Tortilla de patata & Espinacas con garbanzos
Har varit gräsänka i 3 dagar. Det var meningen att min sambo skulle vara borta till på lördag, men ändringar i jobbschemat gjorde att han kunde komma hem igårkväll. Det är både för- och nackdelar med att vara själv hemma. Nackdelen är att man är ensam, och det är trist. Fördelen är att man inte har någon att ta hänsyn till, t.ex. så kan man laga vad man vill. Typ hardcorefisksåsmaträtter! Nu blev det ju bara 3 dagar jag fick händerna fria på köksfronten så jag hann inte riktigt med det jag ville (Hamburgare och öl på stammiskrogen i måndags, Stekt halloumi och risonisallad med körsbärstomater, avokado och basilikaolja i tisdags), men ja, det kommer fler tillfällen då jag kan göra mat till BARA MIG.
Igår hade jag bestämt med en vän att vi skulle kolla på Harry Potter och laga lite käk. Vi gjorde spansk potatisomelett och kikärts- och spenatröra. Detta låter jättetrist och 70-talsosexigt vegetariskt, så för att sätta lite sting på det säger jag alltid "Tortilla de patata" och "Espinacas con garbanzos". Låter mycket mer spännande och godare! *PRETTOOOO*
3-4 personer
Ingredienser:
Tortilla de patata:
3-4 medelstora potatisar, tunt skivade
½ gullök, skivad
2 vitlöksklyftor, fint skivade
1,5msk olivolja
Salt
Vitpeppar
4 ägg
½dl vatten
Espinacas con garbanzos:
1 burk kikärtor, eller 2dl kokta kikärtor
2-3dl grovt hackad spenat (jag använde fryst)
2 tomater eller ½ burk krossade tomater
3 vitlöksklyftor, fint skivade
1msk spiskummin
En nypa chilipulver
2-3msk rödvinsvinäger
1-2tsk rökt paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Saft från ½ citron
75g ljust bröd, utan kant och tärnat
Om man kokar sina egna kikärtor måste man planera denna maträtt i god tid, då de måste blötläggas mellan 8-14h innan. En god idé är att blötlägga torkade baljväxter på kvällen innan man lägger sig. Jag hade planerat att blötlägga på morgonen innan jag stack till skolan, men det glömde jag givetvis. Det blev en blötläggning på 3,5h och en koktid på lite mer än 2h. Det blev ganska bra, men jag tror ändå att det ultimata är att blötlägga länge. Ska testa detta nästa gång jag får för mig att koka kikärtor. Och ja, det är godare att koka sina egna kikärtor. Mycket godare faktiskt.
Hursomhelst, börja med tortillan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och placera ut potatisskivor tills de täcker hela stekpannan (lägg även upp en bit på kanterna, så går inte potatisen till spillo om man har över) Vänd skivorna ev, om du känner att de börjar brännas. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med ovanpå potatisskivorna en stund. Sänk värmen, och vispa samman ägg, salt, vitpeppar och vatten. Krydda ev. lite över potatisskivorna och löken också. Häll över äggen på potatisskivorna och låt stekas på ganska låg värme tills äggen inte är rinniga längre. Nu kommer den svåra delen; vändningen. Eventuellt kan man skippa detta steg om man känner att det blir för svårt. Nu var vi två igår, och vi kände oss djärva. Vi tippade stekpannan lätt och lät tortillan glida över på ett fat, sedan var vi riktigt snabba och vände tallriken över stekpannan. Den blev perfekt, om man bortser från 2 potatisskivor på kanten som lossnade lite. Stek en kort stund, bara tills den börjar ta lite färg. Låt stå på plattan på 1:an medan du fixar Espinacas con garbanzos.
Börja med att fräsa spenat (eller ja, tina spenat om du använder fryst som jag. Jag brukar tina den genom att skölja med vatten) med lite salt i en gryta. Sätt spenaten åt sidan och stek brödtärningar gyllene i rikligt med olivolja, tillsammans med vitlök, spiskummin och svartpeppar. Häll över det i en skål och häll på vinägern. Mixa med mixerstav till en pasta (typ) och häll tillbaka i stekpannan tillsammans med kikärtorna. Mosa tomaterna i handen och tillsätt (eller tillsätt de krossade tomaterna) och krydda efter smak. Låt fräsa lite tills tomaterna börjar bli mosiga i konsistensen. Tillsätt spenaten på slutet och spä ev. med vatten ifall du tycker att konsistensen är för tjock. Smaka av med kryddor, vinäger och citronsaft och servera med tortillan och en sallad.