matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Rotfruktsgratäng med skogschampinjon, timjan & brie

Publicerad 2012-11-15 16:41:46 i Billigt

 
 
Ok, det var ju egentligen meningen att det skulle bli en paj till middag, men degen var fruktansvärd. Jag hatar deg! Jag hatar att knåda! Jag hatar att kavla! Och jag avskyr när man ska ska täcka pajformen med pajlock. Speciellt med en skitdeg som den jag gjorde igår. Jag mjölade bord och ovanpå degen, men ändå fastnade skiten på kaveln och det blev sprickor överallt. Det var helt enkelt omöjligt! Jag gjorde om det kanske 3-4 gånger. In i kylen och låta den bli kall, mjöla ytterligare, knåda den med händer spolade i iskallt vatten. Inget funkade. Till slut gav jag upp och slängde degen i soporna. Vilken lättnad! Och såhär i efterhand, vilket överflöd med pajdeg egentligen! Gratäng är och har alltid varit godare än paj. Så middagen räddades iallafall. Rotfruktspaj blev rotfruktsgratäng. Slutet gott, allting gott.
 
2-4 personer
 
Ingredienser:

2 medelstora potatisar, skalade och fint tärnade
2 palsternackor, skalade och fint tärnade
1 stor morot, skalad och fint tärnad
1 liten kålrot, skalad och fint tärnad
1 rödlök, klyftad
15-20 små skogschampinjoner, skivade
1msk timjan
Salt
Svartpeppar
3 ägg
2,5dl matlagningsgrädde
2tsk cayennepeppar
200g brieost, skivad med vita kanter bortskurna
Olivolja
 
 
Torrstek champinjonskivor i en het stekpanna tills de börjar ta färg. Salta, peppra och häll på lite olivolja och stek någon minut, häll i en pajform. Hetta ytterligare lite olivolja i stekpannan och stek lökklyftor och rotfruktstärningarna i 4 minuter. Salta, peppra och krydda med timjan och cayennepeppar. Häll i pajform och blanda med svampen. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över rotfrukter och svamp. Fördela skivor av brieosten över rotfrukterna. Grädda i ugnen ca 35 minuter på 200°C. Servera med en sallad. Jag gjorde en sallad på små klyftade plommontomater, skivad selleri, vitlökspulver och en kryddblandning från Santa Maria som heter "Forest blend".
 
Mmm, ser ut som en härligt flottig pizzaslice. Men den är lite nyttigare. Lite iallafall.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela