Lax gremolata och bulgursallad med valnötter, berberis och mynta
Något som får mig att känna mig nyttig är bulgur. Och lax. Därför blir det ofta så att jag lagar just lax och bulgur när jag känner för att vara nyttig. Idag ville jag göra mellanösterninspirerad bulgursallad, men samtidigt ville jag testa gremolata, för det har jag aldrig smakat. Så det fick bli mellanösterninspirerat med en touch av Italien.
2 personer
Ingredienser:
2 laxfiléer
3msk persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Skal från 1 citron, finrivet
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Saft från ½ citron
Bulgursallad:
2dl fullkornsbulgur
4dl vatten
1 avokado, tärnad
½ rödlök, skivad
1dl valnötter, grovt hackade
½dl berberis (små, röda torkade bär som finns i affärer med mellanösterländskt sortiment, kan ersättas med torkade tranbär)
½ kruka färsk mynta, bladen plockade och strimlade
Saft från ½ citron
3tsk av kryddblandningen Green harissa (Santa Maria)
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Sätt ugnen på 165°C. Blanda persilja, vitlök, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Lägg laxfiléer i en ugnsform och toppa laxen med gremolatablandningen. Baka i ugnen i 15-20min, tills laxen ser färdig ut. Koka upp 4dl vatten med en nypa salt. Tillsätt bulgur och sänk värme, låt puttra under lock i 12min, låt sedan stå vid sidan av med lock på i 5min. Låt svalna. Blanda med resterande bulgursalladingredienser. Smaka av med kryddor och servera.