matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Kikärtscurry med äpple och potatis

Publicerad 2012-07-31 09:38:00 i Indiskt

 
 
Min goda vän Caroline som också bloggar om mat, är en fena på indisk mat. Jag har lärt mig finfina kryddkombinationer av henne, och numera när jag blir sugen på att göra indiskt så blir det lite mer genuint än höna i currysås. Jag ser numera till att alltid ha curryblad i frysen och tamarindpasta i kylen.
Gårdagens middag blev ett freestylat recept. Jag älskar ju vegetarisk mat, äter det flera gånger i veckan. Oftast blir  det kött på helgen, men mitt i veckan brukar det bli vegetariskt eller fisk. Detta recept blev mycket gott, tror att jag kommer göra vissa ändringar nästa gång jag gör denna maträtt, exempelvis kan jag tänka mig att slänga i koriander och kanske lite lime eller en klick tamarind, för att få upp syran i rätten lite.
Kokosoljan i rätten ger det där lilla extra. Det luktar ljuvligt när den smälter i grytan, hela lägenheten får en lätt kokosdoft. Det kan vara knepigt att få tag på kokosolja, man kan inte använda vilken som helst. Grejen med kokosoljan är att den ska ge lite kokossmak åt maträtten, och då kan man inte använda kokosfett som substitut. Jag hittade en extra virgin kokosolja på ICA bland fairtrade/rawprodukt/veganhyllan. Bor man inte i storstad kanske man inte har hipsteravdelning på ICA, då tar man bara en neutral matolja, t.ex. rapsolja. 
 
 
 
4 personer
 
Ingredienser:
3-4 finhackade gröna chilis
1 burk kikärtor
1 syrligt och fast äpple, t.ex. granny smith, skuren i stora tärningar
2-3 tärnad potatisar
1 skivad gullök
2 finhackade vitlöksklyftor
2cm finhackad ingefära
2 stjälkar curryblad
½msk spiskummin
½msk mald koriander
½msk bruna senapsfrön
1tsk gurkmeja
1msk kokosolja
salt&peppar
3-4dl vatten
Ev. hackad koriander
Ev. saft från ½lime eller 1msk tamarindpasta
 
Lägg en klick kokosolja i en gryta. Fräs senapsfröna tills de börjar studsa lite i grytan, släng i lök och bryn tills de börjar ta en gyllene färg. Tillsätt vitlök, ingefära, chili och curryblad och fräs snabbt. Krydda med spiskummin, mald koriander och gurkmeja. Släng i potatistärningar och fyll på med vatten så att det nästan täcker potatisen helt. Här kan man om man vill tillsätta tamarindpasta. Låt koka under lock på medelvärme i 10min. Tillsätt äppeltärningar och kikärtor och ev. koriander och lime och låt puttra 2min. Servera med basmatiris och en klick naturell yoghurt eller raita (raita är naturell yoghurt med finhackad gurka, sparsamt kryddat med salt och spiskummin), och indiska pickles.
 
 
 
 
OBS! Om man vill ha indian pickles så är ett bra tips att köpa från märket Patak's.
 
 
Patak's har goda pickles. Jag har smakat deras green chili pickle och mixed vegetable pickle och dom är riktigt mumsiga, och de ger det där lilla extra till indisk mat. När jag var och skulle handla pickles så hade de slut på den jag ville ha, så jag tog en random burk på 1kg mixed vegetable pickle och kände verkligen att jag fyndat något. Kommer hem och är skitnöjd med mitt klipp, öppnar burken och fiskar upp en grönsaksbit och för till min mun. Hårt. Vasst. Aj. Det visade sig att de varit så generösa att de t.o.m låtit mangokärnan vara kvar. Tvi! Och extra hot som burken utlovade var den inte heller. Tvivlar på att den innehåller chili i överhuvudtaget. (Kanske en nypa cayenne...?) Nej, den niten ska jag inte gå på igen. Låter burken stå kvar i kylen tills vidare, men jag tänkte faktiskt ge mig på att göra min egna hemmgjorda pickle. Återkommer med resultat och utvärdering om den saken längre fram.
 
 
 
 
Varning! Köp inte denna!
 

Spaghetti & frikadeller i tomatsås

Publicerad 2012-07-29 15:19:00 i Italienskt

 
 
Det har varit otroligt fint väder de senaste dagarna med uppåt 30 grader och strålande sol. Det har inneburit mycket öl i solen med vänner, och hamburgare och annan snabbmat. Men nu både fredag och lördag har jag faktiskt gjort mat, trots fint väder. I fredags åt vi kokt majskolv med vitlöks- och chilismör, getostquesadillas, tomat- och avokadosalsa och stekt ris med svarta bönor, vitlök och spiskummin. Mums! Gott med plockmat! Och så otroligt gott med majs och kryddsmör! Mycket roligare än plain ol' smör och salt.
Igår gjorde jag en favorit jag gör alltför sällan, nämligen spaghetti och frikadeller i tomatsås. Jag har även kommit på ett knep som gör att köttfärsen håller ihop bättre. Alla gör ju säkert det, men jag har inte gjort det tidigare och inte vetat om att de skulle gjort skillnad. Men alltså, när man ska göra t.ex. köttfärslimpa eller köttbullar, sånt som ska hållas samman, så ska man knåda färsen. Riktigt ordentligt alltså, så det blir smetigt liksom. Har aldrig gjort detta tidigare, men det resulterar i mindre grynigare och mer kompakta köttbullar. Skitbra! Iallafall, här kommer receptet.
 
4 personer
 
Ingredienser:
Frikadellerna:
400g blandfärs
1dl hackad bladpersilja
½dl finriven parmesanost
2 vitlöksklyftor, pressade
½ gullök, finriven
1 ägg
2msk ströbröd blandat med 1dl vatten
salt och peppar
1tsk oregano
1tsk torkad salvia
1tsk timjan
1 nypa kryddpeppar
1 finhackad sardell
 
Tomatsåsen:
1 burk krossade tomater (ta helst ett märke som heter Mutti som är fantastiskt! Annars någon lite dyrare, gärna ekologisk, för det är STOR skillnad på krossade tomater och krossade tomater!)
½ gullök, finhackad
1-2dl vitt vin (brukar ha en tetra billigt rött och vitt vin stående i kylen, gör jätteskillnad i soppor, såser och grytor.)
1 vitlöksklyfta, finhackad
2msk socker
Olivolja
Ev. salt
 

Kryddorna i frikadellerna kan man variera, jag tog lite av vad jag hade hemma. Annat som kan vara gott i är rivet citronskal t.ex. Sardellen kan man också utesluta, men jag vill tro att det kanske ger något extra. Och så hade jag sardeller i kylen. Men det som jag inte tycker man ska utesluta är vitlök, lök och parmesanosten. Dessa är de viktigaste ingredienserna tyker jag. Bortsett från salt och peppar då alltså.
Börja med att blanda samman alla ingredienserna till frikadellerna. Knåda färsen tills den blir smetig. Det är mycket lättare att rulla frikadellerna då. Rulla frikadeller stora ungefär som plommon, de ska vara lite större tycker jag. Om det är kletigt så kan man doppa händerna i lite vatten, då är det lättare att rulla. Ställ frikadellerna åt sidan och låt vila. Börja med tomatsåsen. Fräs gullök och vitlök i olivolja. Häll på vinet och låt alkoholen avdunsta. Häll i socker och krossade tomater, låt koka samman nån minut. Sänk värmen till medium och lägg i frikadellerna. Låt puttra utan lock i 20min, rör om då och då och vänd på frikadellerna. När tomatsåsen börjar bli tjock är den klar. Smaka av med salt och servera med spaghetti. 
Detta blir så sjukt gott! Jag var på klubb inatt, och man blir faktiskt lite extra glad när man vet att man har rester som detta att komma hem till.
 
 
 
 
 
 

kyckling och ris med bondbönor och dill.

Publicerad 2012-07-24 10:32:00 i Persiskt

 
 
KONSTEN ATT ÅNGA RIS.
 
Jag har precis haft en persisk period. Färska örter, granatäppelsirap och valnötter... Om nom nom! Det tar en evighet att laga för nästan all persisk mat jag testat att laga är långkok och innefattar avancerad risångning (vad är dealen med att ÅNGA riset? Vad är det för fel på min trusty ol' riskokare!?) Men tiden det tar är värt det, tro mig!
Igår lagade jag en rätt som heter shevid baghali polow och morgh. Det säger inte så mycket, men det betyder alltså ris med bondbönor och dill och kyckling. Det är sån mat som tar ungefär 2,5h att göra, allt som allt. Jag satte igång 19.30, så det blev liiite väl sent, men jag fuskade med tiderna lite. Hade nog dött av lågt blodsocker annars. Insåg att det var en sån där evighetsrätt när jag redan börjat med det, och jag hade varit och spinnat och var sjuuukt hungrig. Men jag överlevde.
Nedan ser ni några av ingredienserna. Älskar bondböna mot mitt rustika köksbord, känner mig som Per Morberg. Observera att jag även har färsk gullök, och detta är mycket viktigt för denna rätt... Nej jag skojade bara, jag hade några halvruttna färska gullökar i kylen som jag ville bli av med, så jag skalade bort det äckliga. Visst motsvarar 4 så små lökar ½ stor gullök? Äsch, vem bryr sig, LÖK ÄR GOTT!
 
 
 
 
Kyckling och ris med bondbönor och dill
 
2 personer
 
Ingredienser:
Ris:

2 mått basmatiris (jag använder samma rismått som till min riskokare)
2dl bondbönor
1dl dill
1tsk gurkmeja
½tsk kanel
½ påse saffran
1msk rapsolja
25g smör
Salt
Vatten
 
Kyckling:

3-4 kycklinglår
½ gullök
3 vitlöksklyftor
½ påse saffran
1tsk gurkmeja
1tsk kardemumma
juice från 1 lime
1msk rapsolja
Salt
Svartpeppar
3dl vatten
 
Först och främst ska jag nog klargöra att jag medvetet inte satt ut några mått på salt och peppar. Det är en smaksak, så krydda efter behag! Och vattnet på riset var jag inte heller säker på, eftersom jag ögonmåttade (läs:gissade) men jag skulle tippa på... 5dl kanske? Det är inte så noga, häll på tills det känns lagom (som en grötig soppa, typ)
Börja med att tvätta riset tills risvattnet är klart. Blötlägg det sedan i dubbelt så mycket vatten som ris + 1msk salt i 1h. När det är klart så kokar du upp 4dl vatten och kokar riset i 10min tills det är "al dente". Skölj riset i kallt vatten och sätt åt sidan. Diska grytan, och hetta matolja i samma gryta. Nu ska du bygga en pyramid bestående av ris, dill och bondbönorna. Det låter avancerat, men det är det inte. Börja med att täcka botten av grytan med ris, häll på lite dill och bondbönor. Fortsätt sedan likadant, fast mindre och mindre så det blir som en pyramid. När detta är klart ska du göra lufthål i pyramiden så att ångan kan ta sig ut från botten. Stick ner en matkniv eller nåt på 3 olika ställen helt enkelt. Sätt lock på glänt (JÄTTELITE glänt, annars bränns riset fast i botten. Fast det kommer det göra ändå.) Låt riset ånga på låg-medium värme i 10-15min. När det ångat klart slänger du i smör, vatten (de där 5dl jag skrev om tidigare) och saffran. Låt småputtra på låg värme i 50min.
 
Nu kan du börja med kycklingen! Hacka gullök och vitlök. Sautera gullöken i olja i en stekpanna tills den börjar se genomskinlig ut. Släng i vitlök och gurkmeja och sautera snabbt. Lägg i kycklinglår, salt och peppar och kardemumma och bryn på alla sidor. Häll på 2dl vatten och låt puttra på ganska låg värme i 30min. Efter dessa 30min blandar du i saffran och häller på ytterligare 1dl vatten, om det behövs, d.v.s. om det inte finns något vatten kvar, och låt puttra i 15 min. Häll på limejuice över kycklingen och låt puttra 15min till. Smaka av och servera kycklingen och den lök som blivit till en slags geggamoja ovanpå riset, så blir det en sån här snofsig maträtt á la Gordon fucking Ramsay:
 
 
 
Ok, riset är ju pain in the ass att göra, för att uttrycka det milt! Jag är ju en risälskare och vet inte vad jag gjort utan min älskade riskokare. Den går varm här hemma flera gånger i veckan. Men enligt detta recept var det MYCKET VIKTIGT att följa alla steg. Detta eviga ristvättande och ångande är något som verkar viktigt i det persiska köket, då jag läst på flera ställen att det gör det mycket godare, och att det är så man hanterar ris. Jag tvingade min sambo att säga att riset var extra gott igårkväll eftersom jag stått och slitit med skiten hur länge som helst. Han sade att det var extra gott (med bitch slapen hängande över huvudet, visserligen) men ärligt talat så var det ingen skillnad. Det är RIS, hur stor skillnad kan det bli? Visst, kvalitén på riset spelar stor roll, men har man en RISKOKARE behöver man oroa sig över om det bränner fast i botten eller om vattnet tar slut. 2 mått ris och 3 mått vatten, "cook" och så sköter det sig självt och stänger av sig OCH håller värmen tills man behagar inmundiga detta vita guld. Men ok, detta var ju en trevlig liten upplevelse i sig själv. Typ. Nästa gång kokar jag nog ris som vanligt och bara blandar i resterande ingredienser efteråt. Lär inte vara någon skillnad. 
En annan sak jag inte förstod mig på var bondbönorna. Är det inte meningen att de ska vara gröna? När jag skalat dem så möttes jag av en likblek vaxig liten sak. Tänkte att de kanske ändrade färg när de ångades. Och det gjorde de. De förvandlades till stora, gråa russin. Tillförde inte mycket till rätten i sig. Ska nog köpa frysta nästa gång, då vet man iallafall att de är mogna.
Nu ska jag gå och äta lite risrester, blev så hemskt sugen på gråa russin bondbönor.
 
P.S. Låter jättepessimistisk till denna maträtt, men det var gott! Det luktade saffran i hela lägenheten, och saffran och kyckling och ris är alltid gott!
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela