matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Wokad salladskål med tomat, ingefära & chili

Publicerad 2013-01-22 15:48:08 i Billigt

 
 
Hade en halv salladskål i kylen som bara väntat på att få tillagas. Det som är så himla bra med kål är att det håller i en evighet, så länge man håller det någorlunda kylt. Det är dessutom bra att dryga ut saker med. Köttfärs, paj, piroger, grytor, ja allt!
Något jag tycker är väldigt gott är att woka kålen. Mycket roligare än i rå, riven form (som också är gott, men lite trist. Hur sexigt är det med råkost liksom?). Eftersom min sambo inte är riktigt lika grönsaksfrälst som mig så stekte jag även en bit kycklinglår till honom igår. Det behövs dock absolut inte till, för denna wok är tillräckligt god för att ätas med enbart ris till.  
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

½ salladskålhuvud, strimlat
1 gullök, strimlad
1msk ingefära, riven
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 tomat, tärnad
1msk torr sherry
2tsk risvinäger
2tsk kinesisk soja
1msk chilibönpasta
1msk maizena utrört i 2msk vatten
2 salladslök, hackade
1 röd chili, finhackad
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
 
Som alltid när man wokar ska man förbereda allt innan man sätter igång. Hacka, strimla och måtta upp allt innan du börjar woka, annars är risken att det bränns eller blir överkokt.
Hetta oljan i en wok- eller stekpanna tills riktigt hett. Börja med att sautera gullök tills gyllene. Tillsätt vitlök och ingefära och woka någon minut, tillsätt sedan tomat och woka tills den börjar bli lite mosig i konsistensen. Tillsätt sherry, vinäger, soja och chilibönpastan och woka ytterligare någon minut, innan du tillsätter salladskålen. Blanda väl. Tillsätt maizenaredningen och rör om försiktigt, tills såsen börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad salladslök och chili innan servering. Om man är känslig mot stark mat rekommenderar jag att man tillsätter chilin samtidigt som vitlöken och ingefäran, pillar bort kärnorna eller utesluter den helt. Hetta får det ändå av chilibönpastan, men min mun brann lite igår. Men gott var det!
 
 

Persisk rödbetssoppa med gröna linser & dumplings

Publicerad 2013-01-22 15:28:21 i Billigt

 
 
Dille på dumpling? Nej, detta är inte en sån dumpling, detta är vad man brukar kalla klimp, kokt degklump liksom. Dumpling låter dock godare än både klimp och kokt degklump. Denna soppa som på persiska heter shoorba-ye yazdi är väldigt mättande tack vare linserna, men framför allt tack vare dumplingsen.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

4 rödbetor, skalade och tärnade
1,5dl gröna linser
½ gullök, hackad
2 grönsaksbuljongtärningar
1tsk gurkmeja
1 liter vatten
Salt
Svartpeppar
Olivolja
 
Dumplings:

2dl vetemjöl
Salt
Ljummet vatten
 
Hetta oljan i en tjockbottnad gryta. Fräs lök och gurkmeja tills det börjar ta färg. Rör i rödbetstärningar och linser. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i 50min under lock. Rör om då och då. Gör dumplingsen under tiden. Blanda mjöl och salt i en liten skål. Blanda i vatten lite i taget, tills det blivit tillräckligt degig för att knåda utan att kleta fast överallt. Rulla små bollar, ungefär i köttbullestorlek. När soppan kokat i 50min kan du tillsätta dumplingsen. Låt puttra ytterligare 30min. Servera soppan som den är, eller med en klick naturell yoghurt som jag gjorde.
 
 
 
 

Siomai - filippinska dumplings

Publicerad 2013-01-20 15:25:53 i Billigt

 
 
Första gången jag åt detta var från ett litet stånd inne på ett shoppingcenter i Manila. Vi var lite småhungriga och köpte 5 dumplings med dippsås, on the go. Och WOW! Det var supergott, så vi gick givetvis dit igen. Och igen... Och igen! Nu har jag själv upptäckt att det faktiskt är superenkelt att göra själv. Jag fuskar med färdigköpt wontondeg som finns att köpa frysta på Kina center livs på Möllan.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

1 paket wontonpapper
250g fläskfärs
½ gullök, finhackad
1 liten morot, skalad och finhackad
2-3 vitlöksklyftor, pressade
½ burk vattenkastanjer, finhackade
Salt
Svartpeppar
 
Dippsås 1:

1 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl kokosvinäger
½ dl fisksås (eller soja, för veggies)
 
Dippsås 2:

½ röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2msk calamansijuice (eller lime eller citron)
½ dl filippinsk soja (eller japansk)
 
Dippsås 3:

½ röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl filippinsk soja
2 tsk ingefära, finriven
2msk fisksås (eller soja, för veggies)
 
Börja med att blanda samman dippsåserna, så att smakerna får utvecklas medan du gör dumplingsarna. Låt wontonpapperna tina, separera dom. Blanda alla ingredienserna till färsen. Lägg en klick färs, ca 1msk, i mitten på ett wontonpapper och vik upp ändarna och knip till, inget vatten eller ägg behövs för att försegla knytet. Inget fancy, bara så att det blir ett litet knyte som håller ihop räcker. Koka upp lite vatten i en gryta. Ta pastakastrull, sil, ånginsats, whatever, lägg lite aluminiumfolie i den och sätt i grytan. Placera knytena i ånginsatsen och sätt på locket. Sänk värmen så att det fortfarande puttrar och ångar, utan att det stormkokar. Ånga knytena i 15min och servera med dippsåserna. Enkelt och gott! Detta kan man ha som en liten plockmiddag, men det funkar också som snacks, som en del av en större måltid eller varför inte som förrätt? Om man inte käkar kött kan man fylla knytena med grönsaker, eller om man är mer sugen på skaldjur kan man ha räkor i.
 
 

Filippinsk aubergineomelett med chili- & vitlöksvinäger

Publicerad 2013-01-15 19:03:00 i Billigt

 
 
En enkel och billig maträtt från Filippinerna är aubergineomelett, eller tortang talong som det heter på tagalog. Det är egentligen något man äter till frukost, men jag tycker det passar precis närsomhelst! En vanlig variant på denna omelett är att ha köttfärs i omeletten också, men jag tycker det är överflödigt. Auberginen, saltet och äggen är det enda jag tycker behövs. Om man bortser från dippsåsen. Dippsåsen är viktig! Om man inte orkar med dippsåsen eller man kanske inte gillar det kan man istället ha lite ketchup till, som en riktig filipino.
 
2 personer
 
Ingredienser:

1 medelstor aubergine
Salt
2 ägg
 
Dippsåsen:

3 msk kokosvinäger
1 röd chili, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2msk fisksås
 
Extra tillbehör:

Hackad, rostad vitlök
MER FISKSÅS!
 
Stick några hål med en gaffel i auberginen och koka i lättsaltat vatten i 15min. Vispa ihop ägg och salt i en skål. Blanda dippsåsingredienserna och ställ åt sidan, så att smakerna utvecklas. Skölj den kokta auberginen i kallt vatten tills den svalnat tillräckligt för att du ska kunna hålla i den utan att bränna dig. Skala försiktigt av skinnet med en kniv. Det är inte så noga att få med precis allt skinn, men det mesta iallafall! Spara skaftet på den. Lägg auberginen i äggsmeten och platta ut den med en gaffel och vänd den så att hela täcks med ägg. Hetta olja i en stekpanna, lägg auberginen i stekpannan och häll på resterande äggsmet. Stek gyllene på båda sidor. Servera med massa vinäger, och om man som jag är smått besatt av fisksås; extra fisksås! Jag hade även lite överbliven rostad vitlök som jag strödde över riset.
 
 
 
 
 

Rostad potatis med äpple & rosmarin & morisk sallad med tahinidressing

Publicerad 2013-01-14 16:23:13 i Billigt

 
 
Igår blev det något ganska simpelt. Jag var ute i Köpenhamn till morgonkvisten och vaknade med bakfyllan från helvetet. I vanliga fall brukar det stå pizza eller annat slabb på menyn dagen efter, men det var så illa att jag hade problem att få ner någonting överhuvudtaget. När det är så illa är det fräscht och lättätet som gäller. Inte ofta det händer, men ibland! Salladen är ett något modifierat Jamie Oliver-recept. Vill man kan man ha en bit stekt lax till, eller varför inte nystekta falafelbullar?
 
1 person

Ingredienser:

2-3 potatisar, tärnade
1 äpple, urkärnat och klyftat
Salt
Svartpeppar
Olivolja
2tsk torkad rosmarin
 
Salladen:

1 morot, skalad och skuren i tändsticksstora stavar
10 rädisor, skivade
En handfull persilja, hackad
En handfull färsk mynta
½ rödlök, skivad
1msk olivolja
1msk rödvinsvinäger
1msk tahini
Salt
Svartpeppar
1 liten vitlöksklyfta, pressad
 
Sätt ugnen på 225°C. Blanda potatis, äpple, kryddor och olivolja i en ugnsform. Rosta tills det börjar få fin färg,  ca 20-30min. Blanda morot, rädisor, rödlök och färska örter. Rör ihop resterande ingredienser i en liten skål tills den fått en jämn konsistens. Slå över dressingen över salladen och blanda försiktigt. Servera!
 
 

Sambar - indisk grönsaksgryta från Kerala

Publicerad 2013-01-07 13:17:00 i Billigt

 
 
Sambar kanske inte säger så mycket om man inte är hemma i det indiska köket. Sambar är en het, syrlig grönsaksgryta från Kerala i Indien med bland annat tamarind och linser. Man brukar servera sambar med antingen ris eller något som heter idli. För de som inte vet är idli är en slags ångad kaka gjord på en smet av fermenterat ris och linser.
Ibland kan jag helt plötsligt få för mig att jag är sugen på saker jag aldrig smakat innan. Som idli. Det är en jättemärklig känsla, typ som en déjà vu. Hursomhelst så hade jag beslutat mig för att göra idli så jag kunde släcka mitt sug. Jag frågade min vän Caroline som är min rådgivare när det kommer till indisk mat, framför allt. Det var visst knepigt att få det bra. Istället för att ge mig på nåt som med stor sannolikhet kommer misslyckas köpte jag mig ett paket med idli-pulvermix. När man gör idli ska man egentligen ha en speciell form att ha smeten i när man ångar, men jag körde på mitt trusty ol' aluminiumfolie som jag formade till små idliformar. Det gick bra! Jag fick för mig att de skulle vara ovala, men de ska egentligen vara runda. Spelar ingen roll egentligen, de blev goda och passade bra med sin milda, något speciella smak till den kryddiga sambargrytan! Jag lägger inte ut receptet på idli, det är liksom bara att följa anvisningarna på paketet om man får lust att testa det. Om jag någon gång gör idli från scratch kommer jag lägga ut recept på det. Om det blir bra, alltså.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:
 
Sambar:

Valfria blandade, tärnade grönsaker t.ex. gröna bönor, okra, aubergine, grön paprika, potatis morot. (jag hade 2 potatisar, 1 morot, 4 okra, ½ grön paprika)
1 gullök, strimlad
1 tomat, tärnad
1msk tamarindpasta
1,5dl kokta toor dal (en slags linser)
½ tsk gurkmeja
½-1msk chilipulver
2tsk senapsfrön
1-3 stjälkar curryblad
1-3 gröna chili, hackade
En nypa hing/asafoetida
1-2tsk bockhornsklöver, mald
2dl vatten
1-2msk sambarkryddmix
Salt
Svartpeppar
½ msk kokosolja
Ev. färsk koriander, hackad
 

Koka linserna tills de blivit en tjock smet, om man har tryckkokare kan man med fördel använda den, annars tar det en stund med dessa linserna. För mig tog det kanske 1h med vanlig kastrull. Sätt linssmeten åt sidan och hetta kokosolja i en tjockbottnad gryta. Fräs senapsfrön tills de börjar studsa runt i grytan, tillsätt chili, curryblad och bockhornsklövern och fräs någon minut. Tillsätt löken och stek gyllene. Häll i 2dl vatten och tamarindpasta och låt puttra tills lök mjuknat. Tillsätt allt (inklusive linssmeten) förutom koriandern, om man vill ha det. Rör om väl och låt puttra i 5-15min under lock. Se till att det inte är för hög värme, då bränner det lätt i botten. Rör om ofta för att vara säker på att inget fastnar. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer. Strö över koriandern och servera med idli eller basmatiris.
 
 

Thailändsk gryta med röd curry, kokosmjölk & kinesisk vattenspenat

Publicerad 2013-01-03 10:47:00 i Billigt

 
 
Thailändsk currygryta är mitt svar på snabbmat. Alltså, inte hämtmat men inte heller hemmagjord currypasta. Färdig currypasta man kan köpa i affärer med asiatiskt sortiment. Hemligheten ligger i allt smått man lägger i för att piffa till det ytterligare. Jag brukar ha mycket fisksås, några limeblad och extra chili. Ibland slänger jag i extra vitlök och ingefära. Ibland sockrar jag lite. Det finns mycket man kan göra för att få curryn extra god. Igår pressade jag i lime och lät limeskrutten(?) koka med. Jag smaksatte även med lite tamarindpasta. Väldigt gott resultat, om man gillar när det är lite syrligt!
 
3 personer
 
Ingredienser:
 

3dl sojabitar (eller 2 kycklingfiléer, eller 3dl räkor med skal, eller 300g fläskkött)
½ paket kinesisk vattenspenat, delat i 3 delar (finns att köpa i butiker med asiatiskt sortiment. Kan ersättas med annan grönsak som passar, t.ex. salladskål eller vanlig spenat)
1msk thailändsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
½ dl vatten
3-4 limeblad
2msk socker
Saften från ½ lime
½ "limeskrutt"
2tsk tamarindpasta
2-5msk fisksås
En nypa ajinomoto (natriumglutamat, kan uteslutas om man är skraj för "tillsatser".)
2-3 röda chili, hela men med ett snitt tvärs igenom
 
Koka upp lättsaltat vatten och låt sojabitar sjuda i 3min. Häll av vattnet och sätt sojabitar åt sidan. häll i hälften av kokosmjölken i en gryta och blanda med currypastan. Låt puttra i 5min utan lock. Blanda i resterande kokosmjölk, vatten, chili, limeblad, socker, tamarindpasta, ajinomoto, limesaft och limeskrutt. Koka upp och sänk till låg värme. Låt puttra under lock i 25min. Tillsätt vattenspenaten och låt puttra ytterligare 5min. Smaka av med fisksås och socker. Servera med ris.
 
Jag gjorde misstaget att låta vattenspenaten koka med tillsammans med allt. Resultat blev brun vattenspenat. Det är lika gott, men inte lika fint.
 
 

Persisk gryta med valnötter & granatäppelsirap, och ångat ris med rosenvatten & kardemumma

Publicerad 2013-01-01 12:51:23 i Kyckling

 
 
Lite romantisk meny kanske, men om något kök i världen skulle kunna beskrivas som romantiskt så tror jag att det persiska ligger bra till! Denna gryta som egentligen heter khoresh fesenjan, innehåller något så udda som valnötter och granatäppelsirap. Det blir en lite parfymig smak av sirapen. Valnötterna blir annorlunda när det fått stå och puttra i 2-3h, den där lite bittra smaken de kan ha försvinner. Riset var egentligen en blandning av överblivet jasminris och basmatiris. Jag blandade det och återuppväckte det genom att peta ner några kardemummakärnor i det och ånga med några stänk rosenvatten. Att ånga eller steka det är de bästa sätten att få några dagar gammalt ris att bli gott igen. 
 
När jag gjorde denna maträtt första gången använde jag kycklingfilé, men efter 2 timmars koktid blev det jättetorrt. Jag föreslår att man använder kyckling med skinnet kvar, t.ex. min favoritdel; kycklinglåren. Jag använde dock sojabitar, och de blir inte torra och tråkiga efter 2 timmars puttrande. Grytan går dock miste om kycklingsmaken, men jag tycker inte det gör så mycket, när grytan smakar så mycket som den gör ändå. Till serverade jag naturell yoghurt smaksatt med färsk mynta och hackad gurka.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

3-4dl soja- eller quornbitar, eller 3-6 kycklinglår
1dl granatäppelsirap
4,5dl valnötter, grovt hackade
½ gullök, hackad
1-2msk socker
2-4dl vatten
1tsk gurkmeja
En nypa kanel
1msk rapsolja
Salt
Svartpeppar
 
Fräs valnötter i en gryta, tillsätt granatäppelsirap och 2dl vatten och låt puttra under lock i 30-40min. Fräs löken under tiden i en stekpanna, tills gyllene. Tillsätt gurkmeja, kanel, socker, salt och peppar. I med sojabitar eller kyckling och bryn tills det tagit färg. Blanda med valnötterna och granatäppelsirapen. Häll på mer resterande mängd vatten och låt puttra under lock i 2h. Om det fortfarande är vattnigt efter 2h ska man koka det längre, utan lock så att det reduceras. Grytan ska ha en ganska tjock konsistens. Smaka av med
socker, salt och peppar. Servera med basmatiris (kan rekommendera min ångade variant!) och yoghurt.
 
Granatäppelsirap. Hittade denna på utländska hyllan på Ica. Annars kan man få tag i det i butiker med persiskt sortiment.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemmagjord glass med lemon curd

Publicerad 2013-01-01 12:16:13 i Sötsaker

 
 
Detta var vad vi hade till efterrätt på nyårsafton. Hemmagjord glass på ett superenkelt vis. Inget kok, ingen omrörning en gång i halvtimmen i 5 timmar, ingen glassmaskin. Bara vispa, blanda och frys. Jag borde egentligen inte få nån cred, för min bror gjorde faktiskt hela efterrätten själv. Inklusive lemon curden.
Recept på lemon curd har jag inget, men här kommer själva glassreceptet iallafall! Man kan blanda i vad man vill egentligen, men kanske ska man välja något syrligt, för glassen blir väldigt söt i sig.
 
4 personer
 
Ingredienser:

5dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
3dl lemon curd, eller annan valfri smaksättning
 
Vispa grädden tills den är ganska fast, men inte helt. Rör i den kondenserade mjölken tills det blandats väl med grädden, men försiktigt så att luftigheten i grädden inte försvinner. Rör försiktigt i lemon curden. Häll upp i form och ställ i frysen i 4-6h. Man behöver inte röra runt eller något, låt den bara vara. Ta ut 30min innan servering, så den hinner mjukna lite.
 
 
Bilden blev gulaktig av nån anledning, men den är alltså väldigt vit egentligen.
 
 

Flamberad fläskfilé med peppar, örtmos & rödvinssås

Publicerad 2013-01-01 12:04:28 i Fläskkött

 
 
Igår, nyårsafton, är väl en av de dagar på året man verkligen unnar sig något alldeles extra. Hummer, ostron, oxfilé... Ja, man snålar inte! Menyn jag, min sambo och min bror inspirerades av skulle egentligen vara på oxfilé, men det hade dom inte i affären. Slut antagligen. Vi bestämde oss istället för fläskfilé, som jag tycker är väldigt gott ändå, trots att det inte är så dyrt och lika fint. Till detta bestämde vi oss för ett örtigt potatismos med mycket smör!Flamberingen var festlig, har jag aldrig testat innan.
 
3 personer
 
Ingredienser:

Köttet:

600g fläsk- eller oxfilé, putsat och skuret i ca 1,5cm-skivor
1msk hel vitpeppar, mortlad
1,5msk hel svartpeppar, mortlad
Salt
Smör, till stekning
Färsk timjan, till servering
2msk whiskey, konjak eller calvados, till flambering
 
Moset:

15-20 medelstora potatisar, skalade och tärnade
Mjölk
100-200g smör
Salt
2msk färsk timjan, hackad
1dl persilja, hackad
1-2dl purjolök, fint skivad
 
Såsen:
 
3dl rött vin
1,5dl vispgrädde
1-2 kapslar fond du chef beef
2 schalottenlök, fint hackade
75g smör
 
Koka potatistärningar i lättsaltat vatten i 12min, häll av vattnet och mosa med en potatisstöt. Rör i smör tills det smält och blandat sig. Häll i lite mjölk i taget, kanske 1dl, och rör om väl. Fortsätt tills det nått önskad konsistens på moset. Rör i persilja, timjan och purjolök och smaka av med salt. Sätt åt sidan och börja med såsen. Fräs schalottenlöken i smöret i en stekpanna tills det börjar bli gyllenbrunt. Häll på fond och rör om. Häll på rödvin och låt puttra någon minut, häll därefter på grädden och låt allt reduceras till hälften. Detta tar kanske 6-7min på medelvärme. Sätt sås åt sidan. Vänd fläskfiléskivorna i den mortlade pepparn och salta på båda sidorna. Stek i smör tills de fått fin färg på båda sidor. Ta bort stekpannan från spisen om du har spisfläkt innan du flamberar, det kan ta fyr i eventuellt matfett som samlats där. Man ska även se upp så att inga gardiner hänger och fladdrar i vägen också. Ha gärna ett lock nära till hands om det är svårt att släcka elden. Häll på whiskeyn eller den spritsorten man valt och tänd försiktigt på. Elden släcks ganska snabbt när alkoholen är slut. Kvar i stekpannan blir en fin sky, denna kan man blanda i såsen om man vill. Det gjorde vi. Strö färsk timjan över köttbitarna innan servering. Jag glömde det dock men strödde över lite överbliven purjolök. Gott!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela