matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Persiskt sesambröd med za'atar, baba ganoush, tabbouleh & panerad halloumi

Publicerad 2012-09-29 11:24:05 i Vegetariskt

 
 
Igår blev det fusion-meze här hemma. Jag skulle egentligen ha libabröd men hittade inget och orkade inte stanna till på fler ställen på vägen hem, så det fick bli nane barbari (persiskt sesambröd) istället. Men det gjorde inget, det är jättegott! Dessutom penslade jag på olivolja och za'atar och värmde i ugnen, så det blev extra fancy.
 
Za'atar är en vanlig kryddblandning i det libanesiska köket, och består av rostade sesamfrön, torkad timjan och salt. Väldigt gott! Jag panerade halloumi i za'atar och mjöl. Min sambo som vanligtvis inte gillar halloumi ("det gnisslar och smakar inget") gillade t.o.m det. Jag gillar när jag får någon att gilla något de aldrig tyckt om tidigare, då vet man att man har lyckats!
Baba ganoush är en libanesisk röra som liknar hummus, men som smakar helt annorlunda. Basen är tahini och grillad aubergine. Det är riktigt gott, och passar utmärkt till att doppa bröd i.
Tabbouleh är tja, en sallad kanske man kan kalla det? Alltid när jag gjort tabbouleh tidigare har jag haft mycket bulgur och lite persilja, och dessutom gurka och vitlök. Detta ska man visst inte ha, inte när det gäller libanesisk tabbouleh iallafall. Här ligger fokusen på persiljan. Det är iallafall en väldigt fräsch sallad/röra! Hela min "buffé" blev faktiskt väldigt fräsch och är sån lätt mat som inte tynger ner magen och får en att vilja falla i paltkoma på soffan.
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

Za'atar:

4msk sesamfrön
3msk timjan
2tsk salt
 
Baba ganoush:

1 aubergine
5,5msk tahini
2msk citronsaft
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1msk olivolja
1tsk salt
1krm cayennepeppar
½ tsk za'atar
Ev. paprikapulver + lite extra olivolja
 
Tabbouleh:

½ dl bulgur
juice från 1 citron
3-4dl persilja, hackad
½ dl färsk mynta, fint hackad (kan ersättas med 1msk torkad mynta, kan också uteslutas helt)
2 tomater, fint tärnade
3 salladslök, fint hackade
½ dl olivolja
1-2tsk salt
 
Panerad halloumi:

200g halloumi, skivad
½ dl za'atar
1dl vetemjöl
Olivolja
 
Sätt ugnen på 250°C. Skär några snitt i auberginens skinn och grilla i ugnen tills skalet svartnat. Du ska alltså bränna den stackaren! Ta ut och låt svalna.
Blötlägg bulgur i citronsaften och 1dl kokande vatten i 20min. Häll eventuellt av överflödigt vatten efter 20min. Blanda med resterande tabbouleh-ingredienser.
Gör za'ataren genom att rosta sesamfröna och mortla lätt tillsammans med salt och timjan.
 
När auberginen svalnat av något kan du dela den. Skrapa ut innanmätet och blanda med resterande baba ganoush-ingredienser och mixa allt slätt med mixerstav. Avsluta med att ringla lite olivolja över och strö en nypa paprikapulver i mitten av röran, så ser det extra trevligt ut!
Vänd halloumin i za'atar och sen i vetemjöl. Stek gyllene på båda sidor i olivolja.
 
Servera allt tillsammans med bröd, helst libabröd men jag använde nane barbari och det funkade skitbra! Annars kan man nog ersätta med pitabröd, naanbröd eller kanske t.o.m lantbröd? Man kan piffa upp brödet genom att pensla olivolja och za'atar och värma i ugnen på 190°C i 3-4 min. När jag åt detta igår satt jag och brädde på baba ganoush på brödet och toppade med tabbouleh och halloumi, men det gör man lite som man vill. Perfekt plockmat!
 
Fr.v. hummus, baba ganoush, panerad halloumi
Andra raden: Nane barbari med za'atar, tabbouleh
 
 

Varmrökt lax, ugnsrostade rotfrukter, hummus och sallad med paprika & avokado

Publicerad 2012-09-28 15:01:53 i Allmänt

 
 
Varmrökt lax är gott. Och dyrt. Min lösning stavas liquid smoke. Laxpriset kommer man aldrig ifrån, men just den rökiga delen kan man kringgå med denna ljuva smakgivare. Visst är konsistensen och smaken kanske inte densamma, men vad gör det när det ändå är gott och nästan som the real deal? Liquid smoke passar även utmärkt att pensla på grillat, blanda i burgarfärsen, köttfärssåsen och att marinera tofu i. Ja, den har helt enkelt många användningsområden, och jag har alltid en flaska i skafferiet.
Igår blev en salig blandning till middag. Men det funkade bra ihop! Har dessutom massvis av hummus över som jag kan mumsa på under dagen, har nämligen köpt persiskt sesambröd idag - superfärskt sådant dessutom! Om man har chansen att komma över sånt här bröd ska man slå till, det är oftast jättebilligt och supergott!
 
Persiskt sesambröd - Nane barbari. Mycket gott!
 
3 personer
 
Ingredienser:

3st laxfiléer
Salt
2tsk liquid smoke (eller annan rökarom, liquid smoke är ett märke)
 
Rotfrukterna:

3 potatisar, skalade och tärnade
2 morötter, skalade och tärnade
1 kålrabbi, skalad och tärnad
1 palsternacka, skalad och tärnad
2tsk timjan
2tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
1-2msk rapsolja
 
Hummusen:

2,5 dl kikärtor
3msk olivolja
Saften från 1 citron
3-4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1dl persilja, hackad
1msk tahini
½msk salt
½dl vatten
 
Salladen:

½ påse mixad sallad (jag hade medelhavsmix från Coop)
½ rödlök, fint skivad
1 röd paprika, strimlad
1-2 avokado, tärnad
(Man kan ta vad som passar en bäst egentligen, annat som jag tycker är gott i sallad är snabbstekta haricot verts, färska sockerärtor eller sugar snaps, alfa-alfagroddar, tärnad nektarin/persika, tärnad mango... Ja, jag gillar det mesta!)
 
Om man som jag kokar egna kikärtor börjar man med det. Torkade kikärtor blötlägger man kvällen innan (mina brukar stå i nästan 24h) i lättsaltat vatten. När man kokar kikärtor kokar man aldrig det i samma vatten som de blötlagts i, för då kan man få ont i magen. Så, nytt vatten är det som gäller! Koktiden varierar, men man får räkna med 40min eller mer åtminstone.
Sätt ugnen på 180°C. Lägg laxfiléer i en ugnsform, salta och droppa över rökaromen och blanda med händerna så hela filéerna täcks av rökaromen och salt. Täck med folie och ha i ugnen i typ 20-25min. Lägg rotfruktstärningar i en hög på en ugnsplåt. Ringla över olja och tillsätt kryddorna. Blanda allt och sprid ut över hela plåten. Ha i ugnen tills allt är klart, de blir bara godare ju längre det får stå (om de då inte totalt förkolnar såklart, men man får hålla lite koll på ugnen medan man trixar med annat i köket) När kikärtorna är färdigkokta kan man skölja dem så de blir lite ljumma. Mixa med resterande ingredienser till hummusen. Spä eventuellt med mer vatten ifall det blir för tjockt, konsistensen är en smaksak. Överbliven hummus är underbart bl.a. som pålägg på mackan, så det är lika bra att göra en rejäl sats! Följer man mitt recept behöver man inte snåla till middagen iallafall! Servera laxen med rotfrukterna, hummusen och salladen. 
 
 
 
 

Ginisang munggo

Publicerad 2012-09-26 10:12:47 i Billigt

 
 
Ginisang munggo, eller bara munggo som man brukar kalla det, är en filippinsk gryta med mungbönor, spenat och tomat. Egentligen ska man servera den med ris och stekt fisk eller kött, men jag brukar äta den med bara ris till. Det är en väldigt enkel och opretentiös maträtt, men jag gillar det!
 
4 personer
 
Ingredienser:

2,5dl mungbönor
En bunt spenat, grovt hackad (jag kör på hel fryst spenat istället, i kuber. Hade kanske 10 st)
1 tomat, mosad (mosa den i handen, se upp för tomatsprut bara!)
1 gullök, skivad
2-3 vitlöksklyftor, pressade
2-4 msk fisksås (ersätt med salt för en vegetarisk rätt)
4 dl vatten
1msk rapsolja
 
Börja med att koka mungbönor. Om man vill förkorta koktiden kan man blötlägga bönorna i 8h innan (då blir koktiden typ 10-15min), men jag brukar bara koka dom direkt, koktiden blir ungefär 30-40min. Häll av vattnet när de är färdigkokta och sätt åt sidan. Hetta olja i en gryta och sautera lök och vitlök tills löken börjar mjukna. Tillsätt spenat, om det är fryst spenat så låt det bara smälta. Mosa i tomaten och rör om. När tomaten börjar bli mosig i konsistensen kan du hälla i mungbönorna, blanda väl och låt sauteras en stund. Häll i vatten (se bara till att det inte blir för tunnt, det ska ändå vara "gryt-aktigt") Låt koka upp, smaka av med fisksås och servera med nykokt ris. Om man vill kan man ha daing (stekt kokosvinäger- och vitlöksmarinerad sill) eller t.ex. stekt fläskkotlett till. Ett tips är att strö lite socker på kotletten medan man steker den, så att den blir karamelliserad, det passar utmärkt till!
 
 

Daing, fried garlic rice & blancherade sötpotatisskott med bagoong

Publicerad 2012-09-25 15:33:43 i Billigt

 
 
I helgen hälsade jag på hos mina föräldrar i Åhus. Som alltid äter vi gott. Både jag och mamma är ju matlagningsintresserade, så det blir ofta att man gör något extra när man träffas. I helgen gjorde jag t.ex. vit chokladterrine med halloncoulis till efterrätt. Jag tog ingen bild, men jag kommer göra det igen snart, och då kommer recept och bild. Det är superenkelt och supergott iallafall!
Till frukost på söndagen var jag och mamma sugna på filippinsk frukost. I Filippinerna är det vanligt att man äter stekt ris, stekt ägg och kött eller fisk till frukost. Jag säger bara: kontinental frukost - släng dig i väggen! Mamma hade köpt sill och det fanns överblivet ris i kylen.
Mamma gick och knipsade av skott från en sötpotatis hon satt i vatten. Jag har aldrig smakat just sötpotatisskott tidigare, men det var gott! Det påminde om något jag åt i Filippinerna i julas, som jag inte minns vad det var riktigt. Mamma hade hittat skott till någon växt på en grönsaksmarknad när vi var uppe i bergen. Hon hade inte ätit detta sen hon var liten, så hon ville smaka det igen. Hon köpte med, and I kid you not, en stor säck med dessa skott som vi skulle ha med oss tillbaka till Manila där vi skulle fira jul med släkten. När vi väl skulle äta det på julafton var vi dock så otroligt mätta efter att ha satt i oss allt från helstekt gris till filippinska vårrullar, så vi orkade knappt. Men jag smakade. Och jag gillade det.
Hursomhelst så tillagade mamma dessa sötpotatisskott som hon tillagat skotten i Filippinerna; blancherade och smaksatta med bagoong ( filippinsk fermenterad räk/fiskpasta) och calamansi (en liten citrusfrukt man brukar ha som krukväxt iallafall här i Sverige, även kallad calamondin)
Daing är egentligen saltad och torkad fisk marinerad i kokosvinäger och vitlök som hårdstekts. Jag tycker det kan vara för salt, så min variant på daing är gjord på färsk eller fryst sill, med betydligt mindre salt. Daing är syrlig, knaprig och har mycket smak av vitlök. Med andra ord, det är skitgott!
 
2 personer
 
Ingredienser:

1 paket frysta sillfiléer (eller färska)
3 tsk salt
1tsk svartpeppar
2dl kokosvinäger (eller vitvinsvinäger)
4 vitlöksklyftor, pressade
 
Fried garlic rice:

Överblivet ris (vi hade kanske 1 liter!)
4-5 vitlöksklyftor, pressade
Aromat (alternativt salt) efter smak
Neutral matolja, t.ex. rapsolja
 
Tina sillfiléerna. Blanda vinäger, salt, peppar och vitlök i en skål. Lägg i fisken och blanda. Låt marinera i 1h, rör om då och då. Hetta olja i en stekpanna tills det börjar ryka. Stek sillfiléer på båda sidor på hög värme tills krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. Sautera vitlöksklyftorna till riset tills de börjar bli gyllene. Tillsätt ris och blanda väl med vitlök. Strö över aromat eller salt och rör om. Låt steka tills riset börjar få lite färg. Servera med fisken, blancherade sötpotatisskott med bagoong om man har det (!) och om man vill, filippinsk tomatsalsa.
 
 
 

Thai green curry med quorn och aubergine & stekt ris med ägg, limeblad och koriander

Publicerad 2012-09-25 14:52:08 i Billigt

 
 
Något jag alltid har i kylen är thailändska currypastor. Märket jag använder heter Mae-ploy. Det är thailändskt och man kan hitta dessa små godingarna i affärer med östasiatiskt sortiment. Det är så skönt att bara kunna slänga ihop en god, stark thailändsk curry när man inte har tid att göra sån där härligt, kärleksfullt tillagad mat. Man behöver inte ringa pizzerian för att få mat snabbt, man gör bara en thaicurry! 
Igår gjorde jag grön curry. Jag gillar att göra den på quornbitar, aubergine och extra chili. Överblivet ris är dumt att slänga när man kan trolla fram något så fantastiskt som stekt ris! Så gårkvällens middag blev stark, kryddig och helt perfekt för en ruggig och regnig, mörk kväll.
 
3 personer
 
Ingredienser:

1 liten aubergine, tärnad
4dl quornbitar (eller 2 tärnade kycklingfiléer)
1 burk (250ml) kokosmjölk
3-5 röda chili, hackade (ev. fröna bortpillade om man vill minska styrkan)
1-2msk fisksås
1-2msk grön currypasta
1msk neutral matolja (jag använde rapsolja)
 
Riset:
 
Överblivet ris (jag hade kanske 6dl basmatiris)
2 vitlöksklyftor, pressade
3 limeblad, finhackade med stjälken bortskuren
½dl koriander, hackad
1 ägg
1msk fisksås
1msk neutral matolja
 
Fräs aubergine i en gryta. Tillsätt quorn- eller kycklingbitarna och låt ta lite färg. Häll i chili och stek någon minut, tillsätt sedan currypastan och blanda väl. Häll på kokosmjölken och blanda. Låt puttra utan lock medan du gör riset. Sautera vitlök i en stekpanna. Tillsätt riset (se till att riset inte är klumpigt innan genom att knåda det med händerna. Antingen direkt i din tupperware eller i en plastpåse för mindre kladd) Låt stekas en stund, rör om då och då. Skrapa ris åt ena sidan i stekpannan och knäck ett ägg. Blanda ägget med stekspaden som om du skulle göra äggröra. När ägget stekts kan du blanda det med riset. Tillsätt limeblad och smaka av med fisksås. Ta bort ris från värmen och blanda i koriandern. Nu kan du även dra av curryn från värmen. Smaka av den med fisksås och servera med riset.
 
 
 
 

Jamaican jerk drumsticks & rostade potatisklyftor med aioli

Publicerad 2012-09-22 09:43:00 i comfort food

 
 
 
Det är synd om min sambo. Han älskar potatis, men blir serverad ris nästan varje dag. Alltså, han tycker ju om ris också, men potatisen, den är helig. Jag tycker den kan vara svår. Jag lagar ju nästan aldrig mat som passar med potatis! Men något som både jag och min sambo tycker väldigt mycket om är potatisklyftor och aioli. Äter det som chips med dipp. Men detta är ingen vardagsmat för mig. Detta är typisk comfort food som passar helgen till. 
Jamaican jerk är en kryddblandning med bland annat kryddpeppar, scotch bonnet chili och vitlök. Denna kryddblandning kan man ha till allt från fläskkött till fisk. Jag gjorde den med kycklingben, perfekt fingermat! Ärligt talat var det ingen favorit för mig (sambon gillade det dock skarpt!), men jag upptäckte iallafall scotch bonnet chili! Den är stark och söt och påminner mycket om paprika, både till utseende och smak. Kan tänka mig dessa små godingar fyllda med getost kanske?
 
 
 
3-4 personer
 
Ingredienser:
 
Kycklingen:

900g kycklingben
3 salladslök
3 scotch bonnet chili
4-6 vitlöksklyftor
½ dl socker
½ msk kryddpeppar
1krm muskotnöt
1msk timjan
1tsk kanel
1msk japansk soja
1msk salt
Svartpeppar efter smak
1dl vatten blandat med 1-2 tsk rökarom (liquid smoke heter den jag använder)
 
Potatisklyftorna:
8-10 stora potatisar, klyftade i 8 klyftor
2msk rapsolja
Valfria kryddor efter smak (jag använder en blandning av aromat, grillkrydda, pommes frites-krydda och salt)
 
Aiolin:

1 burk créme fraiche
½-1dl majonnäs
2-4 vitlöksklyftor, pressade
1tsk paprikapulver
Salt efter smak
 
Ta alla ingredienser (förutom rökaromen och vattnet) till kycklingmarinaden och mixa fint till en pasta. Lägg kycklingbenen i marinaden i minst 2h innan tillagning. Sätt ugnen på 180°C. Blanda potatisklyftorna med oljan och kryddorna på en plåt. Fördela kycklingbenen på galler med plåt under. Sätt in kycklingen nederst och potatisen överst i ugnen, genom att tillaga samtidigt spar man ju tid! Vet inte hur det funkar med vanligt ugn, jag har varmluftsugn och då funkar det att göra såhär. Låt stå i ugnen i ca 1,5h. Titta till under tiden. Medan man väntar kan man svänga ihop fuskaiolin, det är bara att blanda alla ingredienserna och låta stå och götta till sig i kylen. Ta ut potatisklyftorna när de fått fin färg. Flytta upp kycklingen och sätt ugnen på grill; 240°C. Häll i vattnet med rökaromen i plåten under kycklingen. Låt grillas tills de börjar svartna lite. Vänd kycklingen och grilla på andra sidan. Ta ut och pensla kycklingbenen med rökaromsvattnet från plåten. Servera med potatisklyftorna och aiolin.
 
 
 

Fish curry med kokosmjölk

Publicerad 2012-09-20 10:14:52 i Fisk- och skaldjur

 
 
Fish curry på makrill och mycket tamarind är en vardagsfavorit. Det går ganska snabbt att göra, är nyttigt och mättande. I vanliga fall brukar jag göra utan kokosmjölk, men igår kände jag för att testa något nytt. Det blev en curry med, förutom kokosmjölk, även fänkålsfrön. Något jag inte använt så mycket när jag lagat indiskt. Resultatet blev en stark och god curry!
 
3 personer
 
Ingredienser:

1 paket frysta makrillfiléer, halverade
1 gullök, skivad
½tsk fänkålsfrön, hela
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1msk ingefära, finhackad eller riven
3-4 gröna chili, hackade
2tsk senapsfrön
½-1msk indiskt chilipulver
½tsk gurkmeja
Curryblad efter smak
1dl kokosmjölk
2tsk tamarindpasta
Salt
Kokosolja
 
Fräs senapsfrön i kokosolja i en gryta tills de börjar studsa. Häll i fänkålsfröna och fräs någon minut, tillsätt sedan löken och bryn tills de börjar få en gyllene färg. Tillsätt sedan currybladen, den hackade chilin, vitlöken och ingefäran och låt fräsa en stund. Häll i gurkmeja, salt och chilipulver, 1,5dl vatten, kokosmjölken och fiskbitarna. Tillsätt tamarindpastan och låt koka upp. Servera med basmatiris och indiska pickles. 
 
 
 

Mathanga curry

Publicerad 2012-09-17 13:07:00 i Billigt

 
 
Igår gjorde jag indiskt. Mathanga curry, närmare bestämt. Mathanga curry är en curry på pumpa, och faktiskt, min sambo gillade det! Trots att det var pumpa! Score! Ja, det var ju skitgott också, som all annan indisk mat som jag får ta del av via min vän Carolines blogg. Kolla in den! Där kan ni också hitta receptet på mathanga curry.
 
 
Ja ni ser väl själva hur mumsigt det ser ut? Servera med basmatiris och indiska pickles. Här har jag toppat med mixed vegetable pickles.
 

Spaghetti carbonara & sallad med ruccola, sockerärtor, paprika och avokado

Publicerad 2012-09-15 11:22:21 i comfort food

 
 
Spaghetti carbonara är något som jag brukar göra på fredagar. Det är gott, och det går snabbt att svänga ihop. Och sen är det ju också sådär helg-onyttigt som jag vill att det ska vara, just för att markera att det är helg.
Min carbonara är säkert inte det som folk hade velat kalla en "äkta" carbonara. Jag har inte ens äkta parmesan i min! Sen blandar jag dessutom salladen och pastan, så det blir som en pastasallad. Dessutom är jag en sån där som använder ketchup.... Till ganska mycket. Även pasta carbonara (hallå, det är ju pasta liksom!?). Min sambo skakar på huvudet när han ser hur jag "förstör" maten med ketchup. Han fattar ju inte att jag förhöjer smaken.
 
2 personer

Ingredienser:

Spaghetti (jag använde dock linguine)
2 paket bacon, hackat
1dl parmesanost, riven
3-4 äggulor
2 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
Salt
Svartpeppar
 
Salladen:

1 röd paprika, strimlad
1 liten rödlök, skivad
En handfull sockerärtor, halverade
1 avokado, tärnad
En handfull ruccola
 
Koka spaghettin och stek bacontärningarna tills krispiga, låt rinna av på hushållspapper. Vispa samman äggulor, grädde, parmesanost, salt och peppar i en skål. Häll av vattnet på spaghettin när den är klar, och blanda i bacontärningarna. Blanda därefter i gräddblandningen och rör om väl. Man kan välja ifall man vill blanda i salladen i carbonaran eller om man vill ha den vid sidan om. Jag brukar ha vid sidan om och sen blandar jag allt när jag tagit, men min sambo gillar carbonaran plain - inga grönsaker (japp, som ett barn.) och ingen ketchup.
 
 

Detta är alltså carbonara. På mitt sätt.
 

Provençalsk gratäng med vitlöksbröd

Publicerad 2012-09-14 13:03:00 i Billigt

 
 
Egentligen var det meningen att jag skulle göra cous-cous med fetaost till, men när jag öppnade fetaostburken slogs jag av en vedervärdig jäststank. Rakt ner i soptunnan med den. Så kan det gå. Plain cous-cous? Näe. Jag visste att gratängen inte skulle vara så mättande, så jag började desperat gräva i frysen. Hittade en vitlöksbaguette, den fick duga.
Det blev gott, men kanske inte så mättande, så jag rekommenderar att man faktiskt gör cous-cous, ris eller potatis till. Nu blev gratängen till 2 personer eftersom vi bara hade en baguette som tillbehör, annars kan man lätt dela det på 4 om man då har t.ex. cous-cous till.
 
2 personer
 
Ingredienser:

1 zucchini, skivad
2 tomater, skivade
1 liten rödlök, skivad
2 bitar inlagd grillad paprika, strimlad
1dl gröna oliver utan kärna, skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1msk olivolja
½msk tryffelolja (kan uteslutas, ta då ½msk olivolja extra)
½dl parmesanost, riven
½dl färsk basilika, hela blad
1msk srirachasås
1tsk rökt paprikapulver
Salt
Svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225°C. Varva zucchiniskivor, tomatskivor, grillade paprikastrimlor och lökskivor i en ugnsform. Tryck ner basilikabladen mellan och under skivorna. Salta och peppra efter smak, och strö över det rökta parikapulvret. Ringla över olivoljan, blanda olivskivor och vitlök och strö över. Fördela srirachasåsen jämnt, strö över parmesanosten. Avsluta med att ringla över tryffeloljan. Gratinera i ugnen i 30min. Håll koll så att det inte bränns bara, alla ugnar har inte samma verkningsgrad så tiden kan variera. Själv sänkte jag till 200°C de sista 10 minuterna. Servera med vitlöksbaguette för en lättare måltid, annars med kokt potatis, ris eller cous-cous. 
 
 
 
 

Espinacas con garbanzos med tomat- & avokadosalsa

Publicerad 2012-09-13 15:53:32 i Billigt

 
 
Ett nyfunnet favoritrecept är kikärts- och spenatröra, som jag envisas med att kalla för espinacas con garbanzos. Jag har bara gjort det en gång tidigare, och då hade jag det till tortilla de patata (eller potatisomelett, om man inte är lika pretto som jag.) och det var en ljuvlig kombination. Jag upptäckte dock efter en blöt kväll att det var sinnessjukt gott till ris! (ja, jag hade cravings efter kikärtor på fyllan - inte burgare som vanligt, så det är verkligen gott!) Så igår gjorde jag det igen. Fast med ris och tomat- & avokadosalsa. Underbart tillsammans! Dessutom helt veganskt, om man går igång på det. Själv går jag igång på god mat, som detta ju också är.

Receptet på espinacas con garbanzos hittar ni här.
 
Tomat- & avokadosalsa för 4 personer:

2 tomater, tärnade
2 avokado, tärnade
½ rödlök, tunt skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Saften från ½ citron
½dl koriander, hackad
1msk olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Blanda tomater, avokado, koriander och rödlök i en skål. Vispa samman olivolja, citronsaft, vitlök och kryddor och slå över grönsakerna. Blanda varsamt och servera till espinacas con garbanzos och ris.
 


 

Sesam- och ingefärsrostad pumpa & quorn med oi muchim

Publicerad 2012-09-12 12:41:35 i Koreanskt

 
 
Satt och kikade runt på alltommat.se och hittade ett recept som bara träffade mitt i hjärtat. Har ju nyligen gjort bibimbap och blivit exakt lika begeistrad över hur jäkla gott det faktiskt är med koreanskt, som jag alltid blir. Receptet som lockade på mig var sesam- och ingefärsrostad pumpa. Sesam. Ingefära. Vitlök. Sounds korean to me! Jag spånade lite på tillbehör och hittade ett enkelt recept på en gurksallad, oi muchim, som verkade passa bra till. Eftersom min sambo inte är superglad för pumpa (taskigt läge eftersom jag använt pumpa mycket i min matlagning på sistone, hehe!) så tänkte jag att jag ändå fick slänga i lite quornbitar för att stilla hans "kött"-begär.
Ett trevligt och gott varagsrecept, lite kimchi på denna måltiden och jag är mer än nöjd!
 
4 personer
 
Ingredienser:

Pumpa (jag hade kanske 400g muscatpumpa), tärnad
200g quornbitar (eller tärnad kycklingfilé)
½-1msk salt
1msk sesamolja
2msk ingefära, finhackad eller riven
Ev. 1msk sweet chilisås (överflödigt upptäckte jag efteråt, pumpan är ju så söt i sig)
3 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
1msk sesamfrön
 
Oi muchim:

1 gurka, tunt skivad
2tsk salt
1msk gochugaru (koreanskt chilipulver)
2 salladslökar, hackade (hittade inte salladslök i affären, så jag körde på en bunt gräslök)
1 vitlöksklyfta, finhackad
2tsk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
1tsk socker
1tsk sesamolja
1tsk sesamfrön
 
Sätt ugnen på 200°C. Blanda ingefära, vitlök, salt, sesamfrön, sesamolja, pumpa, quornbitar eller kycklingtärningar och eventuellt sweet chilisås på en plåt. Rosta i ugnen i 30-40min, eller tills allt börjar få en fin, gyllene yta. Blanda under tiden salt och gurkskivor i en skål och låt stå och vattna av sig i 20min. Häll av överflödigt vatten och blanda i resterande ingredienser till salladen. Servera pumpan & quornbitarna med gurksalladen, kimchi och ris.
 
 

Stekt ris med thaibasilika & quorn

Publicerad 2012-09-10 13:57:22 i Billigt

 
 
Hela förra veckan åt vi ris ris ris. Och ris. Ja, och så risnudlar. Har jag sagt att jag älskar ris? Är uppväxt med ris framför potatis, så det är kanske inte så konstigt. Min sambo är dock en potatiskille, tough luck säger jag bara! Alltså, han gillar ju ris, men om jag ställt fram en skål potatis och en skål ris hade han ju tagit potatisen, helt klart. Hursomhelst så har vi alltid risrester efteråt, och detta har jag hamstrat i en plastburk i kylen hela veckan. Ris har ju en tendens att bli hårt och ganska räligt efter en tid i kylen. Medan vissa slänger det tar jag en tugga av det och tänker "just ripe". Lyckan är ju när man får göra stekt ris!!! En klassiker för mig är att bryna massa vitlök tills det börjar ta färg och sen slänga i ris och aromat och steka tillsammans med vitlöken. Detta är typiskt tillbehör till en typisk filippinsk frukost, och är så gott så jag vet inte vart jag ska börja. Igår gjorde jag dock en hel måltid av det stekta riset, typ som en pyttipanna. Till det gjorde jag gurksallad. Jag ville egentligen servera ett stekt ägg till, men äggen var slut. Det var ju gott ändå, men alltså, när man punkterar gulan och allt rinner ut över riset... Går liksom inte att slå den kombinationen! Resterna idag ska iallafall helt klart ackompanjeras av ett stekt ägg. 
 
4 personer
 
Ingredienser:

Överblivet kokt ris (jag hade kanske 1 liter)
1 röd chili, hackad
2msk ostronsås
4msk fisksås
1msk socker
2 salladslök, hackade
3-4dl quornbitar
1-½ knippe thaibasilika, bladen
4 vitlöksklyftor, pressade
2msk matolja
 
Hetta olja i en stekpanna. Stek quornbitar på medelvärme. Släng i chili, thaibasilika, salladslök och vitlök när quornbitarna tinat och börjar ta färg. Bryn en stund tills vitlöken börjar ta färg, tillsätt sedan ostronsås, fisksås och socker. Höj värmen något och tillsätt riset (ett tips för att slippa stå och hacka sönder risklumparna med stekspaden i pannan är att hälla riset i en plastpåse och trycka sönder klumparna först, innan man steker det). Smaka av med fisksås och servera med gurksalladen och eventuellt varsitt stekt ägg.
 


 

Bibimbap & 7 olika sorters banchan

Publicerad 2012-09-09 11:29:37 i Koreanskt

 
 
Fullkomligen älskar koreansk mat. Den speciella fermenterade chilipastan, sesamoljan, kimchin... Lite synd att det oftast tar sådan tid att göra det.
I Korea har man något som heter banchan, och det är små rätter som man serverar i små skålar till i princip varje måltid. När jag var i Filippinerna var vi på en koreansk restaurang, och samtidigt som vi fick menyerna ställde man fram små skålar med banchan på vårt bord - detta ingår i en koreansk måltid och ingår då alltså i priset.
Eftersom det brukar vara tidskrävande med koreansk mat så brukar jag bara göra det på helger. Igår var det lördag och jag var sugen på bibimbap. Bibimbap är ris, olika smårätter (banchans), en speciell sås med gochujang (fermenterad chilipasta) som bas, grillat/stekt nötkött och stekt ägg. Egentligen ska detta serveras i en rykande het stenskål, men vem har stenskålar stående i skåpen? Nej, vanliga skålar går ju givetvis lika bra. 
Igår hade vi 7 olika(!) banchan; sookju namul (böngroddar med sesamsalt), sigumchi namul (wokad spenat med krydddor), hobakjeon (panerad pumpa), gaji namul (ångad aubergineröra med kryddor), deul kkaennip muchim (wokade perillablad med kryddor) danmuji (koreansk picklad rättika) och kimchi (koreansk syrad kål med vitlök, chili och ingefära)   
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
Kött:

350-400g lövbiff, skuren i 1x3cm-strimlor                                                
2msk koreansk soja (eller japansk)                                                      
1 vitlöksklyfta, pressad                                                                       
1tsk sesamolja
1msk neutral matolja
1msk socker
Svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser och låt stå och marinera. Stek snabbt på hög värme.
 
Sås:

2msk gochujang (fermenterad chilipasta)                                               
1 vitlöksklyfta, pressad
1tsk mirin (koreanskt risvin)
1tsk socker
1tsk sesamolja
 
Blanda alla ingredienser.
 
Sookju namul:

2dl mungböngroddar                                                                          
2msk sesamfrön, rostade                                                                   
1tsk salt
 
Blanchera groddarna, mortla salt och sesamfrön och blanda med groddarna.
 
Sigumchi namul:

2dl fryst spenat med hela blad                                                            
(om man använder färsk babyspenat                                                      
som jag gjort tidigare behöver man                                                    
mycket mer, kanske 1 hel påse?)                                                  
2 msk soja
1 vitlöksklyfta, pressad                         
2tsk sesamolja
1tsk mirin
1msk sesamfrön, rostade
2tsk matolja
½tsk salt
1 salladslök, hackad
 
Woka spenat, vitlök och salladslök. Tillsätt resterande ingredienser, förutom sesamfröna som strörs över vid servering. 
 
Hobakjeon:

15 skivor pumpa (jag använde muscat,                                                  
men butternut är nog det ultimata)                                                        
skuren i ½cm-skivor                                                                            
1dl vetemjöl
2 ägg, vispade
2 msk matolja
 
Vänd pumpaskivor i mjöl och sen i ägg. Stek gyllene på båda sidor, låt rinna av på hushållspapper.
 
Dippsås till pumpan:

½dl soja                                                                                             
2msk risvin (eller vinäger, jag                                                                
använde något kinesiskt
risvin jag hade hemma)
1 salladslök, hackad
1tsk gochugaru (koreanskt chilipulver)
 
Blanda alla ingredienser och servera med pumpaskivorna.
 
Gaji namul:

½ aubergine, skuren i 2x3cm-strimlor                                                    
2msk soja                                                                                          
1 salladslök, hackad                                                                           
2 vitlöksklyftor, pressade                                                                    
½msk sesamolja
1tsk gochugaru
1msk sesamfrön, rostade
 
Ånga auberginestrimlor i 15min. Låt svalna, dra sedan isär strimlorna på längden med fingrarna. Blanda med  resterande ingredienser.
 
Deul kkaennip muchim:

1 bunt perillablad                                                                                 
1 salladslök, hackad                                                                           
2 vitlöksklyftor, pressade                                                                      
1msk soja                                                                                        
½msk sesamfrön, rostade                                                                  
½tsk salt                                                                                           
2tsk sesamolja
 
Plocka perillabladen från stjälken och koka i 7-8min. Låt svalna, pressa ut vätskan ur bladen. Stek tillsammans   med resterande ingredienser, förutom sesamfröna som strös över innan servering.
 
Resterande ingredienser:

½dl picklad rättika, skuren i 1x3cm-stavar
2dl kimchi
4 stekta ägg
Kokt ris
 
Det vanliga sättet att servera detta är i små skålar, och så får alla ta det de vill. Det vanliga sättet att lägga upp bibimbap är banchans, kött och sås i små högar ovanpå riset, och toppa med det stekta ägget. Men detta är mest "for show", meningen är att man ska blanda allt i skålen ändå.
 
Från vänster: köttet, pumpaskivorna
Andra raden: picklad rättika, dippsås till pumpa, bibimbap-sås
 
Från vänster: böngroddarna, perillabladen, kimchin
                                      Rad 2: aubergineröran och spenatwoken.
 

Bibimbap med alla tillbehören.
 

KOREA

Publicerad 2012-09-07 13:39:59 i Allmänt

 
 
Imorgon ska jag göra koreansk mat. JAG ÄLSKAR KOREANSK MAT!
Behövde kimchi så jag sprang inom mitt stammisställe; Kina Center Livs. Jag kan aldrig bara köpa 1 sak, man hittar alltid minst 2 andra saker man inte visste att man behövde. Detta är dagens skörd.
 

Kimchi (svindyr! note to self: gör egen kimchi), perillablad och koreansk soja.
 

Ukoy sa suka - friterad filippinsk räkkaka med vinägerdipp & tomatsalsa

Publicerad 2012-09-07 13:34:53 i comfort food

 
 
Jag kom inte på något bättre namn än "räkkaka". Ukoy är som en liten friterad omelett/pannkaka med små torkade räkor och mungbönsgroddar i. Jag ha bara ätit det en gång tidigare, och det var hemma hos mina föräldrar. Den var stekt istället för friterad, och mamma hade inga torkade räkor så det fick bli vanliga. Dessutom lade vi på räkor och groddar efter stekningen, vilket man egentligen inte ska. Ingredienserna ska vara i smeten, och friteras det med. Hursomhelst, det var väldigt gott! Gillar man friterat (och vem gör inte det?), räksmak och vinäger så kommer man gilla detta.
Vinäger på tagalog heter "suka". Typisk filippinsk vinäger är gjord på kokos, och smakar väldigt rent jämfört med t.ex. vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Kokosvinäger smakar alltså inte kokos. Det smakar... surt. Och gott! Filipinos älskar dippsås. Jag brukar göra med soja eller fisksås, calamansi, vitlök och chili, eller bara calamansi och soja eller fisksås, eller som den jag gjorde igår till min ukoy - kokosvinäger, chili och vitlök. Om man beställer "suka" på en restaurang i filippinerna får man en skål vinäger blandat med chili och vitlök. Dippsåser kan man ha till allt. Filippinsk korv (longanisa), stekt/grillat kött eller fisk, filippinska vårrullar (lumpia)... Ja allt, i princip!
Tomatsalsan är något jag ätit med filippinsk mat sen jag var liten. Inte förrän tills ganska nyligen insåg jag att den påminde väldigt mycket om salsa fresca. Jag vet inte hur autentiskt filippinsk denna tomatsallad är, men den passar iallafall väldigt bra till många filippinska maträtter.
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
2dl små, torkade räkor (eller färska om man inte kan få tag i torkade)
2,3dl majsmjöl (eller maizena, som jag använde)
½dl vetemjöl
½tsk bakpulver
3dl mungbönsgroddar
1-2tsk salt
½tsk svartpeppar
1 ägg
2dl vatten
Neutral olja, tex. rapsolja (till fritering)
 
Suka:

½dl kokosvinäger (ersätt inte kokosvinägern med t.ex. vitvinsvinäger, det blir inte detsamma! Gör då hellre en dippsås på lime/citron, soja/fisksås, chili och vitlök)
1 röd chili, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
 
Tomatsalsa:

2-3 tomater, tärnade
½ rödlök, finhackad
½-1dl koriander, hackad
1tsk salt eller aromat (jag använder aromat)
Ev. 1 röd chili, finhackad (ev. med fröna bortpillade om man är lite klen)
 
Börja med vinägerdippen så den får stå och dra sig lite. Man blandar helt enkelt bara alla ingredienserna i en skål. Ställ åt sidan. Börja med räkkakorna. Blanda mjöl, majsmjöl (eller maizena), salt, peppar och bakpulver i en skål. Vispa i ägg och vatten. Blanda i groddar och räkor. Hetta olja i en gryta. Klicka i ungefär ½dl smet/kaka i grytan när oljan är tillräckligt varm (jag hade det på näst högsta och sänkte ett snäpp emellanåt) och fritera tills gyllene på båda sidor. Om man som jag är sparsam med oljan vänder man och friterar översidan också efter ett tag. Se till att oljan håller värmen, annars kan man stå i en evighet i väntan på att det ska bli krispigt. Här är inget som är farligt att äta rått, allt handlar om krispet, så brassa på, men se upp för stänk! Låt kakorna rinna av på hushållspapper innan servering. Blanda alla ingredienserna till tomatsalsan och servera med ris och räkkakorna. Glöm inte att stänka (eller som jag; dränka) räkkakorna med dippsåsen!
 


 

Kedgeree

Publicerad 2012-09-06 14:15:00 i Brittiskt

 
 
Kedgeree är en brittisk maträtt som var populär som frukost under den viktorianska eran. Man hör ju på namnet att maträtten inte är av brittiskt ursprung, och det stämmer, för kedgeree är en brittisk variant på den indiska maträtten "kitchari" eller "kichiri" eller ja. Kärt barn har många namn, vet inte den korrekta stavningen. Kichari är ris blandat med kryddor och linser. Kedgeree däremot är ris med fisk, kokt ägg och kryddor. Varianten jag gör är Nigella Lawsons recept, och den är supergod! Jag har aldrig smakat vare sig kichari eller traditionell kedgeree, men det kommer väl en dag då jag blir nyfiken på det. Just nu är jag mer än nöjd med detta recept, jag vet inte hur många gånger jag gjort det sen den dagen jag satt dreglande framför Nigellas matprogram. Detta är en sådan rätt som jag kan göra både på helgen och vardagen, den är liksom skitgod men opretentiös.
 
2-4 personer (beroende på hur glupsk man är, vilket jag har en tendens att bli när det kommer till denna maträtt...)
 
Ingredienser:

5dl vatten
2,5dl basmatiris
2st laxfiléer
4st kaffir limeblad, finhackade med bladådran bortplockad
1 gullök, hackad
1 lime, saft och skal (finrivet)
3-4 kokta ägg, hård- eller löskokta beroende på smak
Fisksås
Svartpeppar
½dl koriander, hackad
1msk spiskummin
1msk malen koriander
1tsk gurkmeja
1msk rapsolja
 
Sätt ugnen på 220°C. Lägg laxfiléer i en ugnsform. Häll i vattnet i formen och blanda med en skvätt fisksås, svartpeppar och den finhackade limebladen. Täck med aluminiumfolie och sjud i ugnen i 25min. Ta ut och slå in laxen i folien och sätt vattnet åt sidan, detta ska användas som buljong att koka riset i. Hetta olja i en gryta och fräs löken. Tillsätt kryddor, fräs en stund, och sedan ris som man också fräser en stund. Häll på buljongen, sänk värmen och låt puttra på låg värme i 15min. Koka äggen under tiden. Mitt tips (om man inte har induktionshäll eller gasspis alltså) är att hälla i 2dl vatten i en kastrull och lägga i äggen. Låt det koka upp under lock. När det kokar stänger man av värmen och sätter klockan på 7min för löskokt och 9-10min för hårdkokt. Sätt riset åt sidan när det är klart (= när riset sugit åt sig allt vatten). Mosa laxen med en gaffel och tillsätt till riset tillsammans med koriander och limeskal. Smaka av med limesaft och eventuellt mer fisksås, blanda försiktigt och toppa med klyftade ägg.
 

Det är gott, men riset ser lite söligt ut. Råkade köpa 5kg dåligt basmatiris som måste ätas upp *suck*
 

Pho - vietnamesisk soppa med risnudlar, räkor och färska örter

Publicerad 2012-09-05 10:33:16 i comfort food

 
 
Pho är Vietnams kändaste maträtt. Det är risnudelsoppa med färska örter i en fantastisk och säregen buljong och med antingen kött, skaldjur eller tofu. Buljongen får sin alldeles speciella, värmande smak eftersom man kokar den med en kryddblandning på stjärnanis, kanel, ingefära och kryddnejlika.
Efter att ha ångat kyckling när jag gjorde Fried chicken Filipino style hade jag en supergod buljong som jag inte riktigt visste vad jag ville göra med. Jag kom då på den briljanta idéen att göra pho! Jag har tidigare bara gjort pho med buljongtärningar, och visst blir det också gott, men detta var nog snäppet godare.
 
3 personer
 
Ingredienser:

1,5-2 liter kycklingbuljong
2cm ingefära, skalad och hel
2st stjärnanis
2cm kanelstång, hel
2st kryddnejlikor, hela
150-200g breda risnudlar
1,5dl mungböngroddar
250g räkor, skalade
3 salladslök, hackade
1 litet knippe koriander, bladen
1 litet knippe thaibasilika, bladen
1 litet knippe mynta, bladen
2 lime, klyftade
Fisksås
Ev. 1 liten röd chili, hackad
 
Låt buljongen sjuda tillsammans med ingefära, kanel, stjärnanis och kryddnejlikor i 30min. Plocka ur kryddorna och ingefäran och släng, koka risnudlarna tillsammans med salladslöken i buljongen i ca 8-9min. Smaka av soppan med fisksås och servera toppad med färska örter, böngroddar, räkor, ev. chili och med en limeklyfta på sidan.  
 


 

Fried chicken Filipino style & pinakbet

Publicerad 2012-09-04 11:53:00 i comfort food

 
 
Det finns en restaurangkedja i Filippinerna som heter Max's restaurant, där de serverar filippinsk husmanskost. De har faktiskt bra kvalité på maten där, trots att det är en kedja. En av deras mest älskade rätter är "Max's fried chicken", och den är supergod! Den är friterad, men den har inte panerats eller doppats i frityrsmet, utan det är själva skinnet som friterats. 
Egentligen var det meningen att jag skulle göra denna maträtt i helgen, men det dök upp så mycket annat att det helt enkelt inte blev av. Att ställa mig och fritera kyckling en vardag är inget jag normalt skulle göra, men nu blev det så.
Jag gillar att kombinera kyckling tillagat på detta vis med en filippinskt grönsakswok som heter pinakbet. Det är en mix av filippinska grönsaker,bagoong (bagoong är fermenterad fisk eller skaldjur, alltså restprodukten vid tillverkning av fisksås) och om man vill, strimlor av fläskkött. Jag brukar dock ha utan fläskkött. Anledningen till att jag alltid kombinerar dessa rätter är eftersom det påminner mig om när jag var i Filippinerna -95. Vi hade åkt buss upp i bergen (en skakig historia på 6h, ughh) för att kolla på de berömda risterrasserna. Jag minns att vi sitter på en restaurang och kollar ut över de dimhöljda bergstopparna. Luften är frisk och det är kyligt, ungefär som en tidig, svensk sommarmorgon. Regnet hänger i luften, men det gör ingenting, för det är bara så skönt att slippa den klibbiga hettan och förorenade luften vi var tvungna att stå ut med i Manila. Jag minns att vi ville ha kyckling, och att den var friterad precis som på Max's. Servitrisen rekommenderar att vi beställer pinakbet till, så det gör vi. A match made in heaven, så gott det var! Så nu när jag äter det, förnimmer jag känslan som jag hade där uppe, för så länge sedan. Lukten av pinakbet påminner mig fortfarande om detta ställe. Det är konstigt men fascinerande, hur minnen och mat kan hänga ihop på detta vis.
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
Kycklingen:
1 hel kyckling
3dl vatten
1dl fisksås
Salt
Svartpeppar
5-6dl neutral matolja, t.ex. rapsolja
 
Pinakbet:
 
1/3 ampalaya  (bitter melon), urkärnad och tärnad
1/3 aubergine, tärnad (eller 2-3 miniaubergine, behålles hela)
5 okra, delade på hälften
2-3 stjälkar sitaw (long beans) eller färsk haricot verts, hackad i 5cm långa bitar
½ gullök, hackad
1 tomat, tärnad
50-100g av någon slags pumpa (helst kabocha, men jag har aldrig hittat det, så jag har använt både muscat och butternut, och det funkar), tärnad
1dl vatten
2cm ingefära, finhackad eller riven
1-2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2-4msk bagoong (fermenterad fisk- eller skaldjurspasta)
Ev. 50-100g strimlat fläskkött
 

Ampalaya
 
 
Sitaw
 
 
Kabocha
 
Okra
 
Såna här små söta aubergines kan man ibland hitta i någon liten butik med asiatiskt sortiment.
 
 
Börja med ampalayan. Som man kan gissa utifrån det engelska namnet så är detta en besk grönsak. Jag har alltid haft svårt för den, men det känns ändå som en viktig del av pinakbet, man vill ändå ha en hint av bitterhet i denna maträtt. Jag har kommit på ett sätt att få väck det värsta, och om man som jag har lite problem med alltför beska smaker så bör man göra detta.
Halvera ampalayan och kärna ur den. Hacka och blanchera i saltat vatten (=koka upp saltat vatten och koka ampalayan i 1min). lägg därefter bitarna i saltat isvatten i 20min.
När detta är gjort kan du sätta ampalayan åt sidan och börja med kycklingen. Till kycklingen behöver du en ånginsats, eller som en del säger; en pastakastrull. Alltså, det är en insats med små hål i, som man får med en del kastruller. Jag har aldrig förstått vitsen med att koka pasta i en sådan, hur svårt är det att hälla ut vattnet liksom? Nej, jag står fast vid att det är en ånginsats. Mycket mer praktiskt än en pastakastrull. Hursomhelst, blanda vatten och fisksås i en kastrull och placera kycklingen i en ånginsats ovanför kastrullen med vatten. Koka upp och låt puttra under lock så att kycklingen ångas, i 45min. Släng förresten inte vattnet som ångat kycklingen när den är klar! Massa göttig juice från kycklingen har droppat ner och har gjort en ljuvlig buljong som man kan ha t.ex. när man gör soppa. Skopa bara ur fettet som samlats vid ytan med en sked först, sen är det bara att frysa in.
Ok, åter till ämnet. Låt kycklingen svalna på ett fat när den ångats färdigt. När kycklingen är tillräckligt sval, gnid in den med salt och peppar efter smak. Hetta olja i en kastrull och lägg försiktigt i kycklingen och fritera i ca 12min/sida. Håll koll på färgen på skinnet, det är lätt hänt att det blir för varmt. Var även väldigt, väldigt försiktig när du vänder och flyttar runt kycklingen så att det inte stänker upp olja, kokande olja kan bli upp emot 300°C! Bästa tipset är att alltid vända saker ifrån dig när du lägger ner saker i oljan. En stor kyckling kan vara lätt att tappa, så jag använder en stor gaffel och en stekspade när jag ska vända den. Magen på kycklingen är perfekt att ha gaffeln i, och stekspaden använder man som stöd undertill. När kycklingen iallafall fått fin färg till slut kan du låta den svalna och rinna av på hushållspapper.
 
Börja med pinakbeten när kycklingen rinner av. Sautera gullök, vitlök, ingefära,tomat och ev. fläskkött i lite olja i en gryta eller stekpanna. Häll i 1dl vatten och pumpan när tomaten börjar bli lite mosig och låt puttra 6min. Känn efter om pumpan känns mjuk, om inte så låt den koka någon minut till. När pumpan är bra, tillsätt resten av grönsakerna och bagoongen, låt puttra 2-3min. Servera med kycklingen och ris.
 
 
 


 
 
 
 

Dansk fläskstek, salviarostad pumpa & potatis, skysås och smörstekt brysselkål

Publicerad 2012-09-02 09:56:00 i comfort food

 
 
Kött, sås och potatis. Det går liksom inte komma ifrån det, det är klassiskt och bara så gott. Nu när hösten är här så passar det så bra med stek, långkok och grytor. Det är verkligen comfort food för mig, och det behöver man när det mörka höstrusket närmar sig.
Igår gjorde jag något helt fantastiskt; dansk fläskstek eller dansk flæskesteg, som man säger i Danmark. Det är underbart gott när svålen blir alldeles krispig! De klassiska tillbehören hade väl varit karamelliserad potatis och rödkål, men jag ville ha pumpa till. Det var lite så jag kom på idén, jag ville göra något med en halv pumpa jag hade liggande i kylen. Så det blev pumpa och småpotatisar till, då min sambo inte är överförtjust i pumpa (men, det hade han varit om han överhuvudtaget smakat på pumpan igår. Sinnessjukt god). Och så brysselkål. Jag älskar brysselkål.
 
4-6 personer
 
Ingredienser:
 
Steken:
ca 1kg fläskstek, med svålen kvar 
Salt
Svartpeppar
½dl färsk salvia, hackad
 
Resten:
½ pumpa, tärnad i  3cm-tärningar
15st små potatisar, med skalet kvar
2msk olivolja
Salt
Svartpeppar
½dl färsk salvia, hackad
1msk flytande honung
Brysselkål
25g smör
1dl matlagningsgrädde
2-4msk maizena
Colloritsoja
 
Om man köper "dansk fläskstek" så sitter svålen kvar, och så är den oftast skårad redan. Jag hittade inte en sådan när jag var i affären, så jag tog en bit fläskkarré som jag såg hade mycket fett och en del svål kvar. Så, skär eventuellt skåror i steken, ifall där inte redan finns. Gnid in hela steken med salt, svartpeppar och salvia. Tryck ner i skårorna också. Blanda potatis och pumpa i en stekform (som är stor nog att rymma steken också) och häll på olivolja, salt, peppar och salvia. Blanda allt så att allt blir jämnt fördelat. Tryck ut potatisar och pumpa i kanterna på formen och placera steken i mitten. Stek i ugnen, 200°C i 1,5h. Plocka ut stek och lägg att vila i folie. Häll över skyn som bildats i formen i en liten kastrull. Låt potatis och pumpa ligga kvar i formen, ringla över lite honung och sätt tillbaka i ugnen, sänk värmen till 160°C och stek i ytterligare 15min. Koka under tiden upp skyn i kastrullen och stek brysselkålen i smör i en stekpanna med salt och peppar vid sidan om. Blanda i några droppar colloritsoja och matlagningsgrädde i skyn och sjud. När det börjar ånga om det, häll i maizena och vispa, låt sjuda och kolla konsistensen. När den känns lagom tjock är den klar. Smaka av med salt och peppar. När steken vilat i 15 min (alltså när potatisen och pumpan är klar i ugnen) är det dags att skära upp den. Skär cm-tjocka skivor av köttet. Servera stek, potatis&pumpa, sås och brysselkål med svartvinbärsgelé eller som jag gjorde igår, äppelmos. 
 


 
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela