matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Ukoy sa suka - friterad filippinsk räkkaka med vinägerdipp & tomatsalsa

Publicerad 2012-09-07 13:34:53 i comfort food

 
 
Jag kom inte på något bättre namn än "räkkaka". Ukoy är som en liten friterad omelett/pannkaka med små torkade räkor och mungbönsgroddar i. Jag ha bara ätit det en gång tidigare, och det var hemma hos mina föräldrar. Den var stekt istället för friterad, och mamma hade inga torkade räkor så det fick bli vanliga. Dessutom lade vi på räkor och groddar efter stekningen, vilket man egentligen inte ska. Ingredienserna ska vara i smeten, och friteras det med. Hursomhelst, det var väldigt gott! Gillar man friterat (och vem gör inte det?), räksmak och vinäger så kommer man gilla detta.
Vinäger på tagalog heter "suka". Typisk filippinsk vinäger är gjord på kokos, och smakar väldigt rent jämfört med t.ex. vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Kokosvinäger smakar alltså inte kokos. Det smakar... surt. Och gott! Filipinos älskar dippsås. Jag brukar göra med soja eller fisksås, calamansi, vitlök och chili, eller bara calamansi och soja eller fisksås, eller som den jag gjorde igår till min ukoy - kokosvinäger, chili och vitlök. Om man beställer "suka" på en restaurang i filippinerna får man en skål vinäger blandat med chili och vitlök. Dippsåser kan man ha till allt. Filippinsk korv (longanisa), stekt/grillat kött eller fisk, filippinska vårrullar (lumpia)... Ja allt, i princip!
Tomatsalsan är något jag ätit med filippinsk mat sen jag var liten. Inte förrän tills ganska nyligen insåg jag att den påminde väldigt mycket om salsa fresca. Jag vet inte hur autentiskt filippinsk denna tomatsallad är, men den passar iallafall väldigt bra till många filippinska maträtter.
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
2dl små, torkade räkor (eller färska om man inte kan få tag i torkade)
2,3dl majsmjöl (eller maizena, som jag använde)
½dl vetemjöl
½tsk bakpulver
3dl mungbönsgroddar
1-2tsk salt
½tsk svartpeppar
1 ägg
2dl vatten
Neutral olja, tex. rapsolja (till fritering)
 
Suka:

½dl kokosvinäger (ersätt inte kokosvinägern med t.ex. vitvinsvinäger, det blir inte detsamma! Gör då hellre en dippsås på lime/citron, soja/fisksås, chili och vitlök)
1 röd chili, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
 
Tomatsalsa:

2-3 tomater, tärnade
½ rödlök, finhackad
½-1dl koriander, hackad
1tsk salt eller aromat (jag använder aromat)
Ev. 1 röd chili, finhackad (ev. med fröna bortpillade om man är lite klen)
 
Börja med vinägerdippen så den får stå och dra sig lite. Man blandar helt enkelt bara alla ingredienserna i en skål. Ställ åt sidan. Börja med räkkakorna. Blanda mjöl, majsmjöl (eller maizena), salt, peppar och bakpulver i en skål. Vispa i ägg och vatten. Blanda i groddar och räkor. Hetta olja i en gryta. Klicka i ungefär ½dl smet/kaka i grytan när oljan är tillräckligt varm (jag hade det på näst högsta och sänkte ett snäpp emellanåt) och fritera tills gyllene på båda sidor. Om man som jag är sparsam med oljan vänder man och friterar översidan också efter ett tag. Se till att oljan håller värmen, annars kan man stå i en evighet i väntan på att det ska bli krispigt. Här är inget som är farligt att äta rått, allt handlar om krispet, så brassa på, men se upp för stänk! Låt kakorna rinna av på hushållspapper innan servering. Blanda alla ingredienserna till tomatsalsan och servera med ris och räkkakorna. Glöm inte att stänka (eller som jag; dränka) räkkakorna med dippsåsen!
 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela