Boeuf bourguignon med baguettedumplings
Baguettedumplings är något jag såg göras i The little Paris kitchen och som gjorde mig väldigt sugen på boeuf bourguignon. Min variant på den klassiska burgundiska köttgrytan är ett recept av inredarna Simon och Thomas. Istället för små steklökar använder de syltlök. Väldigt gott tycker jag, älskar ju pickles! Tidigare har jags serveratpotatismos till, och det är också jättegott!
4 personer
Ingredienser:
Köttgrytan:
500g högrev eller fransyska, tärnat
4-6dl rödvin
200g sidfläsk eller bacon, tärnat
10-15 små champinjoner, klyftade
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 morot, skalad och skivad
2msk balsamvinäger
2msk vetemjöl
1msk blandade franska örter
Salt
Svartpeppar
1msk smör (till stekning)
Baguettedumplingsen:
1 stor baguette (ca 350g), tärnad
4dl mjölk
1 näve persilja, hackad
1-2tsk muskotnöt
2 ägg
Salt
Svartpeppar
4msk vetemjöl
Smör (till stekning)
Börja med köttgrytan. Sätt ugnen på 175°C. Hetta upp en stor gryta som klarar av att stå i ugnen med lock, och torrstek champinjonklyftor tills de börjar ta färg. Tillsätt smöret och stek tills de ser fina och gyllene ut. Sätt champinjoner åt sidan och stek fläsket/baconen i samma gryta till det fått fin färg, sätt även detta åt sidan och bryn morot, vitlök och nötköttsbitarna tills det tagit fin färg. Häll tillbaka champinjoner och fläsk/bacon i grytan och tillsätt balsamvinägern och låt koka in. Pudra över mjöl och blanda väl. Tillsätt syltlöken, vinet, saltet och pepparn. Sätt in hela grytan med lock på i ugnen i 1,5h. Rör om då och då. När det är 45min kvar av koktiden på grytan kan du börja med dumplingsen. Koka mjölken och häll över baguettetärningarna i en skål och blanda väl så att allt bröd dränks i mjölken. Låt stå i 15min, blanda därefter i resterande ingredienser och blanda väl. Blöta händerna och forma små bollar av smeten och stek i smör tills dumplingsen fått fin, gyllene färg på alla sidor. Avsluta med att blanda i de franska örterna i köttgrytan precis innan servering.