matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Siomai - filippinska dumplings

Publicerad 2013-01-20 15:25:53 i Billigt

 
 
Första gången jag åt detta var från ett litet stånd inne på ett shoppingcenter i Manila. Vi var lite småhungriga och köpte 5 dumplings med dippsås, on the go. Och WOW! Det var supergott, så vi gick givetvis dit igen. Och igen... Och igen! Nu har jag själv upptäckt att det faktiskt är superenkelt att göra själv. Jag fuskar med färdigköpt wontondeg som finns att köpa frysta på Kina center livs på Möllan.
 
2-3 personer
 
Ingredienser:

1 paket wontonpapper
250g fläskfärs
½ gullök, finhackad
1 liten morot, skalad och finhackad
2-3 vitlöksklyftor, pressade
½ burk vattenkastanjer, finhackade
Salt
Svartpeppar
 
Dippsås 1:

1 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl kokosvinäger
½ dl fisksås (eller soja, för veggies)
 
Dippsås 2:

½ röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2msk calamansijuice (eller lime eller citron)
½ dl filippinsk soja (eller japansk)
 
Dippsås 3:

½ röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl filippinsk soja
2 tsk ingefära, finriven
2msk fisksås (eller soja, för veggies)
 
Börja med att blanda samman dippsåserna, så att smakerna får utvecklas medan du gör dumplingsarna. Låt wontonpapperna tina, separera dom. Blanda alla ingredienserna till färsen. Lägg en klick färs, ca 1msk, i mitten på ett wontonpapper och vik upp ändarna och knip till, inget vatten eller ägg behövs för att försegla knytet. Inget fancy, bara så att det blir ett litet knyte som håller ihop räcker. Koka upp lite vatten i en gryta. Ta pastakastrull, sil, ånginsats, whatever, lägg lite aluminiumfolie i den och sätt i grytan. Placera knytena i ånginsatsen och sätt på locket. Sänk värmen så att det fortfarande puttrar och ångar, utan att det stormkokar. Ånga knytena i 15min och servera med dippsåserna. Enkelt och gott! Detta kan man ha som en liten plockmiddag, men det funkar också som snacks, som en del av en större måltid eller varför inte som förrätt? Om man inte käkar kött kan man fylla knytena med grönsaker, eller om man är mer sugen på skaldjur kan man ha räkor i.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela