Indian fried rice & rödlökspickle
I mitt kylskåp brukar det stå massa plastburkar med diverse rester och trängas. Mycket ris. Torrt, tråkigt ris som bara väntar på att få stekas upp. Det blir oftast så att jag slänger ris som blir över, för oftast får vi kanske typ 1dl över efter middagen. Men ibland blir det lite mer över, och ibland får jag till det! Som igår! Jag samlade ihop burkarna med överblivet ris och vips hade vi middagen färdig, och detta var i princip med sådant jag hade hemma redan. Älskar att steka ris på en spik!
3-4 personer
Ingredienser:
Överblivet ris (jag hade kanske 1 liter)
2 ägg (kan uteslutas för en vegansk måltid)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 sellerstjälk, finhackad
3 salladslök, hackade
2msk ingefära, finhackat
2 gröna chili, finhackade
1 näve haricot verts, finhackat
1 stor morot, fint tärnad
2msk japansk soja (fast jag använde filippinsk)
1msk spiskummin
2tsk koriander
Salt
Svartpeppar
2msk rapsolja
Rödlökspicklen:
1-2 rödlökar, skivade
Saften från ½ citron
1msk vitvinsvinäger
2 gröna chili, finhackade
2tsk socker
Salt
Svartpeppar
Börja med picklen så den hinner "picklas" ordentligt, annars blir det väldigt skarp löksmak. Det är inte svårare än att man ska blanda alla ingredienserna väl, så att all lök "dressas" med citronen och vinägern. Låt stå i 1h, rör om då och då.
Hetta olja i en stekpanna. Stek vitlöken tills den börjar ta färg, häll i morot, selleri, och salladslök och fräs 1-2 minuter. Tillsätt ingefära och chili, fräs någon minut, tillsätt sedan riset och blanda väl. Putta riset åt sidan i stekpannan och knäck i äggen. Vispa med stekspaden i äggen så det blir äggröra, och blanda med riset. Låt steka tills riset mjuknat. Tillsätt sojan, spiskumminen, pepparn och koriandern. Smaka av med salt. Servera med rödlökspicklen.