matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Pork adobo & tomatsallad med rödlök & koriander

Publicerad 2012-12-30 12:29:57 i comfort food

 
 
Har haft cravings efter filippinsk husmanskost ett tag, så i fredags gjorde jag pork adobo. Adobo kan man göra på vilken typ av kött man vill, till och med enbart grönsaker om man så vill. Det vanligaste är dock att man gör det på kyckling, och det receptet har jag lagt upp tidigare. Men denna gången ville jag ha fläskkött, said and done. Här är receptet!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

250g fläskkött skuret i 2cm kuber (jag använde fläskkarré)
1,5-2dl filippinsk soja (eller japansk)
1-2dl kokosvinäger (eller vitvinsvinäger)
2-4 vitlöksklyftor, finhackade
1-2msk maizena
Rapsolja, till stekning
 
Salladen:

2 tomater, tärnade
½ rödlök, hackad
½-1dl koriander, hackad
Salt
Ev. 1 röd chili, finhackad
 
Hetta olja i en stekpanna. Bryn köttbitar tills de fått fin färg på alla sidor. Sätt kött åt sidan och sänk till medelvärme. Sautera vitlök i någon minut, häll på soja och vinäger. Red med maizena tills såsen tjocknat något. Häll tillbaka köttet och låt puttra under lock i 5-7min på ganska låg värme. Smaka av med soja och vinäger. Om det blir för skarp smak kan man spä det med lite vatten. Servera med ris och tomatsalladen (som man bara blandar ihop och smakar av med salt!)
 
 

Sprödbakad sej med hemmagjord remouladsås

Publicerad 2012-12-30 12:18:13 i Allmänt

 
 
Jag minns hur mycket jag gillade när vi hade sprödbakad torsk i skolan. Till fick man alltid något de valt att kalla något så osexigt som "kall filsås". Smakade som en mildare variant av remouladsås. Jag hade inget direkt recept på det, men efter lite experimenterande fick jag fram något liknande, kanske till och med lite godare.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

1 paket frysta sejfiléer, tinad (eller annan fast fisksort)
2dl vetemjöl
2dl ströbröd
1 ägg, lätt vispat
2tsk salt
svartpeppar
Smör, till stekning
 
Såsen:

3dl naturell yoghurt (jag använde turkisk)
0,5-1dl majonnäs
½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl bostongurka
Salt
Svartpeppar
 
Häll upp vispat ägg, vetemjöl och ströbröd i varsin skål. Blanda i salt och peppar i mjölet. Vänd fisk i mjöl, ägg och till sist ströbröd. Stek gyllene på båda sidor i smör. Blanda alla ingredienser till remouladsåsen och smaka av med kryddorna. Servera med fisken, kokt potatis och rivna morötter.
 
 
 

Mapo dofu

Publicerad 2012-12-23 12:43:21 i Billigt

 
 
Mapo dofu, eller "Den koppärriga gummans tofu" som den också kallas. Såg detta tillagas i tv-programmet "Kinas mat" och blev sugen på att testa det. Jag följde dock ett annat recept. Detta är en maträtt som kan uppskattas av alla, snabbt och enkelt!
 
4 personer
 
Ingredienser:

250g fläskfärs
1 paket tofu, skuren i ca 2,5cm-kuber
1msk kinesisk black bean-sås
2msk kinesisk chilibönpasta (kan ersättas med sambal oelek, väldigt snarlik smak)
2 vitlöksklyftor, pressade
2tsk ingefära, finhackad
1msk sesamolja
2tsk kinesisk soja
2tsk socker
½ kycklingbuljongtärning, löst i 2,3dl vatten
1tsk sichuanpeppar
1msk torr sherry
½ purjolök, strimlad tunt och på snedden
2 salladslök, strimlade tunt och på snedden
1msk maizena eller potatismjöl, utrört i 2msk vatten
1msk rapsolja
 
Rosta sichuanpeppar i en torr stekpanna, mortla fint och sätt åt sidan. Häll black bean-såsen i en skål och mosa de hela bönorna lite med en gaffel. Blanda i chilibönpastan, buljongen, sherryn, sesamoljan, sojan, sockret och sichuanpepparn. Hetta olja i en stekpanna/wok och bryn fläskfärsen tills det tagit färg. Sänk värmen lite och tillsätt purjolök, vitlök och ingefära och woka i ca 1 minut. Tillsätt såsen och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra 3-4min. Putta färs åt sidan så att det såsen samlas i ena kanten. Rör i maizenablandningen och låt puttra tills såsen tjocknat lite. Rör försiktigt i tofutärningarna, så att de inte går sönder. Strö över salladslök innan servering. Servera med ris.
 
 

Stekta linsbollar med spiskummin & persilja & grönsaksbulgur med chili & grön paprika

Publicerad 2012-12-21 12:15:38 i Billigt

 
 
Igår blev det en sådan där buffé-ig middag. Inspirationen hämtades från programmet "Halv åtta hos mig". Jag såg inte avsnittet där detta tillagades, utan det var när jag slösurfade lite på recept.nu som jag snubblade över denna turkiska, vegetariska/veganska meny som fick det att vattnas i munnen på mig. Eftersom jag har några dagar ledigt nu så är det lätt att fixa sån där typisk "helgmat", sånt som gärna får ta lite extra tid. Kikärtsgrytan som är med på bilden var en ganska menlös rätt, ingen keeper med andra ord, så det receptet utesluter jag. Men linsbollarna var väldigt goda, lite som spiced up falafel!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:
 
Linsbollarna:

1dl röda linser
1dl bulgur
3dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ gullök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
½-1msk chilipulver
1dl persilja, hackad
4msk tomatpuré
1,5msk spiskummin
Salt
Svartpeppar
Olivolja
 
Bulguren:

1,5dl bulgur
3dl vatten
½ gullök, hackad
½ grön paprika, tärnad
½ burk krossade tomater
1dl persilja, hackad
1-2 röda chili, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 grönsaksbuljongtärning
Olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Börja med linsbollarna. Skölj linserna och koka upp i en kastrull tillsammans med buljongtärningen. Sänk till  medelvärme och låt puttra under lock tills linserna kokat sönder ( efter 10-15min typ) och blivit lite som gröt i konsistensen. Ta bort från plattan och blanda i bulgur och låt stå och vila under lock. Hetta olivolja i en stekpanna och fräs lök tills det börjar ta färg, tillsätt därefter vitlök, persilja, tomatpuré, chilipulver och spiskummin och låt bli varmt. Häll över i "linssmeten" och blanda väl. Fortsätt låt det vila under lock medan du fixar med grönsaksbulguren. Hetta olivolja i en gryta och fräs lök, vitlök, paprika och chili tills det mjuknat något. Häll i krossade tomater, persilja, buljongtärning, bulgur och vatten och blanda väl. Låt koka upp, sänk därefter och låt puttra under lock på låg-medelvärme i 12min. Ta bort från plattan och låt stå och vila medan du steker linsbollarna. Hetta olivolja i en stekpanna. Rulla bollar av linssmeten och stek tills de fått fin färg. Servera med grönsaksbulguren, turkisk yoghurt (eller naturell sojayoghurt) och kanske en sallad på tomat, gurka, rödlök, persilja, olivolja, salt, svartpeppar och lite citronjuice.
 
 
 
 

Tortilla med spiskumminstekt potatis & körsbärstomat

Publicerad 2012-12-19 11:37:49 i Billigt

 
 
Älskar potatisomelett, speciellt den spanska tortilla de patata. Igår blev det dock en annan variant, med spiskummin och körsbärstomater, också gott!
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

2 stora potatisar, skalade och tunt skivade
10st körsbärstomater, skivade i 3 skivor
½ gullök, hackad
½ msk spiskummin (jag använde hela frön, men man kan även ha malen)
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
5 ägg
2msk vatten
Salt
Svartpeppar
Olivolja
 
Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar i en skål. Torka av potatisskivorna med hushållspapper. Hetta olivolja i en stekpanna och stek skivorna gyllene på båda sidorna. Sätt potatis åt sidan och fräs lök, vitlök och spiskummin tills det börjar ta färg. Sänk värmen till låg-medelvärme. Fördela lökfräset jämnt i stekpannan. Fördela potatisskivorna jämnt ovanpå löken. Häll på äggsmeten. Fördela körsbärstomatskivorna ovanpå omeletten. Låt steka långsamt tills omeletten stelnat på ovansidan. Nu är det dags att vända och steka på andra sidan. Man kan nu gå den snygga vägen, eller den bekväma som jag gör. Antingen vänder man hela omeletten, lättast är då att stjälpa upp den på en tallrik och vända den med hjälp av den, eller så är man duktig och vänder hela som ett riktigt proffs. Jag däremot skär upp omeletten i tårtbitar och vänder bit för bit med stekspaden. Man gör som man vill, mitt sätt är dock idiotsäkert. Stek tills omeletten fått fin färg på båda sidorna. Servera med sallad och en klick yoghurt. Jag serverade med överbliven citrusyoghurt från lördagens middag.
 
 
 

Rågcrêpes med potatis, äpple & chèvre

Publicerad 2012-12-19 11:22:13 i Vegetariskt

 
 
Min sambo älskar crêpes, och visst, det gör jag med, men det är ett sånt meck med det. Först måste man steka pannkakor som tar en evighet för mig, dessutom är jag sämst på att vända pannkakor utan att de går sönder. Och så är det inte slut där, nej man ska fixa fyllning, rulla in fyllningen och gratinera. Det tar tid, alltså. Crêpes brukar därför vara helgmat, och blev därför söndagens middag.
 
2 personer
 
Ingredienser:

2 ägg
½ dl vetemjöl
0,75dl rågmjöl
3dl mjölk
½ tsk salt
1msk smör
100g ost (till gratinering)
 
Fyllningen:

2 stora potatisar, skalade och tärnade
1 granny smith-äpple, skalat, urkärnat och tärnat
Salt
Svartpeppar
200g chèvre, utan "skal"
Olivolja
 
Blanda salt, vetemjöl och rågmjöl i en skål. Vispa i ägg till en jämn smet, häll därefter i mjölken och vispa jämnt. Smält smöret i en stekpanna och vispa i smeten. Grädda pannkakor av smeten och sätt åt sidan att svalna medan fyllningen förbereds. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka potatistärningarna i 8min. Häll av vattnet och hetta olivolja i stekpannan. Stek potatistärningarna tills de börjar få fin färg, tillsätt därefter äppeltärningar, salt och svartpeppar. Stek tills både potatis och äpple har tagit fin färg. Fördela fyllningen i pannkakorna och lägg en klick chèvre ovanpå fyllningen i varje pannkaka. Rulla ihop till en crêpe och lägg i ugnsform. Toppa alla crêpes med den rivna osten och gratinera i ugnen på 250°C i 10min, eller tills gratineringen börjar få fin färg. Servera med sallad och kanske en klick naturell yoghurt eller crème fraiche. Ett tips: om man får massa fyllning över kan man blanda ner detta i salladen, eller ha som extra tillbehör vid sidan av crêpesen.
 
 
 

Lax med lime & chili, mangosalsa, marinerade kidneybönor, avokadosallad & citrusyoghurt

Publicerad 2012-12-16 10:43:11 i Fisk- och skaldjur

 
 
Igår blev det massa, massa, massa rätter! Blev inspirerad när jag såg nåt avsnitt av "Halv åtta hos mig" för någon vecka sen. Det var sommar, och en kvinna stod och grillade lax på en solig takterass barfota. Jag blev avundsjuk. Vill också kunna göra det, men nej nu är det ju VINTER. Snön töar förvisso bort nu, men grått och kallt är det ju fortfarande. Sen tänkte jag, att jag ju faktiskt åtminstone kunde göra samma mat som hon gjorde, sån där somrig och god mat. Så det gjorde jag. Gott! Man behöver inte äta mustiga långkok hela tiden bara för att det är kallt.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:
 
Laxen:

400-500g laxfilé med skinn
1msk olivolja
1 röd chili, finhackad
1msk ingefära, riven
Skal av 1 lime, finrivet
2tsk limesaft
Salt
Svartpeppar
2msk koriander, hackad
 
Mangosalsan:

1 mango, skalad och tärnad
½dl koriander, hackad
½ rödlök, hackad
1 röd chili, finhackad
1msk limejuice
Salt
Svartpeppar
 
Bönorna:

2,5dl kidneybönor, hemkokta eller på burk
½ rödlök, hackad
1msk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, pressade
1msk olivolja
1,5msk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar
 
Avokadosalladen:

2 avokado, skalade och tärnade
½ påse ruccola
2-4 salladslök, hackade
1msk honung
2msk limejuice
1msk olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Yoghurten:

2,5dl matlagningsyoghurt
1tsk ingefära, riven
Skalet av ½ lime, finrivet
Salt
 
Blanda alla ingredienser till laxen. Gnid in det över hela laxen och låt marinera tills du nästan är klar med allt. Fortsätt med bönorna. Blanda helt enkelt alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra medan du fortsätter med mangosalsan. Likadant här, blanda alla ingredienser och låt stå och dra. Över till yoghurten, blanda ingredienser och låt dra en stund. Nu är du klar med de rätterna som blir bättre om de får stå till sig en stund och dra åt sig av smakerna. Nu kan du grilla laxen. Sätt ugnen på 240°C. Grilla laxen i 15min. Gör avokadosalladen. Blanda avokadotärningar, salladslök och ruccola. Rör ihop olivolja, honung, limesaft, salt och peppar till en dressing. Slå över dressingen över salladen och blanda försiktigt. Servera allt!
 
 
 

Stekt makrill Hongkong style & wokad salladskål med ingefära & risvinäger

Publicerad 2012-12-13 11:54:16 i Fisk- och skaldjur

 
 
Brukar kolla på "Kinas mat" som går på SVT1. Jättebra program! Blir alltid lika inspirerad av maträtterna som tillagas där och hade helst velat testa allt, men det går ju inte. Det är lite svårt att få fatt i ingredienser ibland, trots att jag bor i Malmö och har butiker med utländska varor runt varje hörn.
Iallafall, i ett program var temat salladskål. De gjorde någon sopp/grytliknande rätt med kastanjer, saffran och salladskål, salladskål med krabba, och så den enklaste rätten; wokad vinägerkål, som de kallade det. Denna tänkte jag kunde passa att göra sådär mitt i veckan. Men bara kål med ris kanske inte mättar sådär värst (jo, för nu vet jag att det gör det! Min sambo rörde dock inte ens kålen.) så jag kollade runt lite på internetz och hittade något som lät gott, nämligen stekt fisk med en sojabaserad sås. Det ska vara ett vanligt sätt att tillaga fisk på i Hongkong. Allt blev hursomhelst väldigt gott, trots att jag var den enda som avnjöt min wokade vinägerkål.
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

Fisken:

1 paket makrillfiléer
2cm ingefära, riven
2 salladslök, hackade
1tsk salt
Svartpeppar
1msk torr sherry (ska egentligen vara kinesiskt risvin, men det finns tyvärr inte på systembolaget!)
1dl maizena eller potatismjöl (till panering)
½dl vatten
3msk japansk soja
4tsk kinesisk soja
4tsk socker
Sesamolja
2tsk maizena/potatismjöl utrört i 4msk vatten
 
Kålen:

½ salladskål, halverad (gröna delar separerade från vita delar) och strimlad i ½cm-strimlor
2 salladslök, hackade
4cm ingefära, riven
2,5msk risvinäger
½msk japansk soja
1msk torr sherry
1tsk salt
2tsk socker
Rapsolja eller annan neutral olja
1msk maizena/potatismjöl utrört i 2msk vatten
 
Först och främst vill jag bara säga att när man wokar måste man ha förberett allting innan, för när man väl sätter igång går det undan! Hacka, riv och ha allting färdiguppmätt i skålar vid spisen, så blir det bra och inget bränns. När man wokar ska man ha en riktigt het wok/stekpanna, och det ska endast tillagas någon minut.
Torka av makrillfiléer med hushållspapper. Blanda torr sherry med salt och peppar i en skål, marinera fisk i 10 minuter. Vänd därefter dem i maizena, och stek gyllene på medelvärme i sesamolja i en stekpanna. Sätt fisk åt sidan och häll på ytterligare en skvätt sesamolja. Sautera ingefära och de vita delarna av den hackade salladslöken. Tillsätt resterande ingredienser förutom de gröna delarna av salladslöken. Låt puttra på medelvärme och rör om. Reducera lite grann tills såsen tjocknat lite grann. Häll såsen över fisken och garnera med de gröna salladslökdelarna.
Nu är det dags att woka! Hetta olja riktigt hett i antingen en wokpanna eller en vanlig stekpanna. Woka de vita strimlorna av salladskålen i någon minut, tillsätt sedan de gröna strimlorna och woka ½ minut ungefär. Sätt salladskål åt sidan. Woka ingefära och salladslök i ½ minut, tillsätt sedan resterande ingredienser och rör om, låt puttra tills såsen tjocknat något och fått bra konsistens. Häll tillbaka kålen och blanda väl. Servera med fisken och kokt ris.
 
Torr sherry, läste någonstans att om det står amontillado på flaskan så är det bra som risvinssubstitut.
 
Kinesisk risvinäger. Väldigt ren och neutral vinägersmak.
 
Kinesisk soja, väldigt mörk och lite tjock. Koncentrerad smak.
 
Klassikern! Japansk soja.
 
Resultatet, mycket gott!
 

Het potatis- & pumpasoppa med ingefära & smulad getost

Publicerad 2012-12-10 10:35:24 i Billigt

 
 
Nu är det vinter på riktigt! När det precis började snöa blev folk överförtjusta och facebook svämmade över av snöiga instagrambilder och happy happy overload-statusuppdateringar om hur underbart allt var. Nu när det aldrig vill sluta snöa börjar folk bli trötta på det, och istället fylls facebook av rent snöhat. Själv har jag inte gillat snö sen jag var... 10 kanske? Visst är det väl bildskönt med ändlösa snödyner på vykort, men i verkligheten? Nej tack. Jag är en sån där som hellre har 25+ året om. Som tröst i vinterrusket gjorde jag i torsdags en värmande potatis- och pumpasoppa.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

½ butternutsquash, skalad och tärnad
2-4 potatisar, skalade och tärnade
0,7 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ gullök, hackad
3cm ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 röda chili, finhackat
0,5dl créme fraiche (eller 1dl kokosmjölk)
1tsk gurkmeja
Saften från ½ citron
50g getost, smulad
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
 
Hetta olja i en gryta och fräs lök någon minut. Tillsätt ingefära, vitlök och chili och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt potatis- och pumpatärningar och bryn lite. Häll på vatten och buljongtärning, koka upp och låt puttra på medelvärme i 10min under lock. Ta av locket när det gått 10min och mosa potatis och pumpa med en potatisstöt, låt det puttra utan lock i 5-10min, tills konsistensen blivit som ett rinnigt mos. Blanda i créme fraiche (eller kokosmjölk) och gurkmeja, och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera soppan toppad med smulad getost och eventuellt vitlöksbröd.
 
 
 

Grönkålssoppa med ägghalva & vitlöksbröd

Publicerad 2012-12-05 14:43:34 i Billigt

 
 
Kål är ju fantastiskt egentligen! Jag köpte grönkål för några veckor sedan, och det har liksom skjutits upp att tillaga det sista av det. Trots detta var grönkålen fortfarande fräsch! Så igår blev det till slut av, jag gjorde grönkålssoppa.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

3-5 stjälkar grönkål, stjälkarna bortskurna
½ gullök, hackad
2,5dl matlagningsgrädde
0,7 liter vatten
2-2,5msk vetemjöl, utblandat i 1dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2tsk muskotnöt
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
 
Hetta olja i en gryta och fräs lök. Hacka grönkål grovt och fräs med tills det blivit mjukt. Tillsätt vatten, buljongtärning och låt puttra på medelvärme under lock i 12-15min. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt  vetemjölsblandningen och låt sjuda i någon minut. Om soppan är för tunn kan man tillsätta mer vetemjöl utblandat i vatten, tills soppan fått önskad konsistens. Blanda i grädde och smaka av med kryddor. Servera med kokt ägg och eventuellt vitlöksbröd.
 
Inte den vackraste bilden, och ägghalvan sjönk som en sten. Men det var en god soppa!
 
 

Chicken briyani

Publicerad 2012-12-03 17:55:08 i Indiskt

 
 
I lördags gjorde jag en maträtt som min vän lagt upp på sin blogg. Det är en indisk maträtt med bland annat kyckling, ris, saffran, cashewnötter och russin. När jag smakade den i lördags fick jag flashback, det påminde väldigt mycket om en persisk maträtt jag blev bjuden på av en kompis från Iran, när jag bodde i Göteborg för några år sedan. Jag tror att det var mitt första möte med persisk mat, och jag blev så förvånad över att min anti-russin-i-mat-attityd försvann. Det är verkligen något jag inte tycker man kan utesluta i denna maträtt, även om man inte är förtjust i det. Min sambo avskyr russin hur man än serverar det vanligtvis, men han märkte faktiskt inte att det var det i!
Tillagningen innefattar en del steg, men det är verkligen värt det, för det är supergott!
 
Receptet hittar du här.
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela