matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Rökig svampstuvning med potatisplättar

Publicerad 2012-08-27 14:59:00 i comfort food

 
 
Kantarellsäsongen är väl här? Fick lite prestationsångest när jag försökte tänka lite outside the box. Jag ville inte köra klassikern kantarelltoast. Svampstuvning är ju inte direkt banbrytande, men med några droppar liquid smoke kanske det kunde bli lite mer spännande iallafall? Resultatet var mumsigt. Och speciellt till de där potatisplättarna jag sparat potatismos till. Inte kul att vända plättarna bara, de hade en tendens att gå sönder (vilket även mina pannkakor och omeletter har, skitsvårt ju!).
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
Svampstuvning:
 
4-5dl champinjoner, skivade
 4dl kantareller, rensade från skit och ev. skuren i lite mindre bitar
2,5dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde om man så vill)
½-1tsk liquid smoke (rökarom, brukar finnas bland BBQ-såserna i affären)
Salt
Svartpeppar
1tsk curry
½dl persilja, hackad
½ gullök, hackad
Smör till stekning
 
Potatisplättar:

7,5dl överbliven potatismos
3 ägg
4msk vetemjöl
Smör till stekning
Ev. salt
Ev svartpeppar
 
Först och främst, för att steka svamp behöver man yta. Man kan inte fylla hela stekpannan till det svämmar över, då blir de kokta. Så ta det i omgångar och sätt färdigstekt svamp åt sidan. Börja med att steka svampen i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. När de ser gyllene och goda ut, släng i en klick smör och bryn dem ytterligare lite. Gör om dessa 2 steg tills all svamp är färdigstekt. Bryn därefter lök tills den börjar bli genomskinlig. Häll tillbaka svamp i pannan och häll på grädden och låt stuvningen eventuellt reducera lite tills den fått önskad konsistens. Krydda och tillsätt liquid smoke och persilja.
Vispa samman ägg och mjöl i en skål. Tillsätt sedan potatismosen och rör samman till en tjock smet. Smält smör i en stekpanna och klicka på små plättar och stek tills du börjar känna att de håller samman för en vändning. Håll koll på värmen! Ha hellre lite lägre än lite högre, för de tar längre tid än pannkakor och blir annars brända undertill innan de hunnit stelna till lite på ovansidan (jag sabbar alltid några innan jag fått till tricket med vändningen). Om man vill kan man krydda plättarna lite under stekningen, men om potatismoset var kryddat innan ska detta inte behövas. Servera med svampstuvningen och lingonsylt
 
.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela