matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Persisk lammgryta med örter & kidneybönor, gurk- och tomatsallad & myntayoghurt

Publicerad 2012-10-01 13:45:16 i comfort food

 
 
Först ville jag skriva originalnamet på maträtten som rubrik, men tänkte att det kanske inte sa så mycket om vad det egentligen var. Grytan heter egentligen ghormeh sabzi. Salladen är vanlig i Iran (eller i hela mellanöstern egentligen) och heter shirazi. Yoghurten med gurka och mynta kallas mast-o-khiar. Som ni antagligen räknat ut är detta en persisk maträtt. Jag älskar persisk mat! Det är så många smaker på en gång, och så är det oftast långkok, så köttet fullkomligen smälter i munnen. Persisk mat är smakrik men inte stark, fokus ligger istället på färska örter.
I detta recept ingår det lite ovanliga ingredienser. Persiska pickles, torkade persiska limefrukter och torkad bockhornsklöver (alltså inte malda bockhornsklöverfrön, utan torkade blad) kan man få tag på i affärer med sortiment från mellanöstern. Om man inte har någon sådan butik nära kan man använda citron- eller limejuice från 1 frukt istället för 2 torkade limefrukter, och 1tsk malda bockhornsklöverfrön istället för torkad bockhornsklöverblad.
 
Torkad, persisk limefrukt; limu omani.
 
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

400g putsat och tärnat kött (nöt- eller lamm)
1,2dl torkade kidneybönor (blötlagda över natten)
½ gullök, hackad
2dl persilja, hackad
2dl koriander, hackad
2 salladslök, hackade
½msk torkad bockhornsklöver
2 torkade, persiska limefrukter
½tsk gurkmeja
Salt
Svartpeppar
2msk olivolja
Vatten
 
Sallad shirazi:

1 gurka, urkärnad och tärnad
2 tomater, tärnade
½ rödlök, hackad
1,5msk olivolja
Saft från ½citron
1tsk torkad mynta
Salt
Svartpeppar
 
Myntayoghurten:
 
2,5dl naturell yoghurt (jag brukar köpa matyoghurt)
½ gurka, urkärnad och fint tärnad
½ msk mynta
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt
Svartpeppar
 
Sautera persilja och koriander i lite olivolja i en liten kastrull på ganska låg värme i 15 min. Ta en stor gryta och sautera gullök tills den börjar bli gyllene. Tillsätt gurkmeja, kött, salt och peppar och bryn tills köttet tagit färg på alla sidor. Tillsätt örterna, bockhornsklövern, salladslöken, kidneybönorna och de torkade limefrukterna och fyll på med vatten så att det nästan täcker allt. Koka upp och låt koka någon minut, sänk sedan och låt puttra på ganska låg värme under lock i 1,5h. Rör om då och då.
Medan man väntar kan man svänga ihop salladen och yoghurten, yoghurten blir bara godare ju längre den får stå till sig och låta smakerna utvecklas. Inga konstigheter med varken sallad eller yoghurt, det är bara att blanda allt.
När 1,5h har gått kan man smaka av kryddor, och sen eventuellt låta grytan puttra 30min till, men om man är väldigt hungrig kan man äta direkt, köttet är mört och grytan är god redan! Servera med basmatiris, myntayoghurten, salladen och eventuellt torshi (persiska grönsakspickles).
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela