matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Bibimbap & 7 olika sorters banchan

Publicerad 2012-09-09 11:29:37 i Koreanskt

 
 
Fullkomligen älskar koreansk mat. Den speciella fermenterade chilipastan, sesamoljan, kimchin... Lite synd att det oftast tar sådan tid att göra det.
I Korea har man något som heter banchan, och det är små rätter som man serverar i små skålar till i princip varje måltid. När jag var i Filippinerna var vi på en koreansk restaurang, och samtidigt som vi fick menyerna ställde man fram små skålar med banchan på vårt bord - detta ingår i en koreansk måltid och ingår då alltså i priset.
Eftersom det brukar vara tidskrävande med koreansk mat så brukar jag bara göra det på helger. Igår var det lördag och jag var sugen på bibimbap. Bibimbap är ris, olika smårätter (banchans), en speciell sås med gochujang (fermenterad chilipasta) som bas, grillat/stekt nötkött och stekt ägg. Egentligen ska detta serveras i en rykande het stenskål, men vem har stenskålar stående i skåpen? Nej, vanliga skålar går ju givetvis lika bra. 
Igår hade vi 7 olika(!) banchan; sookju namul (böngroddar med sesamsalt), sigumchi namul (wokad spenat med krydddor), hobakjeon (panerad pumpa), gaji namul (ångad aubergineröra med kryddor), deul kkaennip muchim (wokade perillablad med kryddor) danmuji (koreansk picklad rättika) och kimchi (koreansk syrad kål med vitlök, chili och ingefära)   
 
4 personer
 
Ingredienser:
 
Kött:

350-400g lövbiff, skuren i 1x3cm-strimlor                                                
2msk koreansk soja (eller japansk)                                                      
1 vitlöksklyfta, pressad                                                                       
1tsk sesamolja
1msk neutral matolja
1msk socker
Svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser och låt stå och marinera. Stek snabbt på hög värme.
 
Sås:

2msk gochujang (fermenterad chilipasta)                                               
1 vitlöksklyfta, pressad
1tsk mirin (koreanskt risvin)
1tsk socker
1tsk sesamolja
 
Blanda alla ingredienser.
 
Sookju namul:

2dl mungböngroddar                                                                          
2msk sesamfrön, rostade                                                                   
1tsk salt
 
Blanchera groddarna, mortla salt och sesamfrön och blanda med groddarna.
 
Sigumchi namul:

2dl fryst spenat med hela blad                                                            
(om man använder färsk babyspenat                                                      
som jag gjort tidigare behöver man                                                    
mycket mer, kanske 1 hel påse?)                                                  
2 msk soja
1 vitlöksklyfta, pressad                         
2tsk sesamolja
1tsk mirin
1msk sesamfrön, rostade
2tsk matolja
½tsk salt
1 salladslök, hackad
 
Woka spenat, vitlök och salladslök. Tillsätt resterande ingredienser, förutom sesamfröna som strörs över vid servering. 
 
Hobakjeon:

15 skivor pumpa (jag använde muscat,                                                  
men butternut är nog det ultimata)                                                        
skuren i ½cm-skivor                                                                            
1dl vetemjöl
2 ägg, vispade
2 msk matolja
 
Vänd pumpaskivor i mjöl och sen i ägg. Stek gyllene på båda sidor, låt rinna av på hushållspapper.
 
Dippsås till pumpan:

½dl soja                                                                                             
2msk risvin (eller vinäger, jag                                                                
använde något kinesiskt
risvin jag hade hemma)
1 salladslök, hackad
1tsk gochugaru (koreanskt chilipulver)
 
Blanda alla ingredienser och servera med pumpaskivorna.
 
Gaji namul:

½ aubergine, skuren i 2x3cm-strimlor                                                    
2msk soja                                                                                          
1 salladslök, hackad                                                                           
2 vitlöksklyftor, pressade                                                                    
½msk sesamolja
1tsk gochugaru
1msk sesamfrön, rostade
 
Ånga auberginestrimlor i 15min. Låt svalna, dra sedan isär strimlorna på längden med fingrarna. Blanda med  resterande ingredienser.
 
Deul kkaennip muchim:

1 bunt perillablad                                                                                 
1 salladslök, hackad                                                                           
2 vitlöksklyftor, pressade                                                                      
1msk soja                                                                                        
½msk sesamfrön, rostade                                                                  
½tsk salt                                                                                           
2tsk sesamolja
 
Plocka perillabladen från stjälken och koka i 7-8min. Låt svalna, pressa ut vätskan ur bladen. Stek tillsammans   med resterande ingredienser, förutom sesamfröna som strös över innan servering.
 
Resterande ingredienser:

½dl picklad rättika, skuren i 1x3cm-stavar
2dl kimchi
4 stekta ägg
Kokt ris
 
Det vanliga sättet att servera detta är i små skålar, och så får alla ta det de vill. Det vanliga sättet att lägga upp bibimbap är banchans, kött och sås i små högar ovanpå riset, och toppa med det stekta ägget. Men detta är mest "for show", meningen är att man ska blanda allt i skålen ändå.
 
Från vänster: köttet, pumpaskivorna
Andra raden: picklad rättika, dippsås till pumpa, bibimbap-sås
 
Från vänster: böngroddarna, perillabladen, kimchin
                                      Rad 2: aubergineröran och spenatwoken.
 

Bibimbap med alla tillbehören.
 

Kommentarer

Postat av: Caroline

Publicerad 2012-09-11 09:56:58

Lägg av!!!!!!!!! Vad gott!

Svar: hehe! :)
Caroline

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela