matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Stekt makrill Hongkong style & wokad salladskål med ingefära & risvinäger

Publicerad 2012-12-13 11:54:16 i Fisk- och skaldjur

 
 
Brukar kolla på "Kinas mat" som går på SVT1. Jättebra program! Blir alltid lika inspirerad av maträtterna som tillagas där och hade helst velat testa allt, men det går ju inte. Det är lite svårt att få fatt i ingredienser ibland, trots att jag bor i Malmö och har butiker med utländska varor runt varje hörn.
Iallafall, i ett program var temat salladskål. De gjorde någon sopp/grytliknande rätt med kastanjer, saffran och salladskål, salladskål med krabba, och så den enklaste rätten; wokad vinägerkål, som de kallade det. Denna tänkte jag kunde passa att göra sådär mitt i veckan. Men bara kål med ris kanske inte mättar sådär värst (jo, för nu vet jag att det gör det! Min sambo rörde dock inte ens kålen.) så jag kollade runt lite på internetz och hittade något som lät gott, nämligen stekt fisk med en sojabaserad sås. Det ska vara ett vanligt sätt att tillaga fisk på i Hongkong. Allt blev hursomhelst väldigt gott, trots att jag var den enda som avnjöt min wokade vinägerkål.
 
3-4 personer
 
Ingredienser:

Fisken:

1 paket makrillfiléer
2cm ingefära, riven
2 salladslök, hackade
1tsk salt
Svartpeppar
1msk torr sherry (ska egentligen vara kinesiskt risvin, men det finns tyvärr inte på systembolaget!)
1dl maizena eller potatismjöl (till panering)
½dl vatten
3msk japansk soja
4tsk kinesisk soja
4tsk socker
Sesamolja
2tsk maizena/potatismjöl utrört i 4msk vatten
 
Kålen:

½ salladskål, halverad (gröna delar separerade från vita delar) och strimlad i ½cm-strimlor
2 salladslök, hackade
4cm ingefära, riven
2,5msk risvinäger
½msk japansk soja
1msk torr sherry
1tsk salt
2tsk socker
Rapsolja eller annan neutral olja
1msk maizena/potatismjöl utrört i 2msk vatten
 
Först och främst vill jag bara säga att när man wokar måste man ha förberett allting innan, för när man väl sätter igång går det undan! Hacka, riv och ha allting färdiguppmätt i skålar vid spisen, så blir det bra och inget bränns. När man wokar ska man ha en riktigt het wok/stekpanna, och det ska endast tillagas någon minut.
Torka av makrillfiléer med hushållspapper. Blanda torr sherry med salt och peppar i en skål, marinera fisk i 10 minuter. Vänd därefter dem i maizena, och stek gyllene på medelvärme i sesamolja i en stekpanna. Sätt fisk åt sidan och häll på ytterligare en skvätt sesamolja. Sautera ingefära och de vita delarna av den hackade salladslöken. Tillsätt resterande ingredienser förutom de gröna delarna av salladslöken. Låt puttra på medelvärme och rör om. Reducera lite grann tills såsen tjocknat lite grann. Häll såsen över fisken och garnera med de gröna salladslökdelarna.
Nu är det dags att woka! Hetta olja riktigt hett i antingen en wokpanna eller en vanlig stekpanna. Woka de vita strimlorna av salladskålen i någon minut, tillsätt sedan de gröna strimlorna och woka ½ minut ungefär. Sätt salladskål åt sidan. Woka ingefära och salladslök i ½ minut, tillsätt sedan resterande ingredienser och rör om, låt puttra tills såsen tjocknat något och fått bra konsistens. Häll tillbaka kålen och blanda väl. Servera med fisken och kokt ris.
 
Torr sherry, läste någonstans att om det står amontillado på flaskan så är det bra som risvinssubstitut.
 
Kinesisk risvinäger. Väldigt ren och neutral vinägersmak.
 
Kinesisk soja, väldigt mörk och lite tjock. Koncentrerad smak.
 
Klassikern! Japansk soja.
 
Resultatet, mycket gott!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela