Filippinsk aubergineomelett med chili- & vitlöksvinäger
En enkel och billig maträtt från Filippinerna är aubergineomelett, eller tortang talong som det heter på tagalog. Det är egentligen något man äter till frukost, men jag tycker det passar precis närsomhelst! En vanlig variant på denna omelett är att ha köttfärs i omeletten också, men jag tycker det är överflödigt. Auberginen, saltet och äggen är det enda jag tycker behövs. Om man bortser från dippsåsen. Dippsåsen är viktig! Om man inte orkar med dippsåsen eller man kanske inte gillar det kan man istället ha lite ketchup till, som en riktig filipino.
2 personer
Ingredienser:
1 medelstor aubergine
Salt
2 ägg
Dippsåsen:
3 msk kokosvinäger
1 röd chili, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2msk fisksås
Extra tillbehör:
Hackad, rostad vitlök
MER FISKSÅS!
Stick några hål med en gaffel i auberginen och koka i lättsaltat vatten i 15min. Vispa ihop ägg och salt i en skål. Blanda dippsåsingredienserna och ställ åt sidan, så att smakerna utvecklas. Skölj den kokta auberginen i kallt vatten tills den svalnat tillräckligt för att du ska kunna hålla i den utan att bränna dig. Skala försiktigt av skinnet med en kniv. Det är inte så noga att få med precis allt skinn, men det mesta iallafall! Spara skaftet på den. Lägg auberginen i äggsmeten och platta ut den med en gaffel och vänd den så att hela täcks med ägg. Hetta olja i en stekpanna, lägg auberginen i stekpannan och häll på resterande äggsmet. Stek gyllene på båda sidor. Servera med massa vinäger, och om man som jag är smått besatt av fisksås; extra fisksås! Jag hade även lite överbliven rostad vitlök som jag strödde över riset.