matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Leche flan - filippinsk crème caramel

Publicerad 2013-04-24 15:27:00 i Filippinskt

Leche flan är en klassisk efterrätt i filippinerna. Det ser ut som en crème caramel, men smakar något annorlunda. Skillnaden är mjölken. I klassisk crème caramel använder man vanlig mjölk. I leche flan använder man kondenserad mjölk - både sötad och osötad (sötad brukar heta "condensed milk" och den osötade brukar återfinnas under namnet "evaporated milk"). Jag föredrar leche flan framför både crème caramel och crème brûlée alla gånger!
 
8-10 personer
 
Ingredienser:

Karamellsåsen:

3msk vatten
1,7 dl socker
 
Kakan/flanen/puddingen:

6 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 burk osötad, kondenserad mjölk (evaporated milk)
1tsk salt
 
Koka försiktigt upp sockret och vattnet och låt puttra tills det fått en gyllene färg. Håll koll, för när karamellsåsen väl börjat ta färg går det snabbt från bärnstenskaramellig till en bränd och bitter sörja! Fördela karamellsåsen i formar. Jag använder ramekinformar, men det traditionella filippinska skulle väl egentligen vara några speciella formar kallade llaneras, men ja, det funkar med vilka formar som helst, så länge de tål ugnen. Bry dig inte om ifall sockret stelnar i formarna (för det gör det!), det kommer bli flytande när det väl är klart.
Rör försiktigt samman äggulor, salt och all den kondenserade mjölken. Vispa inte! Om man gör det så blir det luftbubblor, och det ska det inte vara i leche flan. När smeten är jämn är det bara att fördela det i formarna. Baka i vattenbad i ugnen på 185°C i 30-45min. Kolla till då och då. När ytan börjar bli gyllene är de klara. Ta ut och låt svalna helt i kyl. Min erfarenhet är att de blir godast om de fått svalna i kyl i minst 8h. Lossa försiktigt kanterna med en kniv, och stjälp upp på ett fat innan servering. Ja, eller kan man bara glufsa i sig det direkt ur formarna, men är man ute efter lite "oh" och "ah" från gäster föreslår jag uppstjälpning.
 
Pre-uppstjälpning...
 
Post-uppstjälpning! Lite snyggare, trots trasiga kanter!

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela