Rostad potatis med koriander, vitlök och chili och persisk brödsallad
Finns det något godare än potatis som fått kremera långsamt i ugnen? Det är en sann njutning för mig. Jag är ju en rismänniska, så det blir oftast att jag gör just ris, men när jag väl gör potatis så uppskattar jag det än mer.
Igår fick potatisen en hedersplats på tallriken, och med all rätt, för det var riktigt gott med alla kryddorna till!
2 personer
Ingredienser:
Potatisen:
7-8 medelstora potatisar, skalade och tärnade
1dl koriander, hackad
8 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chili, finhackade
Saften från ½ citron
2msk olivolja
Salt
Salladen:
1,5dl stora vita bönor, blötlagda minst 8h och kokta 1,5h
1 pitabröd, penslat med lite olivolja på båda sidorna, och ingnott i 1 hackad vitlöksklyfta
1msk olivolja
2-4 tomater, urkärnade och tärnade
1 bunt salladslök, halverade och delade på mitten
20 basilikablad, hela
2 nävar ruccolasallad (eller annan sallad, jag använde fransk mixsallad i påse)
100g fårost (eller fetaost), smulad
1dl svarta oliver
1msk rödvinsvinäger
Lite salt
Svartpeppar
Bönorna är bäst om man kokar dom själv, för då kan man koka dom i buljong, vilket man enligt receptet egentligen ska. Jag glömde göra det, men annars kan jag tänka mig att de blir godare kokta i kycklingbuljong/grönsaksbuljong. När bönorna är kokta kan man låta dom svalna blandade med olivoljan.
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 215°C. Blanda potatisen med olivolja och salt i en ugnsform. Låt rostas i ugnen i 1h. Sätt ugnen på grill när det är 10min kvar, och putta potatisen lite åt sidan och lägg in salladslöken blandat med lite olivolja, samt pitabrödet på ett galler och grilla tills det fått fin yta.
Stek koriander, chili och vitlök med lite salt i olivolja i en stekpanna någon minut. Pressa över citronsaften och sätt åt sidan. När brödet ser fint ut, och salladslöken mjuknat, och potatisen har blivit sådär fint gyllenbrun kan man ta ut allt ur ugnen. Blanda ner korianderblandningen med potatisen, och blanda salladslöken tillsammans med bönorna, salladen, tomaterna, basilikan, oliverna, vinägern och kryddorna. Smula över fårosten över salladen och riv pitabrödet i småbitar och blanda. Servera salladen och potatisen med en klick naturell yoghurt. Min sambo sa att det hade kanske varit gott med lite stekt bacon till också, så om man är på det humöret kan man ha det till. Annars är denna middagen god och mättande, precis som den är!
P.S. Är det någon annan som lagt märke till att man kan se ådror på vissa bönor? Skitläskigt, ser ut som små inälvor.