matalltsa.blogg.se

Comfort food, Svenskt, Filippinskt, Danskt, Thai, Indiskt, Koreanskt, Persiskt, Junkfood, Vietnamesiskt. Jag gillar MAT, alltså. ALL MAT.

Boeuf bourguignon med baguettedumplings

Publicerad 2013-03-25 15:38:35 i Franskt

Baguettedumplings är något jag såg göras i The little Paris kitchen och som gjorde mig väldigt sugen på boeuf bourguignon. Min variant på den klassiska burgundiska köttgrytan är ett recept av inredarna Simon och Thomas. Istället för små steklökar använder de syltlök. Väldigt gott tycker jag, älskar ju pickles! Tidigare har jags serveratpotatismos till, och det är också jättegott! 
 
4 personer
 
Ingredienser:

Köttgrytan:

500g högrev eller fransyska, tärnat
4-6dl rödvin
200g sidfläsk eller bacon, tärnat
10-15 små champinjoner, klyftade
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 morot, skalad och skivad
2msk balsamvinäger
2msk vetemjöl
1msk blandade franska örter
Salt
Svartpeppar
1msk smör (till stekning)
 
Baguettedumplingsen:

1 stor baguette (ca 350g), tärnad
4dl mjölk
1 näve persilja, hackad
1-2tsk muskotnöt
2 ägg
Salt
Svartpeppar
4msk vetemjöl
Smör (till stekning)
 
Börja med köttgrytan. Sätt ugnen på 175°C. Hetta upp en stor gryta som klarar av att stå i ugnen med lock, och torrstek champinjonklyftor tills de börjar ta färg. Tillsätt smöret och stek tills de ser fina och gyllene ut. Sätt champinjoner åt sidan och stek fläsket/baconen i samma gryta till det fått fin färg, sätt även detta åt sidan och bryn morot, vitlök och nötköttsbitarna tills det tagit fin färg. Häll tillbaka champinjoner och fläsk/bacon i grytan och tillsätt balsamvinägern och låt koka in. Pudra över mjöl och blanda väl. Tillsätt syltlöken, vinet, saltet och pepparn. Sätt in hela grytan med lock på i ugnen i 1,5h. Rör om då och då. När det är 45min kvar av koktiden på grytan kan du börja med dumplingsen. Koka mjölken och häll över baguettetärningarna i en skål och blanda väl så att allt bröd dränks i mjölken. Låt stå i 15min, blanda därefter i resterande ingredienser och blanda väl. Blöta händerna och forma små bollar av smeten och stek i smör tills dumplingsen fått fin, gyllene färg på alla sidor. Avsluta med att blanda i de franska örterna i köttgrytan precis innan servering.
 
 
 

Grön ärtsoppa med mynta, dijonsenap & stekt bacon

Publicerad 2013-03-25 15:20:04 i Billigt

4 personer
 
Ingredienser:

1 paket frusna ärtor
2 kyckling- eller grönsaksbuljongtärningar
5-6dl vatten
Salt
Svartpeppar
1msk torkad mynta
2-4msk dijonsenap
½ dl matlagningsgrädde
1 paket bacon, strimlat och stekt (uteslut för vegetarisk variant. well duuh!)
 
Koka upp vatten, buljongtärningar, mynta och ärtor och låt puttra under lock i 10min. Tillsätt grädden och smaka av med salt, svartpeppar och dijonsenap. Mixa allt med mixerstav, och servera soppan toppad med den stekta baconen, och kanske lite vitlöksbaguette.
 
 
 

Chocolate lava cake fylld med salt kola

Publicerad 2013-03-18 11:55:11 i Sötsaker

Såg ett program av The little Paris kitchen häromdagen, och blev helt superchokladsugen! Chocolate lava cake, men underbar salt kolafyllning som bara vällde ur när man satte skeden i kakan! Som söndagströst gjorde jag därför denna kaka. Jag tror dock jag hade dom lite för länge i ugnen, för de blev lite för torra för min smak (gillar kletiga desserter, inte svampiga sockerkaksdesserter), och jag snålade nog lite väl med kolafyllningen (läs: kunde ej hantera spritsen) så det där vulkanutbrottet av choklad och kola uteblev tyvärr - men annars var det gott, min sambo blev iallafall väldigt nöjd! 
 
6 personer
 
Ingredienser:

Kolafyllningen:

1,5dl socker
1,5dl visgrädde
2tsk havssalt
 
Chokladkakan:

150g mörk choklad
85g smör
1,5 dl socker
1,5dl vetemjöl
6 ägg
Kakao
 
Börja med kolafyllningen. Täck bottnen på en kastrull med ett tunt lager socker och låt smälta. Håll koll, för det går snabbt från att vara härligt karamellig till bränt! Tillsätt resterande socker när det tunna sockerlagret i kastrullen smält och börjar få en gyllene färg. Rör om och låt allt socker smälta och få en fin gyllene färg. Tillsätt saltet och rör tills det blandats väl med sockret. Häll i vispgrädden och ta ett steg tillbaka, för det bubblar till ordentligt, speciellt om grädden är kylskåpskall! Koka någon minut under omrörning. Häll över kolasåsen i en skål och sätt att svalna i kylen. Börja med chokladkakan. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen i bitar och låt smälta. Smörj under tiden 6 små portionsskålar (även kallade ramekin har jag lärt mig nu) med smör och "bröda" insidan med kakao. Blanda socker och mjöl i en skål och tillsätt äggen och rör till en jämn smet. Blanda i den smälta chokladen. Fyll portionsskålarna med smeten så det täcker ungefär 2/3. Sätt skålarna i kylen och låt svalna av i 45min. Sätt ugnen på 180°C och fyll en sprits med kolafyllningen. Har man ingen sprits funkar det att fylla en fryspåse och sedan klippa ett litet hål i ena hörnet. Stick ner spritsen i mitten på varje portionsskål och fyll på med kolafyllningen. Baka i ugnen 10-15min. När kakorna ser ut att ha fin yta är de färdiga. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt på kakan i sidorna med en kniv och servera kakan upp och ner på en tallrik. Om man vill kan man servera med lite vispad grädde till, eller vaniljglass. För att göra det mer fancy kan man pudra över lite florsocker eller kakao. 
 

Biff à la Lindström med ugnsstekt potatis & dijonyoghurt

Publicerad 2013-03-18 11:27:13 i Färs

Har haft ett gäng rödbetor liggande i kylen ett tag nu. Det är inte det enklaste att komma på vad man ska göra med dom, med tanke på att min sambo inte gillar rödbetor. Varför köper jag då rödbetor? Jo, för jag gillar ju dom, och eftersom jag är matmor i hushållet så bestämmer jag! Hah!
Men ja, efter att ha gjort rödbetssoppa, rödbetor med chèvre och rödbetspaj börjar fantasin tryta. Efter envist googlande fann jag dock att biff à la Lindström innehöll rödbetor. Inlagda dock, but hey, varför inte go wild and crazy och ha rårivna rödbetor i istället? 
 
4 personer
 

Ingredienser:

400g blandfärs
4msk ströbröd, utrört i 1,5dl vatten
1 ägg
2 schalottenlök, hackade och stekta i smör
3msk ättiksgurka, finhackad
3 små rödbetor, skalade och rivna
1msk kapris, finhackade
Salt
Svartpeppar
 
Dijonyoghurten:

2dl matlagningsyoghurt
2tsk dijonsenap
1tsk flytande honung
Salt
Svartpeppar
 
Börja med att blanda ströbröd och vatten, låt stå och svälla till sig i någon minut. Blanda rödbetor, den stekta löken, ättiksgurkan, kaprisen i en skål. Blanda i ägg och ströbrödsmixen och salt och peppar. Blanda i färsen och knåda allt jämnt. Forma färsen till biffar och stek i smör på båda sidor, tills biffarna fått fin yta. Blanda alla ingredienserna till dijonyoghurten och servera till biffarna tillsammans med små ugnsstekta potatisar.
 

Koreanskt sidfläsk med spenat & sesamfrön

Publicerad 2013-03-13 13:52:06 i Billigt

Ibland, väldigt sällan, vet jag inte vad jag ska göra för mat på fredagar. Jag jobbar dessutom kväll numera vilket inenbär att jag är hemma vid 19, som tidigast. Det blir lätt stressigt, speciellt om man ska gå ut på kvällen. De senaste fredagarna har det verkligen varit så, därför har det inte direkt blivit några avancerade rätter. Det har fått vänta till lördagen. Detta recept var ett sånt där "vet-inte-vad-jag-ska-laga-och-gud-är-klockan-så-mycket-jag-som-ska-möta-dom-andra-om-en-timme!-recept". Bara att snabbt slänga ihop något, men ändå göra det bra - inte alltid så lätt! Tacka vet jag gochujang - den koreanska, fermenterade chilipastan! Den gör verkligen under och kan piffa till det mesta!
 
2 personer
 
Ingredienser:

300-400g sidfläsk, strimlat
1msk gochujang
2 vitlöksklyftor, pressade
2cm ingefära, finhackad eller riven
1msk koreansk eller japansk soja
2dl fryst spenat
Sesamolja
1msk sesamfrön
 
Stek sidfläsket i sesamolja tills det börjar bli gyllene. Tillsätt spenat och stek tills det tinat. I med vitlök och ingefära och stek någon minut, tillsätt därefter gochugarun och sojan. Rör om så att allt täcks med chilipastan, låt bli varmt. Servera med ris och toppa med sesamfröna.
 

Ångad tofu med friterad schalottenlök & torkade räkor

Publicerad 2013-03-13 13:37:40 i Billigt

Har haft en så kallad "bloggtorka". Har inte haft varken ork eller inspiration till att fota och lägga upp recept på mat på sistone. Har faktiskt inte haft någon inspiration till att leka i köket heller för den delen, så det är inte många spännande recept bloggen gått miste om ändå. Nu kände jag dock att jag var tvungen att lägga upp något, så här kommer något jag gjorde för ett bra tag sen. Ångad tofu, låter kanske inget vidare, men det var faktiskt gott! Det är tillbehören som gör tofun enligt mig, speciellt i denna maträtten. 
 
1 person
 
Ingredienser:

½ paket tofu
½ dl torkade småräkor
2 schalottenlök, strimlade
1 salladslök, hackad
1msk japansk soja
3dl vatten 
Rapsolja
 
Såsen:

2msk fisksås
2msk calamansi-, lime- eller citronsaft
1 röd chili, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
 
Klä en ånginsats med aluminiumfolie eller bakplåtspapper, men lämna kanterna fria så att ångan kommer åt tofun. Placera tofun på¨foliet/pappret och sätt ånginsatsen över en gryta med vattnet och sojan i. Koka upp och sänk värme så att vattnet puttrar. Ånga tofun i 8-10min. Stek under tiden löken i olja på låg-medelvärme, tills det blivit gyllenbrunt. Låt rinna av på hushållspapper. Stek räkorna snabbt tills de börjar stinka/dofta fiskigt. Toppa tofun med lök, räkor, salladslök och slå över såsen. Servera med ris och bok choy wokad med chili, vitlök och lite japansk soja.
 

Om

Min profilbild

Caroline

TVILLING, 85:A, MALMÖ, DANOFIL, MUSIK,PEOPLE, ÖL, MAT, INTERNETZ.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela