matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Mapo dofu

Publicerad 2012-12-23 12:43:21 i Billigt

 
 
Mapo dofu, eller "Den koppärriga gummans tofu" som den också kallas. Såg detta tillagas i tv-programmet "Kinas mat" och blev sugen på att testa det. Jag följde dock ett annat recept. Detta är en maträtt som kan uppskattas av alla, snabbt och enkelt!
 
4 personer
 
Ingredienser:

250g fläskfärs
1 paket tofu, skuren i ca 2,5cm-kuber
1msk kinesisk black bean-sås
2msk kinesisk chilibönpasta (kan ersättas med sambal oelek, väldigt snarlik smak)
2 vitlöksklyftor, pressade
2tsk ingefära, finhackad
1msk sesamolja
2tsk kinesisk soja
2tsk socker
½ kycklingbuljongtärning, löst i 2,3dl vatten
1tsk sichuanpeppar
1msk torr sherry
½ purjolök, strimlad tunt och på snedden
2 salladslök, strimlade tunt och på snedden
1msk maizena eller potatismjöl, utrört i 2msk vatten
1msk rapsolja
 
Rosta sichuanpeppar i en torr stekpanna, mortla fint och sätt åt sidan. Häll black bean-såsen i en skål och mosa de hela bönorna lite med en gaffel. Blanda i chilibönpastan, buljongen, sherryn, sesamoljan, sojan, sockret och sichuanpepparn. Hetta olja i en stekpanna/wok och bryn fläskfärsen tills det tagit färg. Sänk värmen lite och tillsätt purjolök, vitlök och ingefära och woka i ca 1 minut. Tillsätt såsen och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra 3-4min. Putta färs åt sidan så att det såsen samlas i ena kanten. Rör i maizenablandningen och låt puttra tills såsen tjocknat lite. Rör försiktigt i tofutärningarna, så att de inte går sönder. Strö över salladslök innan servering. Servera med ris.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela