens veggiemat, alltså.
 
2 personer
 
Ingredienser:

½ butternutpumpa, skalad och tärnad i 3cm-tärningar
1 stor vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
Salt
Olivolja
2,5dl kikärtor
½ rödlök, skivad
½dl koriander eller persilja, hackad (jag använde koriander)
Svartpeppar
 
Tahinidressing:

1 stor vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
½dl citronjuice
3msk välrörd tahini (jag har från Kung Markatta)
2msk vatten
1msk olivolja
Ev. salt
 
Planera denna maträtt i tid. Jag är ju nyfrälst kikärtskokare och bryr mig nu inte om att köpa färdiga på burk längre, då det är billigare att göra själv men faktiskt främst för att det är mycket godare! Blötlägg kikärtor kvällen innan (minst 10h, men går också bra med längre) i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och koka kikärtorna i nytt vatten i 45min-1h. Koktiden varierar, beroende på kikärtans ålder och kvalité och ja gud vet vad. Kolla iallafall efter 40min om de känns mjuka och goa. Nu när jag tänker efter så borde jag införskaffa en tryckkokare. Trots att de kostar multum, men de halverar ju faktiskt koktiden, which is nice. Anyway, ställ kikärtorna åt sidan och låt svalna något.
Sätt ugnen på 225°. Lägg pumpan på en plåt i en hög och blanda samman med vitlök, olivolja och salt. Sprid ut över plåten och rosta det i ugnen i 25min. Blanda ihop dressingingredienserna. Rör väl, tahinin kan vara lite klumpig. Kung Markattas är lite grövre än de tahini jag testat innan, och jag gillar det, men man får röra en del för att få den slät. När pumpan är klar, kan du låta den svalna av ca 5min. Blanda resterna salladsingredienser i en stor skål eller på ett stort fat (detta med fat anser jag att man endast gör när man har gäster. Skålen är mycket mer praktisk.) och avsluta med pumpan. Rör försiktigt så pumpan inte mosas. Slå över dressingen och servera med lantbröd, eller varför inte en bit grillad halloumi? Som sagt, kött känns överflödigt i denna maträtt, det blir too much, enligt mig iallafall.
 
Kung Markattas tahini. Kolla in certifieringarna. Detta är god karma på burk.
 
 
 
Ser kanske lite sölig ut, men jag lovar att den är god. Har nån sked över nu när jag tänker efter. Får nog bli en rostad macka med detta till frukost/lunch. Mums!
 

Rökig svampstuvning med potatisplättar

Publicerad 2012-08-27 14:59:00 i comfort food

 
 
Kantarellsäsongen är väl här? Fick lite prestationsångest när jag försökte tänka lite outside the box. Jag ville inte köra klassikern kantarelltoast. Svampstuvning är ju inte direkt banbrytande, men med några droppar liquid smoke kanske det kunde bli lite mer spännande iallafall? Resultatet var mumsigt. Och speciellt till de där potatisplättarna jag sparat potatismos till. Inte kul att vända plättarna bara, de hade en tendens att gå sönder (vilket även mina pannkakor och omeletter har, skitsvårt ju!).
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
Svampstuvning:
 
4-5dl champinjoner, skivade
 4dl kantareller, rensade från skit och ev. skuren i lite mindre bitar
2,5dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde om man så vill)
½-1tsk liquid smoke (rökarom, brukar finnas bland BBQ-såserna i affären)
Salt
Svartpeppar
1tsk curry
½dl persilja, hackad
½ gullök, hackad
Smör till stekning
 
Potatisplättar:

7,5dl överbliven potatismos
3 ägg
4msk vetemjöl
Smör till stekning
Ev. salt
Ev svartpeppar
 
Först och främst, för att steka svamp behöver man yta. Man kan inte fylla hela stekpannan till det svämmar över, då blir de kokta. Så ta det i omgångar och sätt färdigstekt svamp åt sidan. Börja med att steka svampen i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. När de ser gyllene och goda ut, släng i en klick smör och bryn dem ytterligare lite. Gör om dessa 2 steg tills all svamp är färdigstekt. Bryn därefter lök tills den börjar bli genomskinlig. Häll tillbaka svamp i pannan och häll på grädden och låt stuvningen eventuellt reducera lite tills den fått önskad konsistens. Krydda och tillsätt liquid smoke och persilja.
Vispa samman ägg och mjöl i en skål. Tillsätt sedan potatismosen och rör samman till en tjock smet. Smält smör i en stekpanna och klicka på små plättar och stek tills du börjar känna att de håller samman för en vändning. Håll koll på värmen! Ha hellre lite lägre än lite högre, för de tar längre tid än pannkakor och blir annars brända undertill innan de hunnit stelna till lite på ovansidan (jag sabbar alltid några innan jag fått till tricket med vändningen). Om man vill kan man krydda plättarna lite under stekningen, men om potatismoset var kryddat innan ska detta inte behövas. Servera med svampstuvningen och lingonsylt
 
.
 
 
 
 
 

Pork vindaloo

Publicerad 2012-08-26 11:58:00 i comfort food

 
 
När jag tittar på matlagningsprogram blir jag nästan alltid sugen på att göra det dom gör. Denna maträtten har jag dreglat över i ett matlagningsprogram alltså. Grejen är ju den att min erfarenhet av vindaloo inte är så bra, för den de brukar ha på alla små indiska restauranger runtom i malmö brukar ha på tok för mycket chili i. Jag förstår inte hur man kan få något så starkt, eller att man ens kan ha en sådan maträtt på menyn? Det enda man känner är starkt och beskt (jag tycker det blir beskt när det är för mycket chili). Det är inte gott, det gör bara ont! Hur som helst, detta receptet är nog inte superautentiskt. Den är inte jättestark, jag hade faktiskt kunnat dubbla mängden chili om jag velat, men jag följde receptet ganska exakt (tyckte mängden krydda var mesig, så jag tog lite mer av spiskumminen och koriandern). Resultat blev mycket lyckat iallafall, och mängden mat blev precis att det räckte till 4 "rullar", 2 per person, som lämnade en lagom skitmätt och nöjd.
 
2 personer
 
Ingredienser:

1msk hela spiskumminfrön
1msk hela korianderfrön
5 hela svartpepparkorn
1 kardemummakapsel
1 kryddnejlika
1cm kanelstång
1msk färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
2 röda chilis
1,5msk vitvinsvinäger
Salt
Ca 400g fläskkarré, skuren i 2,5cm-tärningar
Ca 150g sidfläsk, skuren i 2,5cm-tärningar
½ gullök, hackad
2tsk senapsfrön
1 näve cashewnötter
Neutral olja, t.ex. rapsolja
 
Rosta spiskummin, korianderfrö, peppar, kardemumma, kryddnejlika och kanel, mortla allt någorlunda slätt. Mixa ingefära, vitlök, chili och vinäger med mixerstav slätt. Blanda med kryddorna och salt efter smak och marinera kött i 1,5-2h. Stek lök gyllene i en stor gryta. Tillsätt kött och bryn runt på alla sidor. Sätt på locket på grytan och sänk värmen. Låt puttra i 35-40min Rör om då och då och se till att där är lite sås, som ska vara ganska tjock. Om det dock börjar avdunsta bort kan man hälla på lite hett vatten. Hetta olja i en panna vid sidan om och bryn senapsfrön tills de börjar studsa. Tillsätt cashewnötterna och låt de få lite färg. Toppa vindaloon med senapsfröna  och cashewnötterna. Servera antingen med basmatiris eller som jag gjorde igår; med tortillabröd, créme fraiche och strimlad isbergssallad. Blir som fancy tacos, typ. Supergott iallafall! Ångrar nu dock att jag inte gjorde mer, hade varit gott med lite rester nu.
 
 

Stekt sill med potatismos

Publicerad 2012-08-25 10:59:00 i comfort food

 
 
Jag brukar inte göra potatismos till vardags. Det är ju inte speciellt nyttigt med massa smör, och när jag gör potatismos så ska det vara mycket smör. Inte lönt annars tycker jag, då kan man lika gärna äta vanlig kokt potatis. Men igår var det ju fredag iallafall, och stekt sill med potatismos är riktigt gott. 
 
3 personer
 
Ingredienser

1pkt fryst sill (eller 6 färska sillfiléer)
2,5dl ströbröd
1,5dl vetemjöl
2 ägg
Salt
Svartpeppar
 
Potatismos:

10 stora potatisar
100g smör (eller meeer!!)
Salt
Mjölk
 
Börja med att skala potatisen. Tärna det snabbt, behöver inte vara så noga, detta är bara för att förkorta koktiden. Koka potatistärningarna i saltat vatten i 12min. Panera under tiden sillen. Blanda salt och svartpeppar med mjölet. Vänd sillfiléerna i mjöl, sen ägg och sist i ströbrödet. Stek sillen i smör tills de fått fin färg på båda sidorna. Mosa potatistärningarna när de är klara, med en potatisstöt. Släng i smöret och blanda med potatisen. Blanda i mjölk lite i taget, tills moset fått önskad konsistens. Smaka av med salt. Servera potatismoset med den stekta sillen, lingon och eventuellt finhackad rödlök. Jag älskar kombinationen potatismos och rödlök, brukar faktiskt blanda ner det i moset. Men denna gången fick det bli vid sidan om eftersom jag gjorde massa extra potatismos (receptet inkluderar inte det extra moset) till söndagsmiddagen då jag tänkte fixa potatisplättar. Har aldrig ätit det, men min sambo gillar det.
 
 

Ärtsoppa

Publicerad 2012-08-23 10:33:00 i Billigt

 
 
Jag har aldrig gjort ärtsoppa. Jag har värmt en sån korv från affären, det är närmaste jag kommit. Men saken är den att det faktiskt inte alls är svårt. Det jobbiga med ärtsoppa är att man måste planera med blötläggningen av ärtor, och att det faktiskt ska puttra i 2-3h. Känns som ett helgprojekt för mig egentligen, då jag under vardagar inte orkar med långkok. Men hur festligt är ärtsoppa egentligen? Inte speciellt enligt mig (min sambo däremot tycker det är kalasgott och hade säkerligen inte haft något emot att ha det till fredagsmys) men gott tycker jag iallafall att det är! Och billigt, vare sig man gör själv eller köper färdig korv från Ica.
Våra betyg på soppan blev lite delade iallafall. Min sambo tyckte att det var extra gott eftersom det var hemgjord, men jag tycker ärligt talat att det inte var mödan värt. Färdig ärtsoppa kan göras lika god, bara man slänger i extra fläsk, kryddor och serverar med en skarp, jäkla dijon!
Detta recept anpassade jag efter 2 personer eftersom jag faktiskt inte har plats att frysa in (min frys är proppfull!) Annars bör man göra storkok och frysa in. Jag tror faktiskt att det är då det blir mödan värt. Här kommer receptet iallafall, ifall någon blir sugen på att testa.
 
2 personer
 
Ingredienser:

250g gula ärtor, blötlagda över natten (eller åtminstone 8h)
1 liter vatten
125g rimmat fläsk, tärnat
1 gullök, hackad
1 liten morot, fint tärnad
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1tsk Salt
1tsk Vitpeppar
1tsk mejram
1tsk timjan
25g smör
 
Börja med att bryna lök, morot, fläsk, lagerblad och resterande kryddor i en tjockbottnad gryta. Häll av vattnet från de blötlagda ärtorna och häll i ärtorna i grytan och blanda allt. Häll på vattnet och låt puttra på ganska låg värme i 2-3h. Kolla konsistensen efter 2h, ser den tunn ut? Koka då längre, utan lock. Rör om ofta så den inte fastnar i botten, vilken den har en tendens att göra när den blir tjockare. Reducera till önskad konsistens och smaka av med kryddor och salt. Servera med senap. Mycket senap! Min sambo föredrar skånsk, grovkornig senap. Jag gillar dijon.
 
Jag gillar denna grovkorniga dijonsenapen.
 
Ärtsoppa ser inte mycket ut för världen, men här är en bild iallafall.
 

Lax gremolata och bulgursallad med valnötter, berberis och mynta

Publicerad 2012-08-22 00:44:00 i Snabblagat

 
 
Något som får mig att känna mig nyttig är bulgur. Och lax. Därför blir det ofta så att jag lagar just lax och bulgur när jag känner för att vara nyttig. Idag ville jag göra mellanösterninspirerad bulgursallad, men samtidigt ville jag testa gremolata, för det har jag aldrig smakat. Så det fick bli mellanösterninspirerat med en touch av Italien.
 
2 personer
 
Ingredienser:

2 laxfiléer
3msk persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Skal från 1 citron, finrivet
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Saft från ½ citron
 
Bulgursallad:

2dl fullkornsbulgur
4dl vatten
1 avokado, tärnad
½ rödlök, skivad
1dl valnötter, grovt hackade
½dl berberis (små, röda torkade bär som finns i affärer med mellanösterländskt sortiment, kan ersättas med torkade tranbär)
½ kruka färsk mynta, bladen plockade och strimlade
Saft från ½ citron
3tsk av kryddblandningen Green harissa (Santa Maria)
Salt
Svartpeppar
Olivolja
 
Sätt ugnen på 165°C. Blanda persilja, vitlök, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Lägg laxfiléer i en ugnsform och toppa laxen med gremolatablandningen. Baka i ugnen i 15-20min, tills laxen ser färdig ut. Koka upp 4dl vatten med en nypa salt. Tillsätt bulgur och sänk värme, låt puttra under lock i 12min, låt sedan stå vid sidan av med lock på i 5min. Låt svalna. Blanda med resterande bulgursalladingredienser. Smaka av med kryddor och servera.
 
 
 

Pad Thai

Publicerad 2012-08-20 20:38:00 i comfort food

 
 
Jag tror bestämt att jag för tillfället snöat in på thaimat. Jag har aldrig snöat in på det tidigare, så det är spännande! Det är dock svårt att hitta autentiska thailändska recept har jag märkt, och jag är inte jätteimpad av currygrytorna. Visst är det gott, mycket gott med en bra gjord thaicurry till och med, men alltså... Been there, done that.
Idag gjorde jag pad thai. Det ska visst vara den kändaste thairätten, men faktum är att jag aldrig ätit det tidigare. Jag har faktiskt trott att det varit wokade äggnudlar med jordnötter och kyckling. Inte så spännande alltså. Men ack så fel jag hade! Det är ju tamarind, små torkade räkor och böngroddar i!Spännande smaker alltså! Och positivt överraskad blev jag med, det är faktiskt så pass mumsigt att det är en sån rätt jag vill överäta mig på.
 
Detta recept är något sånär autentiskt. Det verkar nämligen som att jag fått tag i koreansk inlagd rättika, och detta ska uppenbarligen skilja sig en del från thailändsk. Och det kinesiska vitlöksgräset var slut i affären, så jag ersatte det med salladslök och vitlök istället. Och så ska det vara palmsocker och inte vanligt socker i såsen. Och sen gillar jag ju inte jordnötter i mat, så det ersatte jag med rostade cashewnötter. Bortsett från det är det autentiskt! Eller ja just det, tamarinden skulle varit färsk... Hehe, blev kanske inte sådär jätteautentiskt ändå, när jag tänker efter. Men vad gör det? Det var svingott!!
 

2-3 personer
 
Ingredienser:

200g risnudlar
2msk inlagd thailändsk rättika, strimlad
2 ägg
4msk naturella cashewnötter, krossade (eller krossade jordnötter om man gillar det)
1,5dl fast tofu, tärnad
1-1,5dl hackad salladslök (eller kinesiskt vitlöksgräs)
Ev 2 finhackade vitlöksklyftor (om du använder vitlöksgräs kan du skippa detta)
2,5dl mungböngroddar
1-2msk chiliflingor
2msk torkade miniräkor
Neutral olja, t.ex. rapsolja
Limeklyftor till servering
 
Sås:

2msk fisksås
2msk palmsocker (eller vanligt strösocker)
1msk tamarindpasta (eller 2msk färsk tamarind blandat med lite vatten)
 
Koreansk rättika.
 
Min favoritfisksås!
 
Tamarindpasta.
 
Små torkade räkor.
 

Ett tips är att hacka och förbered alla ingredienser innan du börjar laga till det, för när det sätter igång går det undan! Ett annat tips är att laga portion för portion. Lat som jag är gjorde jag allt på en gång, och visst blir det gott, men för en mer visuellt tilltalande maträtt föreslår jag att man "krånglar" lite.
Börja med att blötlägga nudlarna i rumstempererat vatten i 30-45min. Blanda ingredienserna till såsen och sätt åt sidan så den får stå och götta till sig. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Låt det börja ryka lite, för nu ska det wokas! Börja med att steka tofun gyllenbrun, sätt sedan denna åt sidan. Häll eventuellt på mer olja och woka rättikan och nudlarna tillsammans. Häll på 2dl vatten, såsen och chiliflingorna och låt koka in i nudlarna i 1-2min. Häll på mer vatten om du märker att det kokar bort innan det gått 1-2min. Putta därefter nudlarna till ena sidan av pannan och knäck äggen. Rör runt med stekspaden så det blir äggröra av det, blanda sedan det med nudlarna. Blanda i vitlöksgräset (eller sallads- och vitlöken) tillsammans med miniräkorna, tofun, och hälften av nötterna och hälften av böngroddarna. Servera toppad med resterande böngroddar, nötter och med en limeklyfta på sidan.
 
Ber om ursäkt för den suddiga bilden, men blev så ivrig att få äta (ska nog ta en liten portion till nu.)
 

Sauterat lamm med chili, vitlök och spiskummin

Publicerad 2012-08-19 11:06:00 i Snabblagat

 
 
Denna maträtt åt jag på en kinesisk restaurang i Köpenhamn, och dog lite. Restaurangen som heter Magasasa ligger rätt nära hovedbanegården, på istedgade. På Magasasa serverar de inte 3 små rätter. Här har de grejer som pekinganka och wokad vattenspenat med fermenterad tofu. Kanske lite mer autentiskt kinesiskt? Det är många kineser som äter där iallafall. Och gott är där! 
 
 
 Lammet var som sagt utsökt, och var det första fatet som barskrapades. Efter restaurangbesöket gick jag och tänkte på lammet. Drömde om det. Ville. Ha. Det. Igen. Så jag började googla som vanligt, leta efter något autentiskt kinesiskt recept. Och vips! Ett enkelt och riktigt mumsigt recept! Inför detta recept hade jag dessutom införskaffat hela spiskumminfrön. Jag har alltid glömt bort att köpa det när jag varit i asiatiska butiker, och så har man fått nöja sig med färdigmalt från Ica. Jag har levt i en lögn kan jag ju säg. Att rosta och mala sina egna spiskumminfrön gör skillnad! Det är som ett nyöppnat kaffepaket, lite den känslan. Så färskt, och lite mildare på samma vis. Det är inte bara prettomatlagningsmänniskor som viktigpettrat sig! Ok, så de som inte orkar springa och köpa hela spiskumminfrön; skyll er själva!! 
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

ca 400g putsat lammkött, skuret i 1x1cm tärningar
1msk hela spiskumminfrön
½ msk chiliflingor
2-3 vitlöksklyftor, pressade
½ msk soja
Salt
Svartpeppar
1 knippe salladslök, hackad
Koriander, hackad
Neutral olja, t.ex. rapsolja
 
Rosta spiskumminfröna lätt, och stöt dem i en mortel, men mal det grovt så det ger lite extra crunch. Blanda spiskummin med chiliflingor, soja, vitlök, salt och peppar i en påse och släng i det tärnade köttet och blanda väl. Bry dig inte om ifall det verkar torrt, denna marinad är lite mer åt rub-hållet, det ska alltså vara torrt. Låt köttet marinera i minst 30min. Hetta upp olja i en wok- eller stekpanna. Och när jag säger hetta menar jag hetta. Det ska ryka om pannan, så ha det på högsta eller näst högsta. Häll i köttbitarna i pannan och låt sauteras ostört i ca 1min. Pilla alltså inte! Det bränner inte fast, eller jo lite kanske, men det ska det göra. Efter 1min kan man blanda runt, men inte för mycket, blanda bara tillräckligt för att köttbitarna ska vända på sig. Stek likadant, alltså ostört på hög värme i ytterligare 1min. Håll koll så att köttet inte börjar läcka ut safter, då är det inte tillräckligt varmt. Släng i salladslöken och koriander efter smak. Ta genast bort från värmen och servera med ris, och kanske lite wokad vattenspenat?
 
 
 
 
Denna maträtt går snabbt att göra, men det smakar himmelskt och avancerat! Om man gillar lamm och spiskummin så kommer man älska denna rätt! Blev så himla sugen på pekinganka nu. Måste åka till Magasasa snart. Ja, sa jag att där är billigt också? Speciellt nu när den danska kronan är så svag (1DKK=1,106SEK, as we speak). 
 
 
 

Uppuma

Publicerad 2012-08-19 10:19:00 i Indiskt

 
 
Detta är så gott! Detta är sånt jag kan gå och bli sugen på (vilket jag blev igår).
Grunden i denna maträtt är något så udda som mannagryn. Man kan uppenbarligen göra annat än bara gröt av det! Jag tror att man kanske skulle kunna jämföra denna maträtt med äggröra, fast fastare liksom, och med indiska smaker. Tja, varför inte? Om man är vegan och får äggrörecravings tror jag på denna maträtt. 
Detta är egentligen frukost i Indien, men jag kan äta detta närsomhelst! Jag tycker det är gott med fisksås blandat med lime, vitlök och chili till. Jag vet att det är thaisås, men det är ändå gott till. Gillar syran i limen till denna maträtt. Sen är ju fisksås, vitlök och chili aldrig fel (trots att uppuma redan innehåller chili och vitlök...).
 
 
 
Man kan välja vilka grönsaker man vill. Dagens wild card var böngroddar.
 
 Receptet hittar du här.
 
 

Spaghetti med salvia och soltorkade tomater

Publicerad 2012-08-17 11:45:00 i Italienskt

 
 
Detta receptet hittade jag på Elsa Billgrens blogg för länge sen. Jag tyckte det lät enkelt och gott, så jag testade receptet, och nu är det ett återkommande vardagsrecept! Jag brukar visserligen ändra receptet lite efter vad jag har hemma, men måstet är ju såklart salvia och soltorkade tomater. Jo, och rödlök. Det är många som inte tycker om smaken av rå lök, men jag fullkomligt älskar det, därför har jag i princip alltid rå rödlök eller salladslök i mina sallader.
Här kommer gårdagens variant på ett av mina favvis-snabblagade-vardagsrecept!
 
3 personer
 
Ingredienser:

Spaghetti
1 kruka salvia
4-5 soltorkade tomater, finhackat
½ rödlök, strimlad
2 tomater, tärnade
½ påse ruccola
50g smör
Några stänk tryffelolja
Salt
Svartpeppar
1 hel röd, torkad chili, strimlad
1 vitlöksklyfta, pressad
 
Koka spaghetti. Plocka alla salviabladen från plantan och  fräs tillsammans med soltorkade tomater, chili, vitlök och salt&peppar i smör och tryffelolja. När spaghettin är klar, låt den svalna något (annars blir ruccolan kokt och tradig när man blandar allt). När du tycker spaghettin är tillräckligt sval, blanda då samman salviasteket och resterande ingredienser. Blanda allt och servera. Om man vill kan man avsluta med lite riven parmesanost på toppen. Har aldrig testat det, men frågan är om det nånsin kan bli fel med pasta och parmesan?
 
 
 
 
 
 
 

Tortilla de patata & Espinacas con garbanzos

Publicerad 2012-08-16 12:34:00 i Spanskt

 
 
Har varit gräsänka i 3 dagar. Det var meningen att min sambo skulle vara borta till på lördag, men ändringar i jobbschemat gjorde att han kunde komma hem igårkväll. Det är både för- och nackdelar med att vara själv hemma. Nackdelen är att man är ensam, och det är trist. Fördelen är att man inte har någon att ta hänsyn till, t.ex. så kan man laga vad man vill. Typ hardcorefisksåsmaträtter! Nu blev det ju bara 3 dagar jag fick händerna fria på köksfronten så jag hann inte riktigt med det jag ville (Hamburgare och öl på stammiskrogen i måndags, Stekt halloumi och risonisallad med körsbärstomater, avokado och basilikaolja i tisdags), men ja, det kommer fler tillfällen då jag kan göra mat till BARA MIG.
Igår hade jag bestämt med en vän att vi skulle kolla på Harry Potter och laga lite käk. Vi gjorde spansk potatisomelett och kikärts- och spenatröra. Detta låter jättetrist och 70-talsosexigt vegetariskt, så för att sätta lite sting på det säger jag alltid "Tortilla de patata" och "Espinacas con garbanzos". Låter mycket mer spännande och godare! *PRETTOOOO*
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

Tortilla de patata:

3-4 medelstora potatisar, tunt skivade
½ gullök, skivad
2 vitlöksklyftor, fint skivade
1,5msk olivolja
Salt
Vitpeppar
4 ägg
½dl vatten
 
Espinacas con garbanzos:

1 burk kikärtor, eller 2dl kokta kikärtor
2-3dl grovt hackad spenat (jag använde fryst)
2 tomater eller ½ burk krossade tomater
3 vitlöksklyftor, fint skivade
1msk spiskummin
En nypa chilipulver
2-3msk rödvinsvinäger
1-2tsk rökt paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Saft från ½ citron
75g ljust bröd, utan kant och tärnat
 
Om man kokar sina egna kikärtor måste man planera denna maträtt i god tid, då de måste blötläggas mellan 8-14h innan. En god idé är att blötlägga torkade baljväxter på kvällen innan man lägger sig. Jag hade planerat att blötlägga på morgonen innan jag stack till skolan, men det glömde jag givetvis. Det blev en blötläggning på 3,5h och en koktid på lite mer än 2h. Det blev ganska bra, men jag tror ändå att det ultimata är att blötlägga länge. Ska testa detta nästa gång jag får för mig att koka kikärtor. Och ja, det är godare att koka sina egna kikärtor. Mycket godare faktiskt.
Hursomhelst, börja med tortillan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och placera ut potatisskivor tills de täcker hela stekpannan (lägg även upp en bit på kanterna, så går inte potatisen till spillo om man har över) Vänd skivorna ev, om du känner att de börjar brännas. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med ovanpå potatisskivorna en stund. Sänk värmen, och vispa samman ägg, salt, vitpeppar och vatten. Krydda ev. lite över potatisskivorna och löken också. Häll över äggen på potatisskivorna och låt stekas på ganska låg värme tills äggen inte är rinniga längre. Nu kommer den svåra delen; vändningen. Eventuellt kan man skippa detta steg om man känner att det blir för svårt. Nu var vi två igår, och vi kände oss djärva. Vi tippade stekpannan lätt och lät tortillan glida över på ett fat, sedan var vi riktigt snabba och vände tallriken över stekpannan. Den blev perfekt, om man bortser från 2 potatisskivor på kanten som lossnade lite. Stek en kort stund, bara tills den börjar ta lite färg. Låt stå på plattan på 1:an medan du fixar Espinacas con garbanzos.
Börja med att fräsa spenat (eller ja, tina spenat om du använder fryst som jag. Jag brukar tina den genom att skölja med vatten) med lite salt i en gryta. Sätt spenaten åt sidan och stek brödtärningar gyllene i rikligt med olivolja, tillsammans med vitlök, spiskummin och svartpeppar. Häll över det i en skål och häll på vinägern. Mixa med mixerstav till en pasta (typ) och häll tillbaka i stekpannan tillsammans med kikärtorna. Mosa tomaterna i handen och tillsätt (eller tillsätt de krossade tomaterna) och krydda efter smak. Låt fräsa lite tills tomaterna börjar bli mosiga i konsistensen. Tillsätt spenaten på slutet och spä ev. med vatten ifall du tycker att konsistensen är för tjock. Smaka av med kryddor, vinäger och citronsaft och servera med tortillan och en sallad.
 
 

Quiche lorraine, AKA ost- och skinkpaj

Publicerad 2012-08-12 20:02:00 i Fläskkött

 
 
Min sambo älskar paj. Jag föredrar gratäng. Har inte riktigt fattat dealen med pajbotten, det är inte speciellt gott ju? Det är ju innehållet man vill åt! Men jag gör paj ibland ändå. Det är lätt att göra (även om jag tycker det är pain in the ass att göra pajdeg ibland. För att inte tala om förgräddningen...) och passar bra när man har lite av varje hemma, och inte riktigt vet vad man ska göra. Jag hade en bit kassler i frysen och en bortglömd ostbit i kylen, och då passar det ju perfekt med paj!
Jag har iallafall kommit fram till att pajbotten blir godare om man har lite rågmjöl i. Brukar köra fifty fifty. Till och med fullkornshatare kan gilla denna, då det inte märks att man smygit i nyttigheter. Eller ja, det märks nästan inte...
 
Luktade fläskpannkaka i köket när jag tog ut den. Mums!
 
 
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

Pajdeg:

1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
125g smör
1,5 msk vatten
 
Fyllning:
 
ca 150-200g tärnad kassler
Riven ost efter smak eller ja, det man har hemma (men minst 100g iallafall)
250ml grädde (brukar köra matlagningsgrädde)
3 ägg
Salt
Svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225°C. Blanda samman vetemjöl och rågmjöl med tärnat smör. Knåda till en smidig deg, tillsätt vattnet och arbeta in. Låt ev. vila i kyl i 30min, jag har inte tålamodet till detta och brukar skippa det, blir bra ändå. Tryck ut pajdeg i en pajform och grädda i 10min. Ta ut pajdeg och sänk ugnen till 200°C. Vispa samman ägg, grädde och kryddor. Fyll pajbotten med kassler och riven ost, och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i 20-30min, tills den börjar ta färg. Servera med sallad och ev. en klick créme fraiche om man så vill.
 
 
 
 
 

Pad ga-praw

Publicerad 2012-08-11 21:56:00 i comfort food

 
 
Thai thai thai! Så gott! Bara älskar kombinationen stekt ägg och ris. Glömde koriandern i gurksalladen, men det var supergott iallafall! Hade en liten skål med fisksås, calamansi, chili, vitlök och socker vid sidan om, för att dels tillfredställa min fisksåsobsession, och dels för att ge mer hetta. Hade besök som inte är lika van vid chili så det fick bli så (Inte mig emot, FISKSÅÅÅÅS!!) Och måste bara säga att BIRD CHILLIES är ju helt sinnessjuka. Så små och söta, men ack så starka. Yeah, det är min melodi!
Receptet på pad ga-praw hittar du här, och gurksalladen här.
 

Thailändsk sallad med bläckfisk och räkor

Publicerad 2012-08-10 14:34:00 i Thailändskt

 
 
Var i Köpenhamn i onsdags med mina föräldrar och besökte akvariet i charlottenlund på dagen, och hängde sedan med min bror och ett par vänner till honom i østerbro. vi drack cider och käkade hämt-thaimat. Jag brukar inte vara jätteimponerad av restaurangthaimat, men detta var utom denna värld! Jag brukar oftast tycka att jag kunnat göra maten bättre än restaurangerna, men denna gången var det riktigt bra och genuint gjort. Jag beställde stekt ris med ägg och kyckling. Det smakade verkligen som om man gjort det själv, och sånt gillar jag! Antingen ska det smaka hemmagjort eller avancerat, för att imponera på mig. 89DKK fick jag visserligen punga ut med, men det var det värt. Mycket bättre än en trött kycklingfilé i en snålt kryddad kokosgryta. Hur som helst, i och med detta, blev jag väldigt sugen på att laga thaimat. Jag upptäckte att jag hade små bläckfiskar i frysen och tänkte att jag kanske kunde ha det i någon god, thailändsk maträtt. Jag googlade runt lite, och resultatet blev väldigt fräscht och lyckat.
 
3 personer
 

Små bläckfiskar, delade i två delar (separera huvud och kropp)
Räkor, skalade
3 salladslök
2 tärnade tomater
1dl hackad koriander
 
Dressing:

3 hackade chili (jag använde bird chillies)
1msk socker
3msk fisksås
Saft från 1 lime
2 finhackade eller rivna vitlöksklyftor
2cm finhackad eller riven ingefära
3 finhackade limeblad
 
 
Poor li'l baby squid...
 
 
Blanda alla ingredienserna till dressingen och sätt i kylen så smakerna hinner utvecklas. Tina så mycket bläckfisk och så många räkor du känner för, jag tog ca 10 små bläckfiskar och kanske 25st räkor. Blanda salladslök, tomat och koriander med hälften av dressingen, låt stå och dra åt sig smakerna. Hetta olja riktigt hett i en stekpanna och fräs räkor och bläckfisk snabbt,  30sek kanske, häll i resten av dressingen i stekpannan.  Blanda samman bläckfisk och räkor med tomat- och salladsblandningen. Servera med ris.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nilaga, sinigang och arroz caldo

Publicerad 2012-08-10 13:17:00 i Filippinskt

 
 
Jag har semester och har därför spenderat några dagar hos mina föräldrar i Åhus. Min mamma älskar liksom jag att laga mat, därför blir det ofta något av en buffé när man kommer på besök. Min moster var också där, och när hon är där blir det alltid mycket mat. Och filippinskt. Även om jag brukar göra filippinskt så känns det ändå lite mer genuint när någon i släkten eller någon filippinsk bekant gör maten.
När jag kom fram i söndags så var min mamma och moster iallafall i full färd med att laga 3 olika rätter; nilaga, sinigang och arroz caldo. Nilaga är kokt nötkött och grönsaker i buljong. Det fina med denna rätten är att det är så rena smaker. Smaksättningen består av den egenkokta buljongen (de kokte buljong på ben, så vi fick även finfin benmärg att mumsa på!) och patis. Patis är fisksås på tagalog. Jag fullkomligt älskar patis! Min sambo är inte lika förtjust i denna fiskiga sås, men jag brukar inte smaksätta maten så mycket med det, utan har en skål bredvid när vi äter, så jag kan droppa på varje sked till varje tugga!
Sinigang är liksom nilaga kokt kött och grönsaker. Skillnaden här är att buljongbasen är gjord på tamarind, vilket ger en speciell salt-syrlig smak, som jag tror alla filippinare älskar. En annan stor skillnad är också att man brukar använda fläskkött till detta (nötkött är ovanligt och ganska dyrt i Filippinerna), eller fisk eller räkor.  Detta är nog en av mina favoriter bland filippinsk mat.
Arroz caldo är rissoppa på filippinskt vis. Jag tror att det finns rissoppa i alla länder där man normalt äter ris dagligen, då det är ett enkelt sätt att dryga ut riset och få det att räcka till många personer. Arroz caldo koks med kyckling och ingefära och serveras med stekt vitlök, färsk salladslök, patis och calamansi. Calamansi är en citrusfrukt som påminner om citron och lime, men har enligt mig en lite mer vild och utvecklad smak.
 
 
Calamansi används flitigt inom det filippinska köket, och används då precis som lime eller citron. Det går inte att få tag på i Sverige tyvärr, men jag och mamma tog med oss färkpressad calamansijuice från Filippinerna när vi var där i julas, så min frys är fylld av fryst calamansijuice i istärningspåsar.
 
 
Nilaga baka
2-3 personer

300-400g nötkött (gärna med ben för buljong to die for)
2-4 potatisar
1 bok choy
1 gullök
1tsk hela svartpepparkorn
Ev. valfria blandade grönsaker, t.ex. majskolv, vitkål, kinakål.
Patis efter smak
Neutral matolja, t.ex. rapsolja
 
Skiva gullöken och sautera den i en stor gryta. Skär nötköttet i stora kuber och bryn på alla sidor. Tillsätt 3msk patis och pepparkorn, fyll sedan upp med vatten tills det täcker köttet precis. Låt koka upp, men håll koll! Det kokar lätt över! När det kokat upp har det bildats skum, ta bort detta med en sked så slutar det koka över. Sänk värmen och låt småputtra i 1-2h tills köttet är mört och gött. Tärna potatis och dra isär kålblad, skiva eventuellt majskolven i stora bitar. Höj värmen och koka först potatisen i 7min, tillsätt sedan kål och resterande grönsaker och koka ytterligare 5min. Smaka av med patis och servera med ris och extra patis vid sidan om, för att få lite syra i maträtten kan man tillsätta calamansi, citron eller lime i patisen.
 
 
 
 
Sinigang ng baboy
 

3-4 personer
 

400g fläskkött eller någon fast fisk (t.ex. makrill eller sill) eller scampiräkor
1-2 sinigangbuljongtärningar eller 1 påse sinigangbuljong (Finns att köpa i asiatiska butiker, t.ex. Kina center på möllan i malmö)
1 tomat
1 gullök
Valfria grönsaker. Jag brukar ha okra, kinesisk vattenspenat, bok choy, långa gröna bönor eller haricot verts, 1-2 röd chili (denna maträtt ska inte vara stark) och taro. Man kan även ha aubergine och rättika i. Man tager vad man haver, liksom.
 
Klyfta lök och tärna kött i stora kuber/dela fisk mindre bitar och bryn i olja i en stor gryta tillsammans med en tomat som du mosat i handen. Om du använder räkor tillsätts dessa med skal som de är. Bryn kött på alla sidor, tillsätt sedan ev. hel röd chili. Häll på vatten tills det nästan täcker köttet helt. Koka upp under uppsyn och skumma av. Sänk värmen och låt puttra tills köttet är genomkokt, ca 30-40min beroende på storleken på köttet. Plocka bort kött och sätt vid sidan om, tillsätt sinigangbuljong och låt lösas upp, tillsätt sedan skalad taro (OBS!! Skala med handskar på!! Rå tarosaft kan ge klåda, och believe you me, det är sjukt jobbigt!) och låt koka i 13min. Tillsätt sedan resterande grönsaker och låt småkoka i 2min. Smaka av med patis och lägg tillbaka köttet. Servera med ris och en skål med patis vid sidan om.
 
 
 

Arroz caldo

6 personer
 
½ kyckling,3 kycklingklubbor eller kycklinglår (Huvudsaken är att det finns ben med i bilden då vi behöver koka buljong.)
4 cm finhackad eller riven ingefära
1 liter vatten
2dl jasminris eller annat "sticky rice"
3msk patis
 
Tillbehör:
Kokt ägg
Hackad salladslök eller vårlök
Stekt vitlök (Stek finhackad vitlök tills den börjar bli gyllene och krispig, låt rinna av på hushållspapper)
Calamansi-, citron- eller limejuice
Patis
Vitpeppar
 
Koka kycklingen i 1 liter vatten tills genomkokt, ca 30min. Plocka bort kyckling och sätt åt sidan. Tillsätt ris, patis och ingefära och puttra under uppsyn, rör om ofta så det inte fastnar i botten på grytan. Koka tills det får önskad konsistens, det är en smaksak. Jag brukar gilla lite tunnare rissoppa. Om den blir för tjock spär man bara med varmt vatten, om man vill ha tjockare konsistens låter man det helt enkelt koka lite längre. När den känns bra smakar man av med patis, och tillsätter kycklingen. Servera med tillbehören. Det är gott med en ägghalva till eller t.o.m stekt torkad fisk(!) men jag brukar nöja mig med salladslök, patis och calamansijuice. Mycket calamansijuice och patis. Mums! Passar perfekt en regnig höstdag, comfort food på hög nivå. Annars är detta vanligtvis frukost i Filippinerna, men jag tycker det passar närsomhelst.
 
 
Ingen cred för bilderna, de har jag bildgooglat. Den enda bilden jag själv tagit är bild nr.2 på grönsakerna.
 
 
 
 
 
 
 
 

Chili sin carne

Publicerad 2012-08-02 09:20:00 i Vardagsmat

 
 
Jag gillar chili con carne. Men jag gillar även chili SIN carne, alltså "chili UTAN kött". Ibland när jag äter vegetariskt kan jag känna att det fattas något, maträtten känns inte tillräcklig utan kött. Indisk vegetarisk mat brukar vara bra, så där får jag inte det där köttsuget. Denna gryta är också en sådan. Konsistensen man får av bönorna är tillräcklig, och kryddorna gör också sitt. Dessutom går det supersnabbt att göra.
 
4 personer

Ingredienser:

1½ gullök, hackad
1 rödlök, hackad
1 liten gul paprika, hackad
1 liten röd paprika, hackad
1 burk svarta bönor
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
1msk spiskummin
1msk garam masala
1msk chilipulver
Rapsolja
Salt&peppar
 
 
Bryn lök och paprika i en gryta tillsammans med kryddorna. Tillsätt bönor och låt bli varmt, häll därefter i de krossade tomaterna och låt puttra på medelvärme i 10min. Smaka av med kryddor och servera grytan med ris, créme fraiche blandat med 1 vitlöksklyfta och lite salt, och en sallad.
 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela