matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Southern style chocolate pie

Publicerad 2012-10-24 13:11:45 i Paj

 
 
I fredags gjorde jag chokladpaj, som jag skrivit om tidigare. Ända sedan jag såg filmen "The help" (eller "Niceville", som den heter på svenska, har man inte sett den så bör man!) så har jag varit nyfiken på Minny's chocolate pie. Alltså, den utan bajs. Först tyckte jag att den såg lite oaptitlig ut, med den stora gräddklicken i mitten. Den såg liksom inte särskilt spännande ut. Sedan läste jag någonstans att pajerna som användes under filminspelningarna var bakade av en väldigt duktig konditor, och att receptet hon använde sig av var ett gammalt originalrecept från den amerikanska södern.
När jag ser filmer där de äter typiska maträtter från söden såsom friterad kyckling, sötpotatispaj och majsbröd blir jag alltid väldigt sugen på att testa det, vilket jag också gjort flera gånger. Denna chokladpaj är väldigt söt, fyllig och god. Pajdegen är nog den bästa jag gjort (fast det receptet hittade jag på matgeek.se), jag brukar ju inte vara så förtjust i pajdeg annars. Jag är inte lika förtjust i att baka som att laga mat egentligen, men ibland blir man ju bara så sugen!
 
6-8 personer
 
Ingredienser:
 
Pajdegen:

130g rumstempererat smör, tärnat
1dl florsocker
1 ägg
2 äggulor
4,2dl mjöl
1tsk salt
 
Fyllningen:

2dl kondenserad mjölk (sötad)
3msk kakao
4msk smält smör
2 ägg, lätt vispade
1tsk vaniljextrakt eller äkta vaniljpulver
1krm salt
 
Till servering:

2,5dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker (eller 1tsk socker+1krm äkta vaniljpulver, som jag använde)
 
Jag har fått för mig att man ska undvika att arbeta med pajdegar med varma händer. Man ska inte smälta smöret, för då blir pajen torr. Jag har normalt varma händer, så när jag knådade degen sköljde jag dem i iskallt vatten innan. Jag undvek även att använda metallredskap, för att det kan genereras värme i dem. Men jag vet inte, jag är ingen mästare på att baka. Pajdegen blev iallafall väldigt bra, sen om det beror på att jag inte smälte smöret eller om det bara var ett bra recept låter jag vara osagt.
Blanda smörtärningar med florsockret med en träsked till en slät massa. Arbeta in ägg och äggulor tills smeten är klumpfri. Arbeta in mjölet, lite i taget. Mjöla bordet eller den arbetsyta man nu väljer att knåda och kavla på. Skölj nu eventuellt händerna i kallt vatten, om man inte har kalla händer av naturen. Knåda degen i minst 1 minut. Rulla degen till en boll och platta ut det lite grann. Slå in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30min. Degen håller dock i 4-5 dagar såhär i kylen, så vill man baka pajen senare går det bra. Jag lät den vila i ungefär 1-1,5h.
Ta ut degen, den ska nu vara kall. Kavla ut den på mjölad arbetsyta, tills du har en så pass stor deg att den passar pajformen. Rulla upp degen försiktigt över kaveln, så att degen vilar ungefär på mitten av den utkavlade degen, och så att den utkavlade degens ändar möts. Det är svårt att förklara, här är en länk till en video på youtube som visar hur man gör ifall man är osäker. Spola fram till 4:15, så förstår ni vad jag menar.
Placera degen i pajformen och skär av överflödig deg på kanterna, men lämna 2cm. Vik upp kanterna och nyp till så att det ser fint ut. Nagga botten på pajen med en gaffel. Ställ pajen i kylen igen i 1h.
Värm ugnen till 175°C och förgrädda i 15min. Om man vill vara säker på att pajdegen ska hålla formen kan man lägga bakplåtspapper ovanpå och fylla formen pajskalet med torkade ärtor, bönor eller ris. Detta förhindrar degen från att resa sig och mista formen. Om jag ska vara ärlig så tänkte jag mig inte för och missade helt förgräddningen. Pajen blev dock god ändå! Så om man vill kan man faktiskt hoppa över den, iallafall när man gör denna pajen.
Till fyllningen. Vispa samman kondenserad mjölk, kakao, smält smör, ägg, vanilj och salt. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 20min på 175°C. Ta ut pajen och täck med aluminiumfolie. Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare 25min. Ta ut och låt svalna helt.
Vispa samman grädde och vaniljsockret (sockret i grädden förkortar visptiden) och garnera pajen med en stor klick grädde i mitten. Servera den resterande grädden vid sidan om pajen.
Eat my shit.
 

 

Kommentarer

Postat av: Elsa

Publicerad 2014-08-30 17:48:42

Det här måste jag testa!

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-08-25 23:53:21

Vad jag har letat efter detta recept...kommer att testa det imorgon!!! Varit såååå sugen på att testa sen jag såg filmen.

Svar: vad kul! skriv gärna hur det gick! :)
Caroline

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela