Rågcrêpes med potatis, äpple & chèvre
Min sambo älskar crêpes, och visst, det gör jag med, men det är ett sånt meck med det. Först måste man steka pannkakor som tar en evighet för mig, dessutom är jag sämst på att vända pannkakor utan att de går sönder. Och så är det inte slut där, nej man ska fixa fyllning, rulla in fyllningen och gratinera. Det tar tid, alltså. Crêpes brukar därför vara helgmat, och blev därför söndagens middag.
2 personer
Ingredienser:
2 ägg
½ dl vetemjöl
0,75dl rågmjöl
3dl mjölk
½ tsk salt
1msk smör
100g ost (till gratinering)
Fyllningen:
2 stora potatisar, skalade och tärnade
1 granny smith-äpple, skalat, urkärnat och tärnat
Salt
Svartpeppar
200g chèvre, utan "skal"
Olivolja
Blanda salt, vetemjöl och rågmjöl i en skål. Vispa i ägg till en jämn smet, häll därefter i mjölken och vispa jämnt. Smält smöret i en stekpanna och vispa i smeten. Grädda pannkakor av smeten och sätt åt sidan att svalna medan fyllningen förbereds. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka potatistärningarna i 8min. Häll av vattnet och hetta olivolja i stekpannan. Stek potatistärningarna tills de börjar få fin färg, tillsätt därefter äppeltärningar, salt och svartpeppar. Stek tills både potatis och äpple har tagit fin färg. Fördela fyllningen i pannkakorna och lägg en klick chèvre ovanpå fyllningen i varje pannkaka. Rulla ihop till en crêpe och lägg i ugnsform. Toppa alla crêpes med den rivna osten och gratinera i ugnen på 250°C i 10min, eller tills gratineringen börjar få fin färg. Servera med sallad och kanske en klick naturell yoghurt eller crème fraiche. Ett tips: om man får massa fyllning över kan man blanda ner detta i salladen, eller ha som extra tillbehör vid sidan av crêpesen.